BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Çölyaklıların umudu eski taş değirmenler

İzmit Akmeşe’de bulunan tarihi taş değirmen çölyak hastaların akınına uğruyor.  

12 Ocak 2023 08:24
Çölyaklıların umudu eski taş değirmenler

Bilindiği gibi Çölyak hastaları glütensiz gıdaları tüketmek zorundalar. 300 Yıllık tarihi taş değirmenin sahibi Fikri Kurhan Karabuğday öğütmek için çölyak hastalarının Taşoluk değirmenine yoğun ilgi gösterdiğini belirterek şunları söyledi. 

”Günümüzdeki Buğday, arpa, yulaf gibi tahıllarda glüten bulunduğu için Çölyak hastaları bunları tüketemiyor. Çölyak hastaları Glutensiz karabuğdayı alıp değirmenimize geliyor ve burada öğütüyorlar” dedi. 

İlimizin tek tarihi ve çalışan değirmeni olan Akmeşe’deki Taşoluk değirmeni eski usul dere suların değirmen taşlarını çevirmesiyle çalışıyor. Eski yöntem doğal taş değirmenleri tercih eden çölyak hastaların akınına uğrayan Akmeşe Taşoluk değirmeni dededen toruna geleneksel yöntemle çalıştırılıyor. 

Günümüzde çalışan değirmenlerin çoğunun elektrikle çalıştığını belirtene Fikri Kurhan “Bu tür değirmenlerde elektrik tozu una karıyor. Bu sağlıklı değil. Çölyak hastaları çok narin. O yüzden eski usul değirmenlerde glüten içermeyen karabuğdaylarını öğütüyorlar” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muhtar 2023-01-12 18:15:04

Arkadaşlar o değirmen akmeşede değil izmit Mecidiye köyünde lütfen yanlış bilgi vermeyelim