banner440

google.com, pub-6607037292168000, DIRECT, f08c47fec0942fa0
BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Halkın derdi anayasa da değil, babayasa da

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yeni anayasa çalışmaları kapsamında yaptığı görüşmenin ardından partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

30 Nisan 2024 18:30
Halkın derdi anayasa da değil, babayasa da

Özel'in gündeminde yeni anayasa görüşmeleri, Taksim'in 1 Mayıs'a kapanması, yeni müfredat taslağı ve kamuda tasarruf genelgesi vardı. Özel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu: 

YERLİKAYA İLE YENİ GÖRÜŞME 

(Taksim'in 1 Mayıs'a kapanması) - Baskıyla, güçle tesis edilen iktidarlar kaybetmeye mahkumdur. İçişleri Bakanı ile bu sabah da görüşme yaptık. Önerimi yerine getiremeyeceğini söylediler. Çağrımı yineliyorum, hâlâ geç değil. 

ANAYASA TEMASI

(Anayasa süreci) - Anayasalar her doğan için yapılır, Erdoğan için anayasa yapılmaz. Anayasalar aşkın zamanlı metinlerdir, topluma yeni bir elbise dikmek... Giymeyeceğimiz bir elbise alır mıyız? Anayasa demokrasinin elbisesiyse sen mevcut olana uymuyorsan yenisini alsan ne olur eskini alsan ne olur? Herkes beğendiği maddeye uyar, beğenmediğine uymazsa ortada anayasa kalmaz. Yenisi yapılana kadar eskisine uymak her vatandaşın görevidir. 

AYM KARARLARINI HATIRLATTI

- Anayasa der ki 'AYM kararları herkes için bağlayıcıdır.' Elimde bir AYM kararı var. (AYM'nin Taksim kararını göstererek) Bu AYM üyelerini ben atamadım, sen atadın. Bu karara uymayan birisi, yarından sonra kendisi ile görüşeceğiz, elbette müzakere edeceğiz.

- Taksim'i kapatmak, Can Atalay'ı bırakmamak anayasayı tanımamaktır. Gezi tutuklularını Silivri'de, Bakırköy'de tutmak anayasa tanımamaktır. Ortağınızın 'AYM kapatılsın' söylemlerine sessiz kalmak anayasa tanımamaktır.

TAKSİM KARARI 

- Ben siyasilerin el sıkışması her zaman savundum. Müzakere başka bir şey, aynı fikirde olmak başka bir şeydir. Anayasa yeminine sadık kalmasını hatırlatmak her birimizin görevi.

- AYM işçiler haklı dediği için, Beşiktaş’tan ve Saraçhane’den toplanarak Taksim’e yürüyorlarsa CHP olarak onlarla birlikte olacağız. Güvenlik güçleriyle emekçileri çatıştırmak isteyen olabilir. 1 Mayıs'ta kelepçe, gaz, cop görmek istemiyoruz. 

- Hangi ilde nerede 1 Mayıs kutlaması varsa bu gruptan bir temsilcimiz o kutlamada yer alacak. Hak-İŞ'in yaptığı kutlamaya da TÜRK-İŞ'in yaptığı kutlamaya da gideceğiz. Hiçbir sendikayı ayırmadan zaman zaman farklı düşünsek de her sendikanın yaptığı her şehirdeki etkinlikte olacağız. 

"BU MÜFREDATI REDDEDİYORUZ"

(Müfredat değişikliği) - Mesele 'Efendim kindar bir nesil yetiştirelim, potansiyel seçmen olsun' bakış açısı eğitimci bakış açısı değildir. AKP'ye oy verenlere sesleniyorum. Geçen mayısta seçimi Kemal Bey'in kazandığını düşünelim. CHP'nin müfredatın adını kendi partisinin sloganı koyduğunu düşünün... Senin çocuğun okuduğunu anlamıyorsa kusur senin seçtiğin kafada. '10 yılda hazırladık, 7 günde cevap verin' diyor. Bilimsel eğitimden uzaklaşınca kalkınma, zenginleşme olmaz.

- Bu müfredatı reddediyoruz, elbette çalışacağız, eleştireceğiz. Oldubittiyle müfredat yapılması son derece sakıncalı. Milli Eğitim Bakanı'nı uyarmıyorum. Onun en zayıf olduğu ders okuduğunu anlama.

KAMUDA TASARRUF GENELGESİ 

(Kamuda tasarruf) - Sekizincisi geliyor kamuda tasarruf genelgesinin. Yedincide Meclis ile Saray'ı kapsam dışı tuttular. (Belediyeler) Tasarruf dışında kalamayız. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımı makamında ziyaret ettim. Bana belediyede lüzumsuz 45 makam aracı olduğunu, bunları iade ettiğini söyledi. Ben de 'Helal olsun sana' dedim. 11 milyarlık toplam borcun 70 milyon TL'si makam araçlarından. Bu sadece Denizli, buz dağının görünen yüzü. Ekrem Başkan'ın Yenikapı'ya dizdiği araçları hatırlayın. İmamoğlu 13 binle kazandığı seçimi 1 milyon oy farkla kazanıyorsa sen 'Nerede yanlış yaptım' diye aramayacaksın.

"DOKUZUNCU GENELGEYİ BEKLERİZ" 

- Mansur Yavaş, senin başkanların Ankara'dan talimat beklerken veresiye defterlerini kapatıyorsa 'Biz nasıl 30 aldık bunlar 60 aldı' diye düşünmeyeceksin. Seneye 9. israf genelgesini bekleriz. İsrafın kaynağı olanlara israfı durduramazlar. Bin odalı Saray'da yaşayanlar milleti kemer sıkmaya ikna edemezler. Biz kendi genelgemize de kamu genelgesine de uyarız. İsraftan, yalandan ve haramdan çok korkarız. 

"ADI İSTER ANAYASA, İSTER BABAYASA OLSUN..."

- Doğru yolu göstermeye, milletin itirazlarını seslendirmeye, kiminle görüşmek gerekiyorsa orada olacağımıza, sokakta olacağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Halkın derdi olmayan hiçbir meseleyle meşgul olmayacağımıza, ister adı anayasa olsun ister babayasa olsun bizim milletin aç karnıyla, işsizlikle mücadele edeceğimize bütün milletim emin olsun. Çalışkan, üretken siyasete devam arkadaşlar... 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.