BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Hürriyet muhalefet ilçe başkanlarına seslendi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, hizmet araçlarının satın alınmasına dair yaptığı basın toplantısında muhalefet ilçe başkanlarına seslenerek, “Bulunduğunuz ilçelerdeki belediyeler 3 yıllık süre boyunca temizlikte kullandıkları, çöp toplamada kullandıkları araçlara ve iş makinelerine kaç para kira ödediler? Bunun lütfen rakamını sorun” dedi 

28 Eylul 2022 13:44
Hürriyet muhalefet ilçe başkanlarına seslendi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen meclis toplantısının ardından genel bir bilgilendirme yapmak ve hizmet araçlarının satın alınmasıyla ilgili izlenecek sürece dair basın toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “ Kocaeli’deki diğer belediyelerin temizlikte kullandıkları araçlara kaç para kira ödediklerini tek tek sorun. Buradan bütün muhalefet ilçe başkanlarına sesleniyorum: Bulunduğunuz ilçelerdeki belediyeler 3 yıllık süre boyunca temizlikte kullandıkları, çöp toplamada kullandıkları araçlara ve iş makinelerine kaç para kira ödediler? Bunun lütfen rakamını sorun.

HAKLILIĞIMIZ RAKAMLARLA ORTAYA ÇIKTI

Sonra kalkın bizim 27 milyona satın aldığımız 71 kamyonla karşılaştırın. Haklı olup olmadığımızı bu rakamlar fazlasıyla ortaya çıkaracak. Haklıydık, 2 yıl geçti. Sonrasında diğer alamadığımız, hizmetlerimizin artmasıyla beraber artan araç sayılarımızı ekleyerek yeniden kiralama ihalelerimizin süreleri dolduğu için kiralama ihalesi başlangıcından önce bir kere daha şansımızı deneyelim, satın alma için kredi süreçlerini başlatalım dedik. Yine oturup hesap yaptık. 

“RAKAMLAR SÜREKLİ ARTIYOR”

İlk satın alma süreçlerine nisan ayında başlamıştık. Nisan ayında 111 milyon lira gibiydi satın alma rakamları. Bu fiyatlar mayıs-haziran ayında 120 milyon liraya çıktı. Nisan ayından Eylül’e kadar Devlet Malzeme Ofisinden satın almak istediğimiz araçların fiyatları 148 milyon lira oldu. 5 ayda değişen rakamları görebiliyor musunuz?” 
Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yaklaşık 3 yıldır sürekli karalamalar, sürekli algı çarpıtan açıklamalar yapılıyor. Fütursuz cümlelerle karşı karşıya kaldığımız için biz önceden halkımızı bilgilendirelim istedik. 

“EN BÜYÜK GİDER KALEMİ ARAÇ KİRALARI”

Tam 2 yıl önce bugün bir yola çıkmıştık. Biz hizmet araçlarının satın alınmasını meclis sunmadan önce hesap kitap yaptık, ders çalıştık. En büyük gider kalemlerimiz nedir, bizim tasarruf etmemiz lazım dedik. Borçlarımızı kapatmamız lazım dedik. Daha fazla yatırım hizmetlerimizi arttıralım dedik. En büyük gider kalemleri de hizmet araçlarının kiralanmasıydı. 

“SATIN ALMAK GEREKİYOR DEDİK”

Biz bu araçları satın alırsak ne kadar olur? Tasarruf olur mu? Olmaz mı? Satın alırsak bunun belediyeye yararı mı olur? Zararı mı olur diye değerlendirmelerde bulunmuştuk. Sonunda da kanaat ettiğimiz üzere kiralamalar büyük bir israf, kiralamak yerine satın almak gerekiyor dedik. 

“FOTOKOPİ MAKİNELERİ BİLE KİRALIKTI”

Göreve geldiğimizde fotokopi makineleri bile kiralıktı belediyede. Biz ihale süreci biter bitmez hemen gittik devlet malzeme ofisinden çok daha uygun fiyata satın aldık. Hizmet araçlarımızı da satın almak istedik. İş makinelerimiz, kamyonlarımız, binek araçlarımız gibi kullandığımız hizmet araçlarımızı satın alalım dedik. 

“TALEPLERİMİZİN HEPSİ REDDEDİLDİ”

2 yıl önce bu tahtanın karşısına geçtik. Araç bedelleri, kiralamalar, satın alırsak ne olur? Bunun faizi, kullanılabilecek kredi gibi konuları ders anlatır gibi önce topluma bilgi verdik sonra da bu konuyu meclise sunduk. O günlerde 55 milyon lira kredi istemiştik. Dolar bu kadar artmamıştı, enflasyon bu kadar yüksek değildi. Yüzde 68 faiz oranıyla 55 milyon lira kredi kullanılmasıyla alakalı talepte bulunmuştuk. Aynı bu sene yaşadığımız gibi hemen kafadan ‘Hayır’ dendi. Hepsi reddedildi. 

“DAVAMIZDA HAKLIYIZ”

Davamızda, hesabımızda haklıyız. Çabamızda haklıyız. Biz kent kazansın istiyoruz. Belediye daha az parayla daha çok iş yapsın istiyoruz. Belediye mal sahibi olurken kendi malıyla hizmet versin vatandaşa dedik. Buradan elde edilecek tasarrufla daha fazla kreş, daha fazla kütüphane,  daha fazla vatandaşımızın kullanacağı hizmetleri arttıralım istedik.  Kararlıydık ve veto ettik. Yine konuyu meclise gönderdik. 

“27 MİLYONU ZORLA ALDIK”

Yine komisyonlarda bir sürü tartışmalar, kafa karıştırıcı hesaplar yapıldı. 2 yıl önce verdiğimiz kararın ne kadar doğru olduğunu bize bugün rakamlar gösterdi. 55 milyon kredi istediğimizde ‘Hayır’ dediler. Bütün o tartışmalar ve en sonunda halkımızın müthiş muhalefet desteğiyle beraber belki de utandılar ve 55 milyon değil ama 27 milyonluk rakamı alma imkanımız oldu. 27 milyonu zarla zorla aldık. 

“BU MART’TA KREDİ BORCUMUZ BİTİYOR”

Krediyi Finans Katılım Bankasından 0,68 faiz oranıyla kullandık. 3 yıl geri ödemeliydi bu kredimiz. Bu mart ayında kredimizin borcu bitmiş olacak. Ayda 1 milyon lira kredi geri ödemesi var. Faiz artışından falan hiçbir şeyden etkilenmiyor. Faiziyle birlikte ödediğimiz toplam rakam 31 milyon küsur. 55 milyonu çekebilseydik, faiziyle birlikte 3 yılda 66 milyon ödeyecektik ve 200’e yakın aracın sahibi olacaktık. Ne yazık ki olmadı.

“O KADAR BÜYÜK BİR TASARRUF Kİ”

27 milyon lirayla tüm temizlik araçlarımızın bir bölümünü aldık.71 tane kamyon ve iş makinesi sınıfında aracı satın aldık. O araçların bugünkü değeri en az 100 milyona yakın. O kadar büyük bir tasarruf oranı ki bu. O araçları eğer o dönemde almasaydık, bugün kiralasaydık krediye 1 milyon lira öderken belki 4-5 milyon lira kira ödüyor olacaktık.”

3 GÜN ÖNCE İLE 5 GÜN SONRA ARASINDA NE DEĞİŞTİ? NEDEN 2 YIL GECİKTİRİLDİK?

Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri de kullandı: “ 2 yıldan beri değişen rakamlar var. Ona rağmen biz bu kentin geleceğine hizmet etmek istiyoruz. Bizden sonra gelecek belediye başkanları da rahat etsin çünkü bu araçları en az 10 yıl kullanacağımızı varsayalım. Bizim Saraybahçe Belediyesi döneminden kalma araçlarımız var bugün. 15-20 yıllık araçlarımız var. Sonuçta bu araçları ben başkanlığım bittiğinde evime götürmeyeceğim. Biz bu belediyenin en az 10 yılına hizmet etmek istiyoruz. 

SÜRECİ ANLATTI

Bu satın alma konusunda 2 yıl önce haklı çıktık. Algı yönetmeye yönelik yanlış bilgiler vermelerine rağmen rakamlarımız tuttu. Rakamlarda, satın alma kararımızda haklı çıktık. Satın almanın doğru olduğunu söylediğimizde bize karşı çıkanlara karşı haklı çıktık. 2 yıl sonra istedik ki satın aldırılmayan geri kalan araçları da satın alabilelim. Yine 2 yıl önce 55 milyon kredi istemiştik. Yarısını zorla alabildik. Şimdi de 125 milyon liralık kredi yetkisi istedik. Yine bu talebimiz 2 yıl önce olduğu gibi ilk başta reddedildi. 

“BÜYÜKŞEHİR 40 MİLYONA KİRALAMADI”

‘Büyükşehir 40 milyona kiralıyor’ dendi. Bu rakamın yanlış olduğunu bu bahsettikleri ihalenin de KDV dahil 170 liraya mal olduğunu açıkladık. Sonraki 64 kamyonun ihalesi KDV ve fiyat farkları dahil 80 milyona yakın sonuçlandı. 40 milyon gibi bir rakam yoktu. Orada aynı ihaleyi kazanan firma bizim de açık ihalemize girdi. 40 milyon gibi bir rakam teklif vermedi. Hatta ‘40 milyona kiralayabiliyorsa bir babayiğit hemen verelim ihaleyi’ dedim. KDV ve fiyat farklarıyla birlikte 107 milyon lira gibi rakamlar çıktı. 

“HALKIMIZ BİZİ YİNE YALNIZ BIRAKMADI”

AKP ve MHP'nin kredi talebimizi reddetmelerine karşılık yine veto ettik. Yine hayır dediler. En sonunda artık rakamlar da netleşince ihale de yapılınca bu sefer olağanüstü toplantıya davet ettik. O toplantıda da konuyu mecrasından çıkaran mesnetsiz açıklamalar yapıldı. Yine kavga çıkarmaya, tahrik etmeye yönelik açıklamalar oldu. Halk yine bizi yalnız bırakmadı, bize sahip çıktı. Orada da tuhaf bir çekimser kalma durumları oldu. Sayımız 17 karar alabilmek için 18 rakamı gerekiyor.

“AMACIMIZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL ÜZÜM YEMEK”

18’i bulamadığımız için geçmesi zaten mümkün değil. AKP ve MHP grubundaki arkadaşlarımız çekimser kalınca yine geçmedi meclisten. Sonrasında onlar ‘Hadi bir daha meclisi toplayın’ dedi. Sonra çocuk oyuncağına dönen saçma bir sarmala dönen bir şeyin içinde bulduk kendimizi. Bizim derdimiz hizmet üretmek, bağcıyı dövmek değil üzüm yemek amacımız. 

“MECLİSTEKİ MATEMATİK HESABIYLA GEÇTİ”

Yine ‘Evet’ diyen yok. Bu kadar türlü türlü varyasyonlara gerek yoktu. Satın almayı destekliyorsan basit bir şekilde kaldıracaksın elini. Millet de bunu görüyor zaten. O el kaldırmaya bile ne yazık ki cesareti olmayan arkadaşlar çekimser kalarak çoğunluk oyuyla geçmesini düşündüler. Satın almayı yine desteklemediler. Meclisteki matematik hesabıyla 125 milyon kredi yetkisi talebimiz kabul edildi. Peki 3 gün önce ile 5 gün sonra arasında ne değişti? Neden 2 yıl geciktirildik?"

KERHEN ÇEKİMSER KALDIKLARI OYLAMA SONUCU YETKİ ALABİLDİK

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Ben hizmet aracı satın alınması noktasında kredi yetkisi alabildiğimiz için halkımıza teşekkür ediyorum. Çünkü halkımız gerçekten 2 yıllık süreçte sürekli yanımızda oldu. AKP ve MHP üyelerine sürekli baskı yaptı. Dünkü sonuç halkımızın baskısı sonucu oluştu. Aslında dün yaşadığımız şey de hizmete katkı sunmak yerine toplumsal baskıyla kerhen çekimser kalınan bir oylamanın sonucuydu. Amaç kesinlikle hizmete katkı sunmak değil. Biz Araçları satın alıp tasarruf edelim ve esnafa, çiftçiye, öğrenciye daha fazla yatırım yapalım diyoruz onlar kendi büyüttükleri firmalara ..

“BİZ HALKIMIZ İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ”

Amaç üzüm yemek değil, bağcı dövmek. Zaten geçen haftaki mecliste de gördünüz; hiç kredi ile alakası olmayan aronyadan, lavantadan bahsettiler. Dediler de dediler. Hiç gündem olmayan konulara girdiler. Tahrik etmek, kavga çıkarmak için uğraşıyorlar sonra bize kavgacı diyorlar. Hâlbuki yaşanan ortada, herkes biliyor. İlk kiralama sürecinde olduğu gibi, Cumhuriyet parkında olduğu gibi bu seferde işi sürüncemede bırakıp sanki bizi sürekli kavga ediyormuşuz algısı yaratmaya çalışıyorlar. Oysaki olayları çıkmaza sokanlar da kendileri sonrasında kenara çekilenler de. Zamanında onay vermedikleri 28 Milyon bu gün 125 milyon. Bu mücadele bizim halkımız için verdiğimiz mücadele ve bu çıkmaza taşıyan da yine AKP ve MHP oluyor” ifadelerini kullandı.

HÜRRİYET, ARAÇ SATIN ALMA SÜRECİNİ ADIM ADIM ANLATTI


Meclis kararının alınmasının ardından izlenecek yolu tüm detaylarıyla paylaşan Başkan Hürriyet, “Dünkü 125 milyonluk kredi yetkisinden sonra atmamız gereken başka adımlarımız var. Milletimize önceden bunun bilgisini vermek istiyoruz ki yine algı yönetimine kalkışmasınlar. Halkımız da bundan sonraki süreçte ne yapacağımız adım adım bilsin. 

KAYMAKAMLIĞIN ONAYINA SUNDUK

27 Eylül 2022 tarihinde meclis kararımız var. Bugün itibariyle meclis kararımızı hiç geciktirmeden yazıya döktük, divan üyeleri ile birlikte imzaladık. Sabah kaymakam beyle de görüştüm doğrudan. Normalde meclis kararlarının kaymakamlığa sunulması gerekiyor kesinleşmesi için. Kesinleşmeden herhangi bir kuruma gönderemiyoruz. Kaymakamın da 7 gün süresi var onaylamak için. İsterse 7 gün içerisinde onaylayabiliyor. Bu 7 günlük süreyi de kısaltmak için kendisiyle sabah görüşerek onay sürecinin kısa sürede çözülmesi adına ricada bulundum. Kendisi de kaymakamlığa döndüğünde hemen bakacağını söyledi sağ olsun. Bugün itibariyle meclis kararını kaymakamlık onayına sunduk. Eğer onaylanırsa 29 Eylül 2022’de(yarın) bizim meclis kararımız onaylanmış olacak. 

“BAKANLIĞA SUNACAĞIZ”

Sonrasında da gitmemiz gereken iki yolumuz var. Biz 125 milyon kredi istedik. Bu krediyi kullanabilmemizin yolu Bakanlığın onay vermesi. Dolayısıyla kararımız onaylandıktan hemen sonra; 30 Eylül’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunmak üzere işlemlere başlıyoruz. Kaymakamlığın onayladığı günün hemen ertesi bakanlığın onayına sunulmuş olacak. Bunun için de Kocaeli Valiliği’ne yazacağız. 

“HALKIMIZ TAKİP EDEBİLSİN DİYE HER GÜN HABERLEŞTİRECEĞİZ”

O arada da tabi ki boş durmayacağız. Bakan Bey’den şimdiden doğrudan randevu talep ettik. Eğer randevu verirse ya da ilgili birimleri randevu verirse gidip yüz yüze de anlatacağız. Gecikme konusunda durumumuzu anlatacağız. Bunun olumlu ya da olumsuz sonucunu Bakanlığın kararı gösterecek. Dolayısıyla yüz yüze görüşmek için dün randevu talep ettik. Eğer bakanlık tarafından onaylanırsa İller Bankası sürecimiz başlayacak. Çünkü meclise sunarken daha önceki kredimizde de olduğu gibi önceliğimiz İller Bankasından bu krediyi çekebilmek. Neden? İller Bankasından kredi almak kurum lehinedir. Özel bankaların faizleri şuan çok yüksek. Zaten bankalar da uzun vadeli kredi veremiyorlar. Ona rağmen onu da deneyeceğiz ama önceliğimiz meclis kararında da olduğu gibi İller Bankasından kredi alabilmek. Bunları adım adım her gün haberleştirip yayınlayacağız. Halkımız da takip edebilsin istiyoruz. 

“BİZ HER YOLU DENEYECEĞİZ”

İkinci konumuz ise Bakanlık onayını beklemeksizin 125 milyonun içerisine dâhil olan 46 milyonluk kredi için İller Bankasına başvurmak. Yani eğer bakanlık 125 milyonu onaylamazsa 46 milyonu kullanamıyoruz gibi bir durum yok. 46 milyonu her halükarda kullanabiliyoruz. Bunun sürecini 125 milyonu beklemeden hemen başlatıyoruz. İller Bankasına da kendim bizzat gideceğim. Buradan da randevu talep ettik. Randevuyu beklemeden de biz yazışma süreçlerini fiili olarak başlattık. İller Bankası ne zaman onaylayacak bilmiyoruz. Bir süresi yok. Bunun için baskı yapacağız, talepte bulunacağız. Bunları öngöremiyorum. 2 yıl önce 27 milyon için başvurduğumuzda 27 milyon kredinin hepsini vermedi. 10 milyonunu verdi, 17 milyonunu da Katılım Finanstan 0.68 faizle kullandık. Şu anda iller bankası fazi oranı 1,5 civarında, diğer bankalarda ise faiz oranı 3,5 civarı. Ve değişken. Biz her yolu deneyeceğiz bir şekilde. 

“ÖNCELİĞİMİZ İLLER BANKASI”

Dolayısıyla önceliğimiz İller Bankası.  Eğer 46 milyonluk kredimiz İller Bankası tarafından onaylanırsa hemen Devlet Malzeme Ofisine başvuru yapacağız. Bütün araçlarımızın DMO’dan almak istiyoruz. Tabi bu paraya ne kadarını alabilirsek. Alım için müracaatlarımız başlamış olacak. O arada eğer Bakanlık 125 milyonu onaylarsa 46 milyon dışında kalan para için de İller Bankasına müracaat edeceğiz ve almak için uğraşacağız. İller Bankası da onaylarsa yine kalan rakamla da DMO’dan geri kalan araçlarımızı alabilmek için uğraşacağız” ifadelerini kullandı.

HÜRRİYET: SEBEP OLDUKLARI KAMU ZARARINI SOKAK SOKAK DOLAŞIP HALKIMIZA ANLATACAĞIZ!


İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet araç satın alma sürecinin çetrefilli olduğunu ifade ederek, “İşte 2 yıldır mücadelemiz bu. Kolay bir süreç değil. O yüzden bir an önce diye ısrar ediyorduk. O yüzden üst üste meclisi topladık. Her geçen gün kamu zararı oluşuyor. 2 yıl önce bu 55 milyon verilseydi, bugün çok ciddi bir tasarruf ve mal varlığı olacaktı. Ama ne yazık ki kör siyaset, İzmit’i kaybetmiş olmanın verdiği hazımsızlıklarının hala devam ediyor olması bizi büyük rakamlar ödemeye mahkûm etti. 

“HİZMETLERİMİZE ENGEL OLDULAR”

2 yıllık süreçte ciddi bir kamu zararına sebep oldular. 55 milyonluk kredi istediğimizde 27 milyonunu zar zor aldık. Kalan 28 milyona onay vermediler. O 28 milyon şimdi oldu 125 milyon. Faiziyle birlikte 125 milyonu da geçecek. 2 yıl önce fazi oranı 0,68 iken faiz oranı bile şimdi 2'ye katladı. Bunu biz halka tabi ki sürekli anlatacağız. Bu kamu zararını halk bilecek. Sokak sokak anlatacağız. Çünkü bu milletin parası. Hiçbirimizin cebinden çıkmıyor bu para. İki yıl önceki 55 milyonluk kredi onaylansaydı bizim araçlarımızın büyük bir kısmını satın alabilecektik. Bugün o tasarruf ettiğimiz rakamlarla daha fazla kreş, kütüphane, aşevleri yapabilecek daha çok hizmet götürebilecektik.

ŞİRKETLERİN TEHDİTLERİNE MARUZ KALMAYACAKLAR

Araçları satın aldığımız takdirde benden sonra gelecek olan başkanlar da hizmetlerini gönül rahatlığıyla yapabilecekler. Herhangi bir şirketin ‘Çekerim araçları’ tehdidiyle karşılaşmadan en az 10 yıl kullanabilecek. Biz bunları anlattığımızda AKP ve MHP’li arkadaşlar 10 yıllık araç mı olur dediler. Ama gittiler kendi belediyelerinde 10 yaşında araçlar kiraladılar. 10 yaşında araçlar kiralanabiliyorsa satın alacağımız araçlar da 10 yıl hizmet verebilir.

HÜRRİYET, KOCAELİ'DEKİ AKP’Lİ BELEDİYELERİ KİRALAMAYI KALDIRMAYA DAVET ETTİ

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bu meclisten sonra da AKP’li ve MHP’li arkadaşlar kavga çıkartmaya dönük, ipe sapa gelmez, siyasi nezaketten yoksun ucuz bir üslupla, belediyelerinin finanse ettiği internet siteleriyle, belediyelerinin çalıştırdığı bankamatikçilerin açtığı internet siteleriyle yine saldırmaya başladılar. Biz dün bir karar alıyoruz hemen ardından yine ipe sapa gelmez açıklamalar yapılıyor. Biz bunlarla uğraşmayacağız. Çünkü derdimiz millet lehine hizmet etmek. Bu seviyesizliklerle uğraşmayacağız. 

“HODRİ MEYDAN!”

Biz bu mücadelede bu araçları satın alabilmek için zararın neresinden dönersen kardır hesabıyla, zararın daha fazla büyümemesi için mücadele edeceğiz. Madem arkadaşlar o kadar haklılar, kendilerine güveniyorlar hodri meydan! Belediyelerinde kiralamayı kaldırsınlar. Eğer dertleri büyüttükleri belli firmalara kazandırmak değilse, dertleri gerçekten yönettikleri kamunun lehine karar vermek ise kiralamak yerine satın alırlar. Satın alma bedelleri de kiralama bedelleri de ortada. 

“BÜYÜK BİR RANT HİKÂYESİNE ÇOMAK SOKTUK”

Biz büyük bir rant hikayesinin içine çomak soktuk, dur dedik. Dur demeye de devam ediyoruz. İşte ranttan yana mısınız yoksa halktan yana mı? Biz halktan yana olduğumuz için satın almak için 2 yıldır uğraşıyoruz” dedi.

HÜRRİYET: HAKLI OLDUĞUMUZ YOLDA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, diğer belediyeler halktan yana mı ranttan yana mı? Niyetleri halksa satın almaları gerekiyor. Yeni belediye başkanlarının göreve geldiği 3 yıllık süreçte herkes kiralamalara ödenen paraları bir çıkarsın. Kiralamaya kaç para ödendi? sorularını sorarak sözlerine devam etti. Hürriyet açıklamalarının devamında, “Bu paralar ile bu makinalar satın alınabilir miydi, alınamaz mıydı? Biz başardık. Üstüne borçta bırakmadık. 27 milyonluk krediyi 3 yılda ödedim. Benden sonra gelene kredi borcu bırakmadım. 55 milyon kredi hakkı verilseydi onu da öderdik. Geciktirilen her geçen gün zarar, zarar, zarar. Biz haklı olduğumuz yolda mücadeleye devam edeceğiz. Araçları satın aldığımız gün kurdeleleri hep birlikte kesmek nasip olsun. 

“KREDİYİ ÖDEYEMEME DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL”

Bakanlık, 125 milyon krediyi onaylamazsa araçları alamayacağız. 46 milyonluk krediyi bakanlık onayı olmaksızın kullanabiliyoruz. İller Bankası 46 milyonluk krediyi bize verirse hemen DMO’ya bizim için ihale yap diyeceğiz ve satın alma süreci başlatacağız. Sadece meclis onayı değil bakanlık ve iller bankası onayı da gerekiyor. İller Bankası’ndan çok çeşitli şeyler için kredi kullanan çok belediye var. Biz 2 sene önce 10 milyon liralık krediyi İller Bankası’ndan 17 milyon liralık krediyi ise Katılım Finans Bankası’ndan kullandık. Bu dönemde faizler tavan yaptı. Dolayısı ile İller Bankası’nın bu krediyi onaylaması gerekiyor. İller Bankası kullandırdığı krediyi payımızdan kesiyor. Dolayısı ile ödeyememe gibi bir durum söz konusu değil. Zaten kiralamada daha fazlasını ödüyoruz. Onun yerine kredi ödeyeceğiz.

“GERÇEKTEN DESTEKLİYORLARSA ÖNCE EVET DİYECEKLER”

İller Bankası hiçbir gerekçe göstermeden krediyi vermeyebilir. Bizim buna bir yaptırım gücümüz yok. Çekimser kalmakta desteklemek anlamını taşımıyor. Gerçekten destekliyorlarsa önce evet diyeceklerdi. 2 buçuk yıllık mücadelemize destek vereceklerdi. İller Bankası devlete bağlı. Devleti AK Parti yönetiyor. AK Partili üyeler isterlerse İller Bankasını da bakanlığı da ikna edebilirler. Gerçekten niyetleri satın aldırmak ise ikna edebilirler, o güç ellerinde var. Sessiz ve çekimser kalsalar da biz her yolu deneyeceğiz. Nikomedya kazılarında ki protokolde de bizi engellemek için çok uğraştılar. 2 sene gittik geldik, ikna ettik. İkna edemezsek ne yazık ki alamayız. 5 aydır bunu anlatmaya çalışıyoruz. 

“SÜRECİ UZATMA ŞANSIMIZ YOK”

Sadece meclis onayı da yetmiyor. Meclisten sonra bakanlık onayı gerekiyor daha sonra İller Bankası süreci var. El altından sinsi engellemeler olabilir. Ya da destekte verebilirler. Bu sürece destek verirlerse kendilerine teşekkür ederiz. Bu süreci çok uzatma şansımız yok. Şu anda kısa süreli bir ihale yaptık. 10 günlük bir süreçte araçsız kalabiliriz. Ama bunu atlatırız. Bakanlık ve İller Bankası süreçlerini atlatırsak DMO süreci başlayacak. DMO araçları satın almak için ihale yapacak. Ayrıca 2 yıllık süreçte ise kendi öz kaynaklarımızla 5 araç aldık” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.