BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Grev haktır yasaklanamaz

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü yaptığı açıklamada grev yasağına tepki gösterdi, “grev haktır yasaklanamaz” dedi. 

24 Ocak 2023 16:38
Grev haktır yasaklanamaz

Resmi Gazete’de gece yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Schneider Enerji işçilerinin grevi yasaklandı.
Grev yasağına tepki gösteren Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan yaptığı yazılı açıklamada, “Tüm Kocaeli halkını, Schneider Enerji işçileriyle dayanışmaya, grev hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayan Schneider Enerji işçilerinin grevi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'milli güvenliği bozucu nitelikte' görülerek yasaklandı. Schneider Enerji işçilerinin grevi AKP iktidarında yasaklanan 20. grev oldu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararında ‘Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Kocaeli İli, Çayırova İlçesinde yer alan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir’ ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Aralık 2018’de partisinin il başkanları toplantısında, ‘Bizimle beraber grev denilen olaylar ortadan kalktı. Şimdi grevler yok. Grev olmuyorsa işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun demektir’ dese de AKP iktidarı döneminde, Scheineder Enerji kararıyla toplamda 20 grev yasaklandı. Yasaklanan grev kararlarından 200 bine yakın işçi etkilendi. İşçilerin üretimden gelen gücünü kullanması için en büyük silahı olan grevleri yasaklayarak sermaye sınıfının karını kendisi için öncelikli gören iktidar aldığı kararlar ile işçileri ekmekleriyle tehdit etmektedir.

İŞÇİLERİN İRADESİ YASAKLARI AŞTI

Aralık ayında greve çıkan Bekaert işçilerinin grevi de ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte görülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘grev erteleme’ adı altında yasaklanmış, yüzlerce işçinin özgür toplu pazarlık yapma hakkı elinden alınmak istenmişti. Fakat işçilerin iradesi yasakları aşmış, tüm engellemelere rağmen Bekaert işçileri greve çıkmış ve mücadelesini başarı ile sonuçlandırmıştı.

Bugün ise Scheider Enerji işçilerinin grevini yasaklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP, işçilerin ak sütü gibi helal olan grev hakkına yasak koyarak, bir kez daha sermaye güçlerine ‘biz sizin yanınızdayız’ mesajını vermiştir. İşçilerin haklarını araması, insanca yaşanacak bir ücret için greve çıkması ‘milli güvenliği’ bozarken, patronların işçileri yoksulluk sınırının altında ücretlere razı etmesi ise ‘milli güvenliği’ bozmamaktadır.Açlık ve yoksulluğun derinleşmesi, eriyen ücretlerine karşı birlik olarak yan yana gelen işçilerin grev kararı, sermaye ve onun iktidarını korkutmaya devam etmektedir. Bu korku, her yeni grevde yeni bir yasaklama kararına doğru gitse de, işçiler vazgeçmeyerek, direnişin simgesi olmaya devam etmektedir. Bekaert işçilerinin grev kararından vazgeçmeden gösterdiği yol, bugün Schneider Enerji işçilerine ışık olmaktadır. Bir kez daha ifade ediyoruz ki, grev yasakları kabul edilemez. Partimiz ekmeğini büyütme mücadelesinde Schneider Enerji  işçilerinin yanındadır. Tüm Kocaeli halkını da grev hakları ellerinden alınan Schneider Enerji  işçileri ile dayanışmaya, grev hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.