BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İnşaat sektörü her geçen çeyrekte daralmaya devam ediyor!

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Keleş, İnşaat sektörü her geçen çeyrekte daralmaya devam ediyor dedi. 

30 Kasım 2022 15:29
İnşaat sektörü her geçen çeyrekte daralmaya devam ediyor!

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Keleş’in yazılı açıklamasının içeriği şöyle: 

Türkiye ekonomisinin küresel çapta içinden geçilen bu zorlu süreçte yüzde 3,9 büyümesi sevindiricidir. Bununla birlikte her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuz istihdama büyük katkı veren ve 200'ün üzerinde alt sektöre talep oluşturan, ekonomide lokomotif görevi üstlenen inşaat sektöründe, aynı dönemde yaşanan yüzde 14,1'lik daralma önemli sorunlara işaret etmektedir. Sektörümüz 2021 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana üst üste artan oranlarla 5 çeyrektir daralmaktadır.

Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında canlanmaya ve kronik hal almış olan girdi maliyetleri artışı sorunun çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artış konusunda bu yıl kamu müteahhitleri için yeterli bir çözüm sağlanamadığı gibi konut sektöründe ihtiyaç duyulan arza cevap verecek yeni projelerin hayata geçirilmesi de mümkün olamamıştır. Türkiye’nin dört bir tarafında krediler ile projelerini tamamlamaya çalışan firmalarımız, mevcut yük altında ayakta kalmak için mücadele ediyor. 

Bilindiği üzere Kocaeli ilimiz deprem gerçeği ile karşı karşıyadır. Geçtiğimiz günlerde Düzce’de gerçekleşen ve şehrimizde de hissedilen deprem, kentsel dönüşümün önemini vurgular niteliktedir. Sektörde ki daralma yalnızca konuta erişim de sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız ya da ekonomik olarak zorluk yaşayan meslektaşlarımızın problemleri olarak okunmamalıdır. Deprem riski ile yaşayan ilimizde, kentsel dönüşüm ile ilgili gerekli adımlar ivedi bir şekilde atılmalıdır.

Hükümetimizden 2023 yılı için gerek kamu müteahhitlerinin, gerek konut sektörünün sorunlarını çözecek adımlar bekliyoruz. İnşaat sektörü güçlendirilmeden, başta deprem riskinin kaçınılmaz kıldığı kentsel dönüşüm süreci olmak üzere, kalkınma hedeflerinin sürdürülmesi de mümkün olmayacaktır. Kocaeli Müteahhitler Birliği ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) olarak hükümetimizin bu yönde yapacağı çalışmalara her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya hazırız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.