BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İzmit 553 şehidimiz adına fidanlar toprakla buluştu

Cumhuriyetimizin 100. Yılını coşkuyla kutlayan İzmit Belediyesi, Kurtuluş Savaşında Kocaeli Bölgesinden cepheye katılmış 553 şehidimizi temsilen 553 fidanı oluşturduğu 100. Yıl Özel Hatıra Ormanında toprakla buluşturdu 

28 Ekim 2023 14:22
İzmit 553 şehidimiz adına fidanlar toprakla buluştu

Cumhuriyetimizin ve İzmit Belediyesinin tescilinin 100. Yılında gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakabilmek için var gücüyle çalışan İzmit Belediyesi Yeşilova Mahallesi Boğazova Caddesinde Kurtuluş Savaşında Kocaeli Bölgesinden cepheye katılmış ve canı pahasına devletini korumuş olan 553 şehidimizi temsil eden fidanları toprakla buluşturarak anlamlı bir etkinliğe imza attı. 

GENİŞ KATILIM

Fidan dikim etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Gündoğdu Mahalle Muhtarı Çetin Ersoy, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Mustafa Yaman, Yeşilova Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda İzmit Belediyesi Muhtar Hizmet Masası Koordinatörü Ali Filiz, Bekirdere Mahalle Muhtarı Cihat Önen ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

“BURASI KIYMETLİ MAHALLELERDEN BİR TANESİ”

100’üncü Yıl Hatıra Ormanı fidan dikim töreninde konuşan Başkan Hürriyet, “Bu mahalle biliyoruz ki Cumhuriyetine sıkı sıkıya bağlı, Atamızın izinden giden gençler yetiştiren ve bu konuda hassasiyeti yüksek kıymetli bir mahalle. Hatıra Ormanını bu bölgede seçmemizin nedeni bu bölgede yaşayan insanlarımızın Cumhuriyet konusunda ne kadar hassas olduğunu, Cumhuriyetin kazanımlarının ne demek olduğunun ciddi farkında olan insanların yaşadığı kıymetli mahallelerden bir tanesi burası. 

“GELECEĞE FİDANLAR DİKELİM İSTEDİK”

Hürriyetin ve bağımsızlığın ebedi yurdu olan topraklarımızda, geçmişten aldığımız ilhamla ve geleceğe olan inancımızla idrak ettiğimiz Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşında geleceğe fidanlar dikelim istedik. Bu fidanların anısı ve sembolize ettiği insanlar olsun dedik. Cumhuriyetimizin 100. yılında, bu kutsal toprakların, nasıl vatan haline geldiğinin hikâyesini yüreğimizde hissederek anmak için bu ağaçlandırma ve hatıra ormanı projemizi hayata geçirmek istedik. 

KOCAELİ’NİN ŞEHİTLERİ

Gözlerimizi kapattığımızda, tarihin tozlu sayfalarından süzülerek gelen bir hikaye canlanır gözlerimizin önünde. Bu toprakların, nasıl bu vatanın parçası olduğunu anlatan bir destan... O destanın kahramanları, İzmit'imizin bağrından çıkmış, vatan sevgisiyle dolu 553 şehidimizdir. Vatan müdafaasında savaşmış, göğsünü siper etmiş, vatan uğruna canını hiçe saymış 553 evladımız Kocaeli topraklarından Kurtuluş Mücadelesinde savaşarak şehit düşmüş. 

“KAHRAMANLIKLARI GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK”

Burada şehitlerimizi anma  ve onların unutulmaması, mücadelelerinin bir kez daha gelecek kuşaklara anlatılması adına farkındalık çalışması yapıyoruz. Onlar, bu toprakları vatan kılmak için canlarını feda etmiş cesur yüreklerdir. Onların aziz hatıralarını yaşatmak adına, yarınlarımızın teminatı olan bu fidanları toprağa emanet ediyoruz. Ben inanıyorum ki; her bir fidan, bir şehidimizin hatırasını yeşertecek, onların fedakarlıklarını ve kahramanlıklarını gelecek nesillere aktaracak.

“HER FİDAN CUMHURİYETİMİZİN BİR SEMBOLÜ”

Ve bu fidanlar, Cumhuriyet’imizin başka başka yıl dönümlerini kutlarken İzmit'imizin göğsünde yükselen 553 gurur abidesi olacak. Kökleriyle bu topraklara, dallarıyla da yarınlarımıza uzanacak. Buradaki her bir fidan aynı zamanda özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyetimizin bir sembolü.  Bu topraklar, atalarımızın bize bıraktığı kutsal bir miras. Ve bizler de, bu mirası koruyarak, gelecek nesillere aktarmanın sorumluluğu içindeyiz.

“KATKI VERENLER DE UNUTULMAYACAK”

Kentimizin milli değerlerine ve tarihine sahip çıkarak, bu şehitler ormanı ile sadece doğaya değil, aynı zamanda geçmişimizin kahramanlık ve fedakarlık dolu sayfalarına da sahip çıkıyoruz. Bugün burada bu güzel hatıra ormanına  emeğini koyacak olan gençlerimize, Yeşilovaspor Kulübümüze ve bizimle olan herkesin hatırasını da yaşatmak adına plakalar çakacağız. Onlarında emeklerinin daha fazla hissedilmesini sağlamak için isimleri yazacağız. 

“BİR KERE YAŞAYACAĞIZ BU DUYGUYU”

Bu vesileyle, bir kez daha bu toprakları bize vatan kılan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyetin 100. Yılı. Çok kıymetli bir ilki yaşıyoruz. Bir daha yüzyıllar görmeyeceğiz. Bize nasip oldu. Bir kere yaşayacağız bu duyguyu. Kutlamalar yaparken, birileri Cumhuriyet kavramının içini boşaltmaya çalışırken, Cumhuriyetin temel değerleri her geçen gün yok edilmeye çalışılırken bizim daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. 

“ONLARIN BİR ATATÜRK’Ü OLMADI AMA BİZİM VAR”

Cumhuriyetin ne demek olduğunu daha fazla anlatmamız gerekiyor. Çocukların Cumhuriyetin neler kazandırdığını anlamasını sağlamak biz büyüklerin boynunun borcu. Aksi halde bugün Filistin’de yaşananlar, bugün Suriye topraklarında yaşananlar eğer Cumhuriyetin kazanımları olmasaydı bizim topraklarımızda da yaşanırdı. Onların bir Atatürk’ü olmadı ama bizim bir Atatürk’ümüz oldu. 

“CUMHURİYETE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Bugün Filistin gibi değilsek, Suriye gibi olmuyorsak bu Cumhuriyetin kazanımları sayesindedir. Cumhuriyetin bize sağladığı özgürlükler ve bağımsızlıklar çok önemli. O yüzden Cumhuriyete hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Genç kardeşlerimize sesleniyorum: Yaşadığınız şehrin tarihine, yaşanmışlıklarına, anılarına, eserlerine, bu kentin kimliğine lütfen sahip çıkın. 

“İLKLERİN VE MÜJDELERİN KENTİ İZMİT”

Bu kent daha Cumhuriyet ilan edilmeden 9 ay önce ilk defa Atamızın Cumhuriyet ile yönetileceğimizi müjdelediği ilklerin şehridir. Atamızın ilk ve tek basın toplantısı yaptığı yegane şehirdir İzmit. 7 cephede savaştıktan sonra annesiyle ilk defa görüştüğü ilklerin kentidir İzmit. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının eninde sonunda verileceğini Atatürk İzmit’ten müjdelemiştir. Bugün o hak sayesinde bir kadın olarak belediye başkanlığı, milletvekilliği yapabiliyorum, muhtar olarak seçilebiliyorum ve özgür irademi sandığa yansıtabiliyorum.  O dönemlerde kadınlar nüfus sayımında bile insandan sayılmıyorlardı. 

LEYLA ATAKAN’I ANLATTI

Cumhuriyetin bize sağladığı haklar sayesinde bugün kadınlar olarak birey olma iradesine ve haklarına sahibiz. O yüzden sahip çıkmak gerekiyor. O müjdeler ilk defa İzmit’te verildi. Cumhuriyet tarihinde Türkiye’de serbest seçimle seçilmiş ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan’ı yetiştiren bir kent İzmit. Leyla Atakan bütün zorluklara rağmen kentin markası olmuş olan Kocaeli Fuarını 43 günde bitirdi. Bu müthiş siyasi kadın lider bu kentte yetişti. 

“EMANETLERİNİ KORUYACAĞIZ”

Cumhuriyetin ilk fabrikalarının temelleri bu kentte atıldığı ilklerin ve müjdelerin kenti İzmit’in tarihine, anılarına, kahramanlıklarına her zamandan daha fazla sahip çıkmak zorundayız. Gençler! İzmit’i bilin, tanıyın, öğrenin. Geçmişinizi bilirseniz gelecekte daha fazla başarı elde edebilirsiniz. Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutluyor, onların emanetini ilelebet koruyacak ve yaşatacağımıza olan inancımla, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN HÜRRİYET’E TEŞEKKÜR ETTİ

Gündoğdu Mahalle Muhtarı Çetin Ersoy programda yaptığı konuşmada, “Burada 100. Yıl Hatıra Ormanının fidan dikimi için bulunuyoruz. Burası 3 mahallenin tam orta yerinde bulunan 4 dönümlük bir alan. Dikilecek ağaçların havayı temizlemesi, oksijen üretmesi ve hayat kalitesini arttırması nedeniyle burası çok güzel bir alan olacak. Bu nedenle başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.