BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Erdoğan emekliler için neden kesenin ağzını açtı?

Emekli ek zammı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın son dakika açıklamasının ardından tekrar konuşuluyor. Emekli maaşlarına eklenen zam ile birlikte, emekli ve memur maaş zamları eşitlenmiş oldu. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan emeklilere yeniden zam yapılmasının perde arkasını kaleme aldı. Erdoğan neden kesenin ağzını açtı? İşte detaylar… 

25 Ocak 2024 12:06
Erdoğan emekliler için neden kesenin ağzını açtı?

Emekli ek zammıyla ilgili son dakika gelişmeleri, milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi tarafından yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye ek zam oranının yüzde 11,68 olduğunu açıkladı.

Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam oranı, yüzde 49,25'e yükseldi. Emekliye ek zam ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemeleri, bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Emekli maaşında zam oranı maddeleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İşsizlik Sigortası ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde kabul edildi. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenirken, maaş zammı yüzde 49,25 olarak güncellendi.

Gazete pencere yazarı Nuray Babacan’ın köşe yazısında aktardığına göre, 16 Ocak'taki kabine toplantısının ardından duyurulan ek zam kararı, emekliler arasında olumsuz bir tepki yarattığını ve emeklilere yeniden zam yapılmasının perde arkasını kaleme aldı.

Babacan yazısında şu ifadeler yer verdi:

“Memur emeklileri ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasındaki adaletsizlik giderilmesi kararı alındı. Kararda, yerel seçimlerin etkili olduğu belirtilerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu görüşmenin ardından zammın 'yeniden değerlendirilmesi' talimatı verdiği kaydedildi.

Yapılan toplantının ardından Mehmet Şimşek ve Vedat Işıkhan, alternatifli çalışmada zaten var olan bu oranın, tabandan gelen baskı sonucu kabul edildiğini duyurdu. Ancak, en düşük emekli aylığına ilişkin revize önerileri, 10 bin liranın üzerine çıkartılması talepleri kabul edilmedi.

Karar sonrasında yapılan açıklamada, Erdoğan'ın ilgili bakanlara 31 Mart seçimlerine kadar kısıtlamaların kaldırılmasını istediği yönündeki haberlerin yalanlandığı, ancak bu açıklamanın ardından 5 gün geçmeden Erdoğan'ın attığı adımlarla haberi doğruladığı belirtildi.

Siyasi kulislerde, seçime kadar olan süreçte sosyal yardımlar başta olmak üzere seçmene avantaj sağlayacak pek çok parasal düzenleme yapılacağı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, emeklilerin refah seviyesini yükseltmek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini ifade etti. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının artış oranını memur emeklileriyle aynı seviyeye yükseltme kararı alındığını belirten Erdoğan, bu kararın Meclis onayından sonra Ocak 2024 itibarıyla aylıklarda yüzde 49,25'lik artışın uygulanacağını açıkladı.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.