Fon vurgununa karışanların listesi neden açıklanmıyor?

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü yazarı Necati Doğru'ya gönderdiği mektupta, fon vurgununa dikkat çekti. İBB iddianamesindeki dört ifadeyi örnek gösteren İmamoğlu, "Fon vurgununa karışanların listesi neden açıklanmıyor?" diye sordu. 

08 Kasım 2026 10:40
Fon vurgununa karışanların listesi neden açıklanmıyor?

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tutukluluğunun 593'üncü gününde Sözcü yazarı Necati Doğru'ya mektup gönderdi.

Mektubunda Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en ağır riskleriyle karşı karşıya olduğunu savunan İmamoğlu, devlet kurumlarında yozlaşma yaşandığını belirterek, "Şimdi ise Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılığıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

İBB iddianamesindeki bazı ifadelere dikkat çeken İmamoğlu, iddianamenin 1'inci sayfasında yer alan "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde örgüt liderinin aday gösterilmesi için fon oluşturulması", 730'uncu sayfasındaki "Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla kurulan yolsuzluk fonu, 'SİSTEM' adlı yapıya aktarılmıştır" ve 3290'ıncı sayfasındaki "cumhurbaşkanlığı adaylığı için kurulan fon" ifadelerini aktardı. Ayrıca iddianamenin 32'nci sayfasında yer alan "Seçimi kazanmamız için en az 2 milyar dolar paraya ihtiyacımız var" cümlesini de örnek gösterdi.

Bu ifadelerin tesadüf olmadığını savunan İmamoğlu, söz konusu kavramlarla iç içe yaşayanların kendisini suçladığını öne sürerek, "İftira nameyi yazan ya da yazdıran zihniyet, bu kavramlarla iç içe yaşayanlardır. O zihniyet ‘asrın soygunu, fon vurgununun’ içindedir, hatta tam göbeğindedir" dedi.

"HERKES HERKESLE ORTAK"

İmamoğlu, mektubunda fon vurgununa karıştığını öne sürdüğü kişilerin listesinin neden açıklanmadığını da sorguladı. Listenin açıklanması halinde siyasi ve bürokratik ilişkilerin ortaya çıkacağını iddia eden İmamoğlu, "Soruyorum: Fon vurgununa karışanların listesi neden açıklanmıyor? Çünkü o listeden çıkacak isimlerin sarsmayacağı makam, koltuk, alt üst etmeyeceği eş, dost ve akraba ilişkisi yoktur. Bu liste turpun büyüğünün değil, büyük turpların listesidir!" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un değerli arazilerine ilişkin iddiaları da gündeme getiren İmamoğlu, "İstanbul'un kupon arazilerini adım adım takip edenlerin, parsel numaralarını ezbere bilenlerin yıllardır süren bu 'asrın soygunundan' habersiz olduğuna kim inanır?" diye sordu.

Söz konusu listenin açıklanmamasının nedenini siyasi, bürokratik ve finansal ilişkilerle açıklayan İmamoğlu, mektubunu "Herkes herkesle ortak: Siyaset - bürokrasi - foncular ORTAK! Bu yüzden açıklanmıyor. Açıklanamıyor" sözleriyle tamamladı.

İMAMOĞLU'NDAN BİR GÜN ÖNCE DE AYTUNÇ ERKİN’E MEKTUP

Ekrem İmamoğlu, Necati Doğru'ya gönderdiği mektuptan bir gün önce de Nefes yazarı Aytunç Erkin'e mektup gönderdi. Erkin, köşesinde yayımladığı mektupta İmamoğlu'nun İBB davasına ilişkin değerlendirmelerine ve iddianameye yönelik eleştirilerine yer verdi.

Kafka'nın Dava kitabından bir alıntıyla başlayan mektubunda İmamoğlu, 19 Mart sabahı yaşananları ve yaklaşık 4 bin sayfalık iddianameyi anlattı. Dosyada suçlamaları destekleyen somut delil bulunmadığını savunan İmamoğlu, "Dosyada tek bir dekont, tek bir para izi yok. Talimat yazısı, ses kaydı ya da görüntü de yok. ‘Gözümle gördüm’ diyen tek bir tanık bile yok. Dört bin sayfa tek bir cümleye sığdı: Görmedim, duydum!" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, ailesinin de yargılama sürecine dahil edildiğini belirterek, kendi şirketinden çalışanlarına indirimli ve taksitle konut satılmasının iddianamede para aklama suçlamasına konu edildiğini öne sürdü. Şirketlerinin bugüne kadar ürettiği konut, villa, ofis ve dükkan sayılarını da paylaşan İmamoğlu, gayrimenkul satışlarının ve ödemelerin kayıtlı olduğunu savundu.

İddianamenin siyasi amaç taşıdığını ileri süren İmamoğlu, "Bu dava bir yolsuzluk dosyası değil, bir adaylık dosyasıdır" dedi. Hakkındaki suçlamalara ilişkin tek bir para hareketinin belgelenmesi halinde kamuoyundan özür dileyeceğini belirten İmamoğlu, "Benim için tek kuruşun el değiştirdiğini gösteren tek bir belge ortaya konsun, 87 milyonun huzurunda özür dilerim" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, Erkin'e gönderdiği mektubu Kafka'nın Dava kitabına yeniden atıfta bulunarak tamamladı ve adalet mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.