BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a emekli maaşı tepkisi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekliler ile ilgili, "En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil" açıklamasına sert tepki gösterdi... 

29 Şubat 2024 18:50
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a emekli maaşı tepkisi

İstanbul Eyüpsultan’da 6 yıl önce riskli alan ilan edilen Akşemsettin ve Çırçır mahalleleri sınırları içerisinde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki iki parselde kentsel dönüşüm başladı.

İki mahallede, depreme dayanıksız yapılar yerine 703 konut, 12  ticaret, bir kreş ve bir mahalle evi inşa edilecek. Temel atma töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şöyle konuştu:

-Bugün gerçek bir kentsel dönüşüm projesine imza atıyoruz. Gerçek diye üstüne basa basa vurguluyorum. Çünkü kentsel dönüşümün sahtesini de yapıyorlar. Kimin yaptığını aslında siz çok iyi biliyorsunuz.

-Gerçek kentsel dönüşüm insanları güvende hissettirir. Huzurlu ve mutlu eder.  Sahte kentsel dönüşüm ise insanları mağdur eder. İstanbul'un deprem gibi çok önemli bir sorunu var. Çözümlerinden birisi olması gereken kentsel dönüşüm, bu şehirde bu arkadaşlar yüzünden bir soruna dönüştü.

-Kentsel dönüşüm deyince bir sorun yumağı hissediliyor. Bunun sebepleri var. Eğer sahte işler yaparsanız insanları aldatırsanız, insanlara kentsel dönüşüm diye sadece İstanbul'un özellikle göz önünde bulunan Marmara kıyıları, deniz kıyılarını lüks konutlarla yığın haline getirirseniz, Fikirtepe gibi çok kötü bir talihsizliği yaşatırsanız işte kentsel dönüşüm adı altında yaptıkları insanları ne yazık ki kentsel dönüşümden soğutur. Ve bir nevi illallah dedirtir. Olayın özeti budur.

“BÜYÜK MAĞDURİYETLERE YOL AÇTILAR”

-Plansız, programsız çalıştıkları, vatandaşın halinden anlamadıkları için büyük mağduriyetlere yol açtılar.

-Bu süreç böyle işledi. İstanbulluları evlerinden, semtlerinden ettiler. Ve bir rant mücadelesi, bir rant kavgası, bir rant müzakeresine döndü. Bu yarım kalmış projelerle evsiz bırakılan insanlara dönüştü. Bina bazlı yerinde dönüşümde vatandaşla müteahhidi baş başa bıraktılar. Bu konuda yaşanan büyük sorunları sadece seyrettiler.

Yıllarca alınan milyarlarca dolarlık deprem vergilerine dikkat çeken İmamoğlu “ Vatandaş sesini çıkaramadı. Her şeye rağmen hükümetine, belediyesine güvenen insanlar bu güvenlerinde ne yazık ki sıkıntı gördüler. Ama onlar bu güveni iyi yönetemediler. Vatandaşı bir nevi kapalı devre bir ortam yönettikleri için yalnız bıraktılar ve çaresiz bıraktılar” dedi.

“VATANDAŞI SIRTINDAN HANÇERLEDİLER”

Deprem toplanma alanlarının imara açıldığına vurgu yaparak “Bir nevi vatandaşı sırtından hançerlediler. Vatandaşa ihtiyacı olan konutları yapmak yerine rezerv alan ilan ettikleri askeri alanlarda yüzde 85’in üzerinde oranda lüks konut üretiyorlar. Rezidanslar üretiyorlar. Yine o rezerv alan dedikleri alanları çarçur ederek vatandaşı sırtından hançerlediler. Vatandaşın kentsel dönüşüm adı altında bunca ihanete imza atan insanlara asla inancı olacağını ben düşünmüyorum” dedi.

KURUM’A 650 BİN KONUT GÖNDERMESİ: YÜZÜ KIZARMIYOR

Rakibi Murat Kurum’un 650 konut vaadini hatırlatan İmamoğlu şunları söyledi:

-Seçime giderken hala insanlara ‘650 bin konut yapacağız’ yalanını söylüyorlar. Bunu da gerçekten yüzü kızarmadan ifade edebiliyor. 650 bin konutun rakamsal değeri, maaş ödemese, hiçbir yatırım yapmasa, metroya ona buna para harcamazsa bu şehrin 5-6  yıllık bütün parasını harcasa yine 650 bin konutu yapamaz.

Gerçeklerle yalanları ayırt etmek isteyen vatandaşlarımıza sesleniyorum; Tuzla'ya baksa gerçeği bütün açıklığıyla görür. Tuzla'da 2019’da yılında duyurulan bir TOKİ projesinde temelini de 2021 yılında ancak atabildiler. Biz de yanı başında Kiptaş aracılığıyla 2021 yılında bir konut projesi başlattık. Temelini attık. Biz projemizi 13 ay içerisinde tamamladık, teslim ettik. TOKİ projesi ise üçüncü yılında ve hala kaba inşaat seviyesinde olan bölümleri var. Tabii bizi şaşırtmıyor.

-Sadece olan, onların bir kez daha sözlerinde durmaması meselesi. Biz ise söz verdiğimiz tarihten bir yıl önce konutları bitirip vatandaşımıza teslim ettik. Kentsel dönüşüm konusunda gerçeklerle yalanları ayırt etmek isteyenler yine Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri projemize de bakabilirler.

-Bizden önceki yönetim Yeşilpınar evlerinden evlerinin bulunduğu alanı, üzerinde hak sahipleri ile gazete ilanıyla satışa çıkardılar. Ben ilanı görünce şok oldum. Vatandaş riskli binalarda belirsiz, güvencesiz bir haldeydi.

-Biz geldik satış girişimini durdurduk ve yıllardır çözülmemiş mülkiyet sorunlarını biz çözdük. Her konuyu vatandaşla uzlaşarak yaptık. Kira yardımı sağladık. Söz verdiğimiz tarihte aksatmadan tüm hak sahiplerine güvenli evlerini teslim ettik.”

“ARAMIZDAKİ FARK ZİHNİYET FARKIDIR”  

İBB şirketi KİPTAŞ’ın Türkiye'de sabit taksitli sosyal konut üreten tek kurum olduğunu  söyleyen İmamoğlu “Onların vatandaşa sabit taksitle konut sağlamak diye bir dertleri hiç olmadı. Bazı konut alan vatandaşlarımızın ödeyeceği rakamları duyduğumda ben şok oldum. Biz halkçı bir uygulamayı ortaya koyduk. Bizimle onlar arasındaki fark inanın zihniyet farkıdır. Ahlak ve haysiyet farkıdır. Aradaki fark vatandaşa verdiği sözü, şeref sözü kabul edenler ile vatandaşa yalan söylemekten utanmayanlar arasındaki farktır” dedi.

DAR GELİRLİLERE VE EMEKLİLERE KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ

“Vatandaşlarımızın güvenini hiçbir zaman boşa çıkarmadık” diyen İmamoğlu “ Hayali vaatler vermedik. Verdiğimiz tüm sözleri de tuttuk. İstanbul’un her tarafında inanın o iç huzurla dolaşıyorum. Bazıları gibi karşıma kentsel dönüşüm mağdurları çıkar da hesap sormaya kalkarlar mı diye de endişe etmedim. Çünkü veremeyeceğimiz bir cevabımız yok” dedi. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm konusunda vatandaşın yanında olacaklarını ifade eden İmamoğlu, 50 bin riskli konutta yaşayan dar gelirli vatandaşların  inşaat maliyetinin yüzde 60’ını, dar gelirli emeklilerin inşaat maliyetinin de yüzde 65’ini İBB’nin karşılayacağını kaydetti.

“HİCAP DUYARAK DİNLEDİM”

Sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli maaşlarıyla ilgili açıklamasına getiren İmamoğlu “Bugünkü anlayışın daha dün emeklilerin aldığı maaşla ilgili dalga geçecek seviyede yorum yapmasını ben hicap duyarak akşam dinledim. Riskli binalarda yaşayan ev sahiplerine ve kiracılara bakanlığın verdiği desteğin üzerine kiraların çok arttığı gerçeğini görerek 7 bin bin lira ekstra kira desteğini de biz vereceğiz.Emeklilerimize ayrı bir satır açtık. Bakanlık kira yardımının üzerine 9 bin lira kira desteği vereceğiz. 5 yıl içerisinde 80 bin  ev sahibi ve kiracımıza kira desteğinde bulunarak onların süreçlerini hızlı bir şekilde tamamladık. Yoksulluğu hükümetin tavan yaptığı ortamda,maliyetlere takla attırdıkları ortamda, döviz kurlarını ne yazık ki yukarıya doğru tırmandırıp cebimizdeki parayı pul ettikleri ortamda biz her yönüyle emeklimizin, dar gelirlinin, vatandaşımızın depremle mücadelede yanlarında olmak zorundaydık” dedi.

“İSTANBUL DA ONUN OLSUN”

İmamoğlu, yetkinin sahibinin vatandaşlar olduğunu söyleyerek “Vatandaşlarımız bize sadece geçici yetki verirler. Hani birine kalsa her şeyi kendi çatısı altına toplayacak ya…Her şeyi ona verirseniz hizmet gelirmiş. Her şeyi ona verirseniz var ya bu milleti mahveder mahveder. İyi ki biz varız. Böyle bir anlayış olabilir mi? Her yetkiyi ona verin. Muhtarlarımız; toplayın çantanızı pılınızı pırtınızı evinize gidin. Başka belediye başkanları da  olmasın. Her şey onun olsun. İstanbul da onun olsun. Bütün memleket de onun olsun. Allah yardımcısı olsun. Ne diyeyim?  Bu, milletle dalga geçmek gibi bir şey. Bu millet hafif tebessüm eder ama o sandığa gittiğinde ne yapacağını da çok iyi bilir. Aynen 23 Haziran'da olduğu. Elbette yetkiyi istiyoruz. Ama yetkinin her anında, her saniyesinde şeffaf, sokakta yürürken bizi göreceksiniz. Pazarda yanınızda rastlayacaksınız. En zor anınızda yanınızda olacağız. Meclisimizi onların bilmediği şekliyle naklen her şeyini size göstereceğiz. Tüm şeffaflığıyla size hesap verecek bir biçimde yetkiyi bize verin, size atom karıncanın üstüne bir tarif var mı bilmiyorum ama inşallah bulacağız. ‘Ekrem gibi çalış’ denebilir. 5 yıl daha sizin için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.