BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Türkiye’nin yüzde 53’ü siyasette dini söylemden rahatsız

İstanbul Politikalar Merkezi’nin yaptığı “Türkiye’de Dindarlık Algısı” araştırması, din ve siyaset ilişkisi başta olmak üzere pek çok konuda toplumun nabzını ölçtü. Toplumun yüzde 53’ü siyasette dini söylemden rahatsız, yüzde 62’si ise laikliği din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlıyor. 

07 Kasım 2023 22:42
Türkiye’nin yüzde 53’ü siyasette dini söylemden rahatsız

Araştırma, 22-25 Temmuz 2022 tarihleri arasında bin 358 kişi ile telefonda gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 41’i dindar insanların devlet yönetiminde yer almasını memnuniyet verici bulurken, yüzde 37’si buna karşı çıkıyor.

Ayrıca, toplumun yarıdan fazlası (yüzde 53) siyasi partilerin dini söylemler kullanmasından rahatsızlık duyuyor. Katılımcıların yüzde 62’si ise laikliği din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlıyor.
Araştırma, dini kurum ve aktörlere güven konusunda da ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 41’i Diyanet İşleri Başkanlığı’na güvenmediğini, yüzde 60’ı dini tarikat ve cemaatlere güvenmediğini, yüzde 45’i de dini kanaat önderlerine güvenmediğini belirtti. 

Katılımcıların yüzde 24’ü ise dini kurum ve cemaatlere, yüzde 23’ü de dini kanaat önderlerine güvendiğini ifade etti.

Araştırma, toplumsal değişim ve din arasındaki ilişkiyi de inceledi. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 52’si çocuğunun Müslüman olmayan biriyle evlenmesine olumsuz bakarken, yüzde 34’ü çocuğunun kendi mezheplerinden olmayan biriyle evlenmesine olumsuz bakmıyor. 

Katılımcıların yüzde 34’ü çocuğunun Müslüman olmayan biriyle evlenmesine olumlu, yüzde 51’i ise çocuğunun kendi mezheplerinden olmayan biriyle evlenmesine olumlu bakıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.