Türkkan, özellikle İzmit şehir merkezinin, milattan önce 3000’li yıllara dayanan geçmişiyle Frigler, Lidyalılar, Persler, Roma ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bugünkü İzmit, bir dönem Roma İmparatorluğu’nun başkenti olan Nikomedya’dır. Ancak ne yazık ki bu köklü geçmişin izleri korunamamakta, kent estetiği ve kültürel miras bakımından zayıf bir görüntü sergilenmektedir” dedi.
İzmit’te antik kalıntıların ve Osmanlı dönemine ait tarihî yapıların atıl durumda olduğunu, şehir müzesinin dahi bulunmadığını vurgulayan Türkkan, kentin turizm potansiyelinin göz ardı edildiğini dile getirdi. Kent merkezinde bulunan tümülüs, lahit ve antik duvar kalıntılarının çevresinin ise şehirleşme tehdidi altında olduğunu belirtti.
6 MADDELİK SORU ÖNERGESİ
Milletvekili Türkkan, Bakan Ersoy’dan şu sorulara yanıt istedi:
1. İzmit’te bulunan antik Nikomedya kalıntılarının envanteri çıkarılmış mıdır? Bu yapılardan kaçı koruma altındadır?
2. Roma, Britanya, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihî yapıların restorasyonu ve tanıtımı için Bakanlıkça son 10 yılda hangi çalışmalar yapılmıştır?
3. İzmit’in tarihî kimliğini yansıtacak bir şehir müzesinin kurulması planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa takvimi nedir?
4. Arkeolojik alanlar üzerindeki şehirleşme ve imar tehdidine karşı hangi önlemler alınmaktadır?
5. İzmit şehir merkezindeki mimari estetik eksikliği ve kent siluetini bozan unsurlar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumların bir çalışması var mıdır?
6. Kocaeli’nin tarihî değerlerini turizm potansiyeline dönüştürmek için ulusal veya uluslararası düzeyde yürütülen bir tanıtım planı veya kültür rotası projesi bulunmakta mıdır?
Milletvekili Türkkan, “Kocaeli’nin tarihî mirasını görmezden gelen anlayış, sadece geçmişe değil geleceğe de ihanettir. Kocaeli’nin kimliği yok sayılarak bu şehir hak ettiği kültürel değerden yoksun bırakılmaktadır” diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
21 Mayıs 2025 13:00
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!






