İşte kalem kalem vatandaşın cebinden çıkan paralar

Ekonomi, 15 Eylul 2020 01:54

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, görev zararları nedeniyle bütçeden ödenen parayı yazdı.

İşte kalem kalem vatandaşın cebinden çıkan paralar

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, kendi internet sitesinde “Görev zararlarının vergilerinizle ödendiğini biliyor musunuz?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
 
Bingöl yazısında, görev zararının ne olduğunu, “iktisadi teşebbüslerine hükümetçe piyasa şartlarının dışına çıkacak tarzda görev vermeleri nedeniyle oluşan zararlardır” ifadeleriyle tanımladı. Görev zararları merkezi yönetim bütçesinden ödeniyor, yani vatandaştan toplanan vergilerden.
 
Ozan Bingöl, “2006 yılından bu yana (2020/07) bütçeden yapılan görev zararı ödeme tutarı 543,2 milyar TL’dir. Bunun 483,2 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumuna, 30,7 milyar TL’si kamu bankalarına, 29,1 milyar TL’si ise KİT’lere yapılmıştır” bilgisini verdi.
 
Vergi uzmanı Bingöl, “Görev zararlarının yıllar itibariyle gelişimine bakıldığında özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girildiği görülmektedir. Aslında Türkiye’de ekonomik verilerin kötüye gittiği dönemlerde görev zarar tutarlarındaki artışlar ve büyüklükler dikkat çekicidir. Konunun ekonometrik analizlere tabi tutulması durumunda ilginç korelasyonların elde edilmesi muhtemeldir” ifadelerini kullandı.
 
Ozan Bingöl yazısında ayrıca şunları kaydetti:
 
“Türkiye Kömür işletmelerine yapılan görev zararı ödemelerinin özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girdiği ve son dört yılda 4,9 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir.
 
Son on dört yılda sadece Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna 8,45 milyar TL görev zararı ödenmiştir. 14 yıllık dönemde Toprak Mahsulleri Ofisine ödenen görev zararı tutarı ise 13 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.”
 
“DÜŞÜK ORANLI FAİZ UYGULAMASI NEDENİYLE UĞRADIĞI BU GELİR KAYBI BÜTÇEDEN KARŞILANIR”
 
Ozan Bingöl’ün yazısı şöyle:
 
“Görev zararı, kamu iktisadi teşebbüslerine hükümetçe piyasa şartlarının dışına çıkacak tarzda görev vermeleri nedeniyle oluşan zararlardır. Örneğin, kamu politik amaçlarla A kamu bankasına konut alacaklara piyasa faiz oranın 5 puan altında kredi verdirtir. Verilen bu kredi nedeniyle A bankası piyasa kredi faizi ile düşük kredi faizi arasındaki fark kadar karından mahrum kalmaktadır. İşte kamu bankasının, iktidarın talimatları doğrultusunda piyasa şartlarına göre düşük oranlı faiz uygulaması nedeniyle uğradığı bu gelir kaybı bütçeden karşılanır. Bütçeden kamu bankasına bu kapsamda yapılan ödemeler merkezi yönetim bütçesinde ‘görev zararı’ olarak kaydedilir.
 
Benzer şekilde, toprak mahsulleri ofisine piyasa şartlarının üzerindeki fiyatla alım yapma görevi verildiğinde, bu alımlar nedeniyle kurumun uğradığı zarar yine görev zararları kaleminde bütçeden ödenir.
 
Görev zararları; 233 sayılı KHK uyarınca, KİT’lerin temettü borçları ile diğer bazı özkaynak kalemlerine karşılık mahsup işlemi yapılması ve nakden ödeme yapılması şeklinde ilgini kurumlara ödenir.
 
GÖREV ZARARI ÖDEMELERİNİN YASAL DAYANAĞI NEDİR
 
Görev zararı 233 sayılı KHK’nin 35. maddesinde düzenlenmekte olup anılan mevzuatta görev zararının iki şekilde ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Bunlar;
 
1) KİT’ler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi ve belirlenen bu fiyatların satış fiyatının altında olması ve
 
2) KİT’lere Cumhurbaşkanı tarafından faaliyet konularıyla ilgili görev verilmesi ve bu görevden dolayı ortaya bir zarar çıkması ya da kârdan mahrum kalınmasıdır.
 
 
 
KİT’ler, kamu bankalarının hükümet politikaları kapsamında piyasa koşullarının dışında mal veya hizmet satması veya alması durumunda ortaya çıkan zararlar veya mahrum kalınan kar Merkezi Yönetim Bütçesine konulan görev zararı kaleminden ödenir. Dolayısıyla görev zararı ödemesinin yasal dayanağını 233 sayılı KHK ve Bütçe Kanunları oluşturmaktadır.
 
 
 
YILLAR İTİBARİYLE GÖREV ZARARLARININ SEYRİ NASILDIR
 
Aşağıdaki tabloda 2006 yılından 2020 yılı Temmuz ayı sonuna kadar gerçekleşmiş görev zararlarına ilişkin verilere yer verilmiştir.
 
Görev zararları esas itibariyle:
 
Kamu teşebbüslerine (TCDD, TMO, TKİK, Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur gibi)
 
Sosyal Güvenlik Kurumlarına,
 
Mali Kurumlara (Halkbank, Ziraat Bankası, Eximbank gibi)
 
alt başlıklar çerçevesinde sınıflandırılabilir. Burada sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin görev zararları ayrı bir kategoridir. Bu nedenle SGK’ya yapılan görev zararları burada ayrıntılı olarak işlenmeyecektir. Burada özellikle kamu iktisadi teşebbüslerine ve kamuya ait mali kurumlara yapılan görev zararları üzerinde durulacaktır.
 
2006 yılından bu yana (2020/07) bütçeden yapılan görev zararı ödeme tutarı 543,2 milyar TL’dir. Bunun 483,2 milyar TL’si Sosyal Güvenlik Kurumuna, 30,7 milyar TL’si kamu bankalarına, 29,1 milyar TL’si ise KİT’lere yapılmıştır.
 
Görev zararlarının yıllar itibariyle gelişimine bakıldığında özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girildiği görülmektedir. Aslında Türkiye’de ekonomik verilerin kötüye gittiği dönemlerde görev zarar tutarlarındaki artışlar ve büyüklükler dikkat çekicidir. Konunun ekonometrik analizlere tabi tutulması durumunda ilginç korelasyonların elde edilmesi muhtemeldir.
 
MALİ KURUMLAR VE KİT’LERE YAPILAN GÖREV ZARARI ÖDEMELERİNDEKİ GELİŞİM
 
Kamu iktisadi teşebbüslerine yapılan görev zararı ödemeleri ile kamu bankalarına yapılan görev zararlarına ilişkin gelişim süreci aşağıda sunulmuştur.
 
Yukarıdaki grafikten açıkça görüldüğü üzere son dönemde mali kurumlara yapılan görev zararı ödemeleri hızla artmış ve KİT’lere yapılan görev zararı ödemelerinin çok üzerine çıkmıştır. 2019 yılında mali kurumlara yapılan görev zararı ödemesi KİT’lere yapılan görev zararı ödemelerinin 3 katını aşmıştır. Bunda son dönemde piyasanın canlandırılması için kamu bankalarına düşük faizli kredi verme görevinin yoğun olarak verilmesi etkili olmuştur.
 
MALİ KURUMLARA YAPILAN GÖREV ZARARI ÖDEMELERİ
 
Mali kurumlara yapılan görev zararları esas itibariyle Ziraat Bankası ve Halkbank üzerinde yoğunlaşmaktadır. Yıllar itibariyle mali kurumlara yapılan görev zararı, kurum bazında aşağıda sunulmuştur.
 
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere Ziraat Bankası ve Halkbank dışındaki mali kurumlara yapılan görev zararı ödemeleri cüzi miktarda kalmaktadır. Son yıllarda Eximbank’a yapılan görev zararı ödemelerinde artış olduğu görülmektedir.
 
Görev zararının hesap şekli, bu zararların ilgili bankaların ticari iş ve işlemleri içindeki yeri, bilanço ve gelir tablolarına etkileri ayrıca analiz edilmesi gereken bir konudur. Halkbank’ın borsaya kote ve halka açık bir ticaret şirketi olduğu düşünüldüğünde görev zararı uygulamasının analizi ayrı bir önem kazanmaktadır.
 
KAMU TEŞEBBÜSLERİNE YAPILAN GÖREV ZARARI ÖDEMELERİ
 
2006 yılından bu yana pek çok Kamu Teşebbüsüne görev zararı ödemesi yapılmıştır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
 
T.C. Devlet Demiryolları
 
Tarım işletmeleri
 
Toprak Mahsulleri Ofisi
 
Tekel
 
ÇAY-KUR
 
TEDAŞ
 
ÜAŞ
 
TETAŞ
 
TTK
 
Tarım ve Kredi Kooperatifleri
 
TŞFAŞ
 
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu
 
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü
 
Diğer Teşebbüsler
 
2006 yılından bu yana görev zararı ödemesinde öne çıkan kamu teşebbüsleri ise aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
 
Türkiye Kömür işletmelerine yapılan görev zararı ödemelerinin özellikle 2014 yılından itibaren hızlı bir artış trendine girdiği ve son dört yılda 4,9 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir. Son on dört yılda sadece Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna 8,45 milyar TL görev zararı ödenmiştir. 14 yıllık dönemde Toprak Mahsulleri Ofisine ödenen görev zararı tutarı ise 13 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
 
GÖREV ZARARI ÖDEMELERİ VERGİ MÜKELLEFİNİ İLGİLENDİRMELİ Mİ
 
Görev zararı ödemelerinin tamamı merkezi yönetim bütçesinden yapılan ödemelerdir. Bunun anlamı şu, örneğin hükümet tarafından Ziraat Bankasına düşük faizli kredi ver dendiğinde, düşük faizli krediyi alan kişinin piyasa koşullarına göre daha uygun imkanlarla sunulan kredi nedeniyle sağladığı mali faydanın tamamı vergilerimizle karşılanır. Başka bir deyişle, piyasa koşullarının dışına çıkarılan KİT’ler veya kamu bankalarının daha ucuza sunduğu hizmet, mal veya daha pahalıya aldığı ürünler için ilgililere sağlanan faydanın tamamı vergilerimizden bu kişilere doğrudan pay aktarılması demektir.
 
Görev zararının yukarıdaki niteliği, vergi mükelleflerinin vergilerimiz nerelere harcanıyor sorusu sorarken, görev zararlarının kimlere sağlanan imkanlardan kaynaklandığını da sorgulamasını gerektirmektedir.
 
Kamu bankaları tarafından, piyasa koşullarının çok altında sunulan krediler kimlere sunulmuştur? Hangi kriterler esas alınmıştır? Düşük faiz oranı ile alınan bu krediler ilgililer tarafından amacına uygun olarak kullanılmış mıdır? Tüm bunlar analiz edilmekte midir? Yapılan piyasa koşullarının dışındaki hizmet sunumu, mal satışı veya mal alışları piyasa mekanizmasını, piyasada kaynakların etkin ve rasyonel dağılımını nasıl etkilemektedir? Piyasada kalmasının ekonomik açıdan mümkün ve rasyonel olmadığı şirketler görev zararları yoluyla, ekonomiye ve bütçeye yük olma pahasına, hayatta mı tutulmaktadır?
 
Kamu bankalarından düşük faizli kredi alan işletmelerin, özel bankalarda mevduat hesabı açarak bu paraları oralarda değerlendirdiği, altına yatırım yaptığı türden örneklere rastlanmaktadır. Vergilerimizle finanse edilen kaynakların, kimlere, hangi amaçla, nasıl verildiği; amacına uygun kullanımının takip edilip edilmediği konusu vergi ödeyen herkes için sorması gereken sorular.
 
Sürekli söylediğimiz gibi, bir ülkeye gerçek demokrasi “her bir OY’un” ve “her delikli kuruş verginin” peşine düşmekle birlikte gelecektir.
 
Biz sormaya devam edeceğiz. Müreffeh bir Türkiye için, her kuruş vergimizin doğru ellerde doğru yerlere harcanması ve bunun da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması özlemimiz bitinceye kadar durmak yok, sorulara devam…”

Ekonomi, 15 Eylul 2020 01:54

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Aşırı hız ölüm getirdi

Aşırı hız ölüm getirdi

Gebze'de BTP’li yöneticiler emekçilere çay ve simit ikram etti

Gebze'de BTP’li yöneticiler emekçilere çay ve simit ikram etti

Akça Koca Platformu’ndan Kartepe ziyaretleri

Akça Koca Platformu’ndan Kartepe ziyaretleri

Kocaeli Atlı Sporda Başkan Demirtaş'tan Dr. Eren'e teşekkür plaketi 

Kocaeli Atlı Sporda Başkan Demirtaş'tan Dr. Eren'e teşekkür plaketi 

AKP Derince ilçe Başkanı Merdan’dan işçi çıkarma tepkisi

AKP Derince ilçe Başkanı Merdan’dan işçi çıkarma tepkisi

Binlerce HAK-İŞ’li İzmit’te toplandı

Binlerce HAK-İŞ’li İzmit’te toplandı

Altılı Masa'nın bir lideri daha siyasete nokta koyacak

Altılı Masa'nın bir lideri daha siyasete nokta koyacak

Akşener koltuğu devretti, torun sevmek için evine döndü

Akşener koltuğu devretti, torun sevmek için evine döndü

Hiç utanmadan iftira attı

Hiç utanmadan iftira attı

Milletin bütçesinden  tarikatlara milyarlar mı akıtıldı?

Milletin bütçesinden tarikatlara milyarlar mı akıtıldı?

İnsanca yaşam için mücadelemiz devam ediyor

İnsanca yaşam için mücadelemiz devam ediyor

AKP Darıca’da  seçim bitti, ziyaretler bitmedi

AKP Darıca’da  seçim bitti, ziyaretler bitmedi

Başkan Gökçe’ye ziyaretçi akını

Başkan Gökçe’ye ziyaretçi akını

Yeniden Refahlı Kurtuluş’tan 1 Mayıs mesajı

Yeniden Refahlı Kurtuluş’tan 1 Mayıs mesajı

Fatih Erbakan ipleri kopardı!

Fatih Erbakan ipleri kopardı!

İngiltere kendi milletini korumak için sığınmacıları sınır dışı ediyor

İngiltere kendi milletini korumak için sığınmacıları sınır dışı ediyor

Çayırova’da restoran ve kafelere fiyat denetim

Çayırova’da restoran ve kafelere fiyat denetim

Başkan Ölmez işçileri klarnetle uğurladı

Başkan Ölmez işçileri klarnetle uğurladı

Gebze’de eğitime yatırım

Gebze’de eğitime yatırım

Emeği sömüren sisteme dur diyoruz

Emeği sömüren sisteme dur diyoruz

Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ne pilot şehir görevi

Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ne pilot şehir görevi

Ücretsiz doğal gaz desteği sona erdi

Ücretsiz doğal gaz desteği sona erdi

Hollanda’da 96 TL Türkiye’de 200 TL’ye satılıyor

Hollanda’da 96 TL Türkiye’de 200 TL’ye satılıyor

Hürriyet Araç Havuz Sistemi”ne devam ediyor

Hürriyet Araç Havuz Sistemi”ne devam ediyor

İzmit Nuh Çimento İHO’da kayıtlar başladı

İzmit Nuh Çimento İHO’da kayıtlar başladı

BTP Kocaeli İl Başkanı Can’dan 1 Mayıs mesajı

BTP Kocaeli İl Başkanı Can’dan 1 Mayıs mesajı

Yoldan gelip geçenlere saldıran manyaklar gözaltına alındı

Yoldan gelip geçenlere saldıran manyaklar gözaltına alındı

Ülkemizin yapı taşları emekçilerimizdir

Ülkemizin yapı taşları emekçilerimizdir

Gölcük Tersanesi’nde kaza geçiren asker 2 yıl sonra öldü

Gölcük Tersanesi’nde kaza geçiren asker 2 yıl sonra öldü

Halkın derdi anayasa da değil, babayasa da

Halkın derdi anayasa da değil, babayasa da

Derince Belediyesi’nde kaç tane bankamatikçi işçi var?

Derince Belediyesi’nde kaç tane bankamatikçi işçi var?

Akşener'in eski yardımcısı CHP'ye katıldı

Akşener'in eski yardımcısı CHP'ye katıldı

Başkan Söğüt: Teşkilatlarımız bizim itici gücümüz

Başkan Söğüt: Teşkilatlarımız bizim itici gücümüz

İzmit Belediyesi, Şirintepe’de 6’ncı kreşin temelini atacak

İzmit Belediyesi, Şirintepe’de 6’ncı kreşin temelini atacak

Yaşasın onurun ve emeğin mücadelesi!

Yaşasın onurun ve emeğin mücadelesi!

İzmit’te Hıdrellez Bahar Bayramı konseri 

İzmit’te Hıdrellez Bahar Bayramı konseri 

Büyükakın: İşbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz

Büyükakın: İşbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz

Nazmi Ertuğral’da İYİ Partiden istifa etti

Nazmi Ertuğral’da İYİ Partiden istifa etti

Öksürük deyip geçmeyin

Öksürük deyip geçmeyin

Başkan Sezer işçi ve emekçilerin gününü kutladı 

Başkan Sezer işçi ve emekçilerin gününü kutladı