BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Hürriyet: AKP İzmit’i belirsizliğe mahkum etti

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, zorunlu kaldıkları araç kiralama ihalesinin Kamu İhale Kurulu sürecine gittiğini ifade ederek, “KİK’ten haftalardır sonuç gelmedi. Bizi belirsizliğe sürüklemeyin demiştik. Haklı çıktık.” dedi 

19 Eylul 2022 17:52
Hürriyet: AKP İzmit’i belirsizliğe mahkum etti

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hizmet araçlarıyla ilgili olarak makam toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Başkan Hürriyet’e basın açıklamasında İzmit Belediye Başkan Vekili Çetin Sarıca, İzmit Belediye Başkan Yardımcıları Ünal Özmural, Yaşar Kardaş ve Dilek Yalçın eşlik etti. “Yaklaşık 2 seneden fazladır tüm hizmet araçlarımızı kiralamak yerine satın almak için mücadele ediyoruz” diyen Başkan Hürriyet basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yaklaşık 2 seneden fazla zamandır tüm hizmet araçlarımızın satın alınması için mücadele ediyoruz. Mecliste mücadele ediyoruz, talepler sunuyoruz. Kredi yetkisi istiyoruz. 2 sene önce 55 milyon lira kredi istedik verilmedi. 27 Milyon kredi yetkisi alabildik. O rakama satın alabildiğimiz hizmet araçlarını iyi ki almışız. Çok ciddi bir tasarruf yapmıştık bu sayede. Satın alamadığımız diğer araçlarımız için kredi yetkisi verilmediğinden bu araçlar kiralıktı. 

“KİRALAMA BELİRSİZ BİR SÜREÇ”

2 yıl sonra da bu araçların kiralama ihaleleri bittiği için tekrar kiralama yapmak durumunda kalacağımızdan dolayı bu süreçten önce de kiralamak yerine kalan kısmı da satın alalım diye 125 milyon liralık kredi yetkisini tekrar meclisten istemiştik. Geçtiğimiz aylarda onların tartışmaları olmuştu biliyorsunuz. Bunları halkımız dün gibi hatırlıyordur. 125 milyon lira kredi ile kalan araçlarımızı satın almak istedik. O 125 milyon kredi yetkisi talebimiz AKP ve MHP meclis üyelerince yine reddedildi. İhalelerin de bir süreci var. Açık ihale sürecimiz devam ederken bir kez daha mecliste tartışılsın diyerek meclisi bu sefer de olağanüstü toplantıya davet etmiştik. Orada da bir kez daha sorduk: ‘Biz bu araçları satın almakta kararlıyız. Kiralamak istemiyoruz. Kiralama belirsiz bir süreç. Ekonomi kötüye gidiyor. Yarın fiyat politikalarında ne olacak bilmiyoruz’ dedik. 

“BİR SÜRÜ SEBEPLER SUNDULAR”

Bugün 3 liraya ihale ettiğiniz bir şeyin bedeli kısa bir süre sonra 5 liraya çıkmayacağının garantisini kimse veremiyor. Böylesi belirsiz bir sürece girmek istemiyoruz ve bu kiralama garabetinden kurtulmak istiyoruz. Kredi kullanarak kira öder gibi kredi ödeyerek kalan tüm araçlarımızı satın alalım ve enflasyondan etkilenmeden kredi geri ödemesini sabit şekilde yapalım dedik. Hem de 2 yıl sonra kredi borcu bitince belediyemiz mal sahibi olsun dedik. Sonuçta kiralamaya ödenen paralar boşa gidiyor ve 2 yıl sonra kiralama bitince kiralama firması araçları çekip alıyor. Elde bir şey kalmıyor dedik. Bir kez daha olağanüstü toplanan meclis üyeleri yine taleplerimize onay vermedi. AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri tarafından bize ne yazık ki onay verilmedi. Çeşitli sebepler ileri sürüldü. Büyükşehir Belediyesinin kiralama ihaleleri önümüze sunuldu. Orada 40 milyon liraya kiralanıyor siz neden bu kadar rakam istiyorsunuz gibi bir sürü gerçek olmayan sebep sunuldu. 

“KAMU İHALE SÜRECİ”

Yaklaşık 1 haftadır geldiğimiz son süreci arkadaşlarımızla değerlendirmeler yapıyoruz. Mecliste satın alma süreçleri yürürken kiralama ihalelerimizi de sürdürüyorduk. Ne olur ne olmaz diye. Açık ihalenin süreleri var. Bizim bütün araçların kiralaması 30 Eylül’de doluyor. Araçsız kalmamak ve hizmetlerin aksamaması için açık ihalemiz sürüyordu. Sonunda da açık ihaleyi gününde gerçekleştirdik. Orada yapılan tartışmalara girmeyeceğim. Şu anda ne yazık ki o ihale kamu ihale kurulu sürecinde. İhaleye bir itiraz geldi. O itiraz kamu ihale kuruluna gitti. 

“NE KARAR ÇIKACAK BİLMİYORUZ”

Biz çabuk karar çıkar düşüncesindeydik ancak geldiğimiz noktada 4. haftadayız ve hala ne yazık ki karar gelmedi. Kararın ne olacağını bilme şansına sahip değiliz. Askıda olan bir sürecimiz var. Zaman olarak sıkıştığımız bir süreçteyiz. Kamu İhale Kurulundan ne karar gelecek onu da bilmiyoruz. 

“YİNE HAKLI ÇIKTIK”

Dolayısıyla yine haklı çıktık. Başkan Vekilim Çetin Bey demişti ki ‘Kiralama garabeti içerisine bizi atıyorsunuz, belirsizliğe sürüklüyorsunuz’ demişti. Tam da o belirsiz sürecin içine düştük. Zaman olarak da bu kamu ihale süreci bitmediği için 3 aylık kısa süreli bir ihale yapmak durumunda kalacağız. Geldiğimiz noktada yapılan hesaplar ortada. Biz ihale yapmadan önce ve Büyükşehirin de bazı ihaleleri yapmadan önce AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri bize hep rakamlardan bahsettiler. Aslında halka ve meclise de yalan söylediler."

GELİN KAMU ZARARINA SEBEBİYET VERMEYİN

Hürriyet şöyle devam etti: “Biz 125 milyon kredi istedik. 125 milyona satın almak istedik. Satın alacağımız arabaları en az 10 yıl kullanacağımızı düşünürsek aradaki farkı siz hesap edin. En az 10 yıl kullanacağımız 200 hizmet aracı 125 milyon kredi kullanarak satın almak varken ne yazık ki bu araçların sadece 2 yıllığına 100 milyon liranın üzerinde kiralama durumu önümüzde. Kaldı ki bize hep büyükşehir dediler. Büyükşehir 40 milyona araç kiraladı dediler. 

“BÜYÜKŞEHİRDE 40 MİLYONA KİRALANAN ARAÇ YOK”

Büyükşehirde 40 milyona kiralanan araç yok. Baktık hiçbir şekilde 40 milyona kiralanan araç yok. İkinci bir ihale yaptılar. 28 Temmuz 2022’de Park Bahçeler Daire Başkanlığının yaptığı iş makinelerinin ihalesi yapıldı. Büyükşehir 64 aracın kiralama ihalesini yaptı. Toplamda 64 araca ödeyecekleri kira bedeli KDV ve fiyat farklarıyla 70-80 milyon lirayı buluyor. 

“10 YILLIK ARAÇLARI KİRALIYORLAR”

Biz 200 aracı 125 milyona satın alalım diye çırpındık. Ne yazık ki olmadı. Sonuç itibariyle ne bizim ihalemizde ne büyükşehirin ihalesinde 40 milyon gibi rakamların söz konusu olmadığı ortada. ‘40 milyona araç kiralıyor büyükşehir’ gibi saçma şeyler çıkardılar önümüze. Üstelik büyükşehirin ihalesinde kiralanmak istenen araçlar 9-10 yaşında araçlar. Yani 2012, 2013 model araçlar. Biz 2 yıl önce araçları satın alırsak en az 10 yıl kullanabiliriz dediğimizde 10 yıllık araç mı olur dediler ama 10 yıllık araçları kiralıyorlar. 10 yaşında araç kiralanabiliyor ama biz sıfır aldığımız bir aracı 10 yıl kullanamıyoruz öyle mi? İşte böyle abes şeyler yaşadık. Ve millete de meclise de yalan söylediler.

“MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLUYORUZ”

Geldiğimiz noktada 30 Eylül itibariyle araçsız kalma riskimiz çok yüksek görünüyor. Mecburen kısa süreli de olsa ihale yapmak durumundayız tekrar. Ama biz diyoruz ki; bir kez daha bu satın alma konusunda kararlıyız. Bir kez daha şansımızı denemek istiyoruz. Meclisi bir kez daha olağanüstü topluyoruz. Bugün meclis üyelerine tebligat yapıldı. Perşembe günü meclisi olağanüstü olarak topluyoruz. Bir kez daha 125 milyon liralık kredi yetkisi talep ediyoruz. 

“ALTERNATİF DE SUNACAĞIZ”

Bu sefer bununla da sınırlı kalmayacağız. O zaman da kredi için bir sürü bahane üretildi. Borçlandırmak istemiyoruz, öz kaynakla alın gibi şeyler dendi. O zaman ikinci bir alternatif daha getiriyoruz. Meclisimizde ikinci bir gündem maddesi olacak. Burada da bizim atıl kalan arazilerimizi çıkardık. Öz kaynak finansmanı çıkarmak için kullanmadığımız arazileri satalım ve bunun parası ile hizmet araçlarını satın alalım diyoruz. Hem kaynak yaratalım hem kredinin ödemesini kolaylaştıralım ve oradan gelecek gelirle hizmet araçlarının tümünü satın alalım ve kiralama garabetinden bir an önce çıkalım.” dedi.



AKP'NİN 40 MİLYON YALANI ORTAYA ÇIKTI

Hizmet araçlarının kiralanması konusunun Kamu İhale Kurulu’ndan dönmediği için perşembe günü araçların satın alınması konusunda meclisi bir kez daha olağanüstü toplantıya çağırdıklarını açıklayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Her gün fiyatlar artıyor. Biz 125 milyon lira kredi isterken 3 ay önce hesap yapmıştık. 3 ay geçti ve şu andaki satın alma bedeli 148 milyon lira. Nereden baksanız 20 milyonun üzerinde bir farktan bahsediyoruz. Fiyatlar o kadar hızla artıyor ki. Her şeye zam geliyor. 2 yıl önce de 55 milyona satın alabileceğimiz araçların bedeli için bugün 125 milyon olarak konuşuyoruz. 

“BU ARAÇLAR EN AZ 10 YIL HİZMET VERECEK”

Her şeye rağmen satın almak her zaman iyidir. Belediyenin mal sahibi olması her zaman iyidir. Kira öder gibi kredi ödeyerek biz bu hizmet araçlarını satın almak istiyoruz bu en mantıklısıdır. Bu araçlar sonuçta milletin olacak. Belediye en az 10 yıl boyunca bu araçlarla hizmet verecek. Bizim 10 yıl boyunca kiralamaya ödeyeceğimiz parayı bugünkü kiralama bedeli üzerinden bile hesaplasak, 10 yılda çok büyük bedeller çıkar kiralamaya harcanacak. Düşünün, son kiralama ihalesine göre 200 adet hizmet aracına 2 yılda fiyat farkları ve KDV dahil 100 milyondan fazla kira parası ödeyeceğiz gibi görünüyor. Bu rakamı 10 yıl üzerinden hesaplayın. Üstelik bugünkü kiralama bedelleriyle bile hesapladığınızda ne kadar büyük rakamlar çıkıyor. Bir de bu 2 yıllık kiralama ihalesi bittiğinde 2 yıl sonra tekrar 2-3 yıllık kiralama ihaleleri yapılacak ve 2-3 yıl sonra kira bedellerini şimdiden öngörmek mümkün değil. Kim bilir kaç katına çıkacak. Oysaki bu araçları satın almayı bugün 150 milyon liraya bile mal etsek çok ciddi oranda tasarruf etmiş oluruz. 1 milyon, hatta 1 lira bile tasarruf etsek, kardır. 

“40 MİLYON YALANI DA ORTAYA ÇIKTI”

Biz o yüzden kararlıyız ve ısrarcıyız. Satın almak için tekrar bu süreci başlatmak istiyoruz. Artık çok tartışacak bir konu da yok. Daha önceki taleplerimizi hep rakamlarla boğdular. Şimdi artık her şey ortada. Rakamlar da ortada. Her şey EKAP’ta kayıtlı. Verilen teklifler ortada, maliyetler ortada. Büyükşehirin maliyetleri de ortada. Büyükşehirin yaptığı araç kiralama ihaleleri de ortada. 40 milyona Büyükşehir araç kiralıyor yalanı da ortaya çıkmış durumda. Millete ve meclise yalan söyleyenleri milletin vicdanına havale ediyoruz. Haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. 

“SATIN ALMA KURUM LEHİNEDİR”

Satın alma her zaman kurum lehinedir. Biz halkımızı da bilgilendiriyoruz. Perşembe günü meclisimizi olağanüstü toplantıya davet ediyoruz. Birinci gündem maddemiz araç satın alabilmek için 125 milyon lira kredi yetkisi. İkinci maddemiz de atıl kalan arazilerimizin satılması ve buradan gelecek finansmanla araç satın alma hususunda kaynak yaratmak. Meclis toplantımız saat 15.00’da gerçekleştirilecek.

“ÖNLEM ALMAK DURUMUNDAYIZ”

Zorlu bir süreçteyiz, bilinmezlikler içindeyiz. Kamu İhale Kurulu ne kadar sürecek bilmiyoruz. 200 aracın belediyeden çekildiğini düşünsenize. Çok ciddi bir hizmet aksaması olacak. Bizim birçok hizmet aracımız var. Sıcak yemek ihtiyacını araçlar götürüyor, asfalt çalışmalarımız, mobil çalışmalarımızda kullanılan bir sürü araçtan bahsediyoruz. Eğer bu araçlar çekilirse çok büyük mağduriyetler olacak. Kamu İhale Süreci devam ederken önlem almak durumundayız. 

“GELİN MİLLETİN PARASINI KORUYALIM”

Bir kez daha meclisin vicdanına sesleniyoruz. Gelin kamu zararına sebebiyet vermeyin. Kira öder gibi kredi ödeyelim ve tüm araçları Devlet Malzeme Ofisinden (DMO) satın alalım, belediyemiz yüzlerce aracın sahibi olsun. Yarın oluşacak ekonomik risklere karşı belediyemizi koruyalım. Milletin malını ve parasını koruyalım. Buradan da arkadaşlarımıza çağrı yapmış oluyoruz.”



ÜNAL ÖZMURAL CUMHUR İTTİFAKI ÜYELERİNE SESLENDİ

Hizmet araçlarının satın alınmasının kamu yararına olacağını her fırsatta dile getiren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, gerçekleştirdiği basın toplantısında araç kiralama ihalesinin kamu ihale kurumunda incelemede olduğu için belediyenin belirsiz bir süreç içerisine sürüklendiğini ifade etti. 22 Eylül Perşembe günü araç satın alımı için İzmit Belediye meclisinin olağanüstü toplanacağının da bilgisinin verildiği toplantıda İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural AKP’li ve MHP’li meclis üyelerine seslenerek, “Bu son viraj” dedi. 

“ŞİRKETLER KİMSENİN HAYRINA ÇALIŞMIYOR”

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Büyükşehir’de alınan ihalede yanlış hatırlamıyorsam ‘150 milyon kar elde edildi’ diye geçmiş dönemde yapılan haberler vardı. Bunlar da çok enteresan. Bu şirketler kimsenin hayrına çalışmıyor, şirketler kâr için çalışıyor. Dolayısıyla bu kâr belediyede kalsın istiyoruz. İşin özü bu. Bu şirketlerin hiçbiri amme hizmeti yapmıyor, kamu hizmeti yapmıyor. Dolayısıyla herkes önce bunun farkına varsın. 

“BU DÜZENİN DEĞİŞMESİ LAZIM”

Bu yaşadıklarımızın şöyle bir sürece hizmet ettiğini düşünüyorum: Artık diğer belediyelerde de bu işlerin sorgulanır hale geldiğini haberlerden takip ediyoruz. Bu düzenin değişmesi lazım. Belki biz İzmit Belediyesi olarak bu düzenin kırılmasına vesile olacağız. Bu anlamda da biz bu durumu çok önemsiyoruz. AKP’li ve MHP’li meclis üyesi arkadaşlarıma sesleniyorum: Bu son viraj. Toplum önünde göğüslerini gere gere vicdanları rahat gezmek istiyorlarsa bu fırsatı kaçırmasınlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.