BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İzmitliler Sadık Ahmet’i anmak için Yunanistan’a gidiyor

Batı Trakya davasının unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’i 27. yıldönümü anma etkinlikleri için ilimizden 14 Rumeli ve Balkan derneği temsilci ve üyelerinden oluşan heyet Yunanistan Gümülcine’ye gidecek. 

22 Temmuz 2022 16:09
İzmitliler Sadık Ahmet’i anmak için Yunanistan’a gidiyor

 İzmit Belediyesinin ev sahipliği yaptığı organizasyonda 23 Temmuz cumartesi akşamı Anıtpark’tan 45 kişilik kafile ile hareket edecek olan heyet, 24 Temmuz Pazar günü Gümülcine ‘de Ahmet Sadık’ın mezarı başındaki anma törenine katılacak.  İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Başkan Yardımcısı Yaşar Kardaş, Belediye kent koordinatörü Eray Bodur’un da yer alacağı heyet Gümülcine ve İskeçe’de azınlık grubu olarak kabul edilen Türk kurumlarını da ziyaret edecek. Yunanistan’dan sonra Makedonya ve Bulgaristan’a geçecek olan İzmit heyeti Türk Büyükelçilerini ziyaret edip, oradaki soydaş dernek yöneticileri ile de bir araya gelerek kültür alışverişinde bulunacaklar. Üç gün boyunca çeşitli temaslarını bulunacak olan İzmit heyeti Çarşamba günü ilimize dönecek.

DR. SADIK AHMET KİMDİR? 

Gümülcine'de lise öğrenimini bitirdikten sonra 1966 yılında Türkiye'ye gelerek Ankara Tıp Fakültesine girdi. Ancak Yunanistan Türkiye Diplomalarına denklik vermediği için bir yıl sonra Selânik Tıp Fakültesine giderek 1977 yılında mezun oldu. Okul bittikten hemen sonra askere aldılar. Elindeki tıp fakültesi diplomasına rağmen 34 ay piyade er olarak askerlik yaptırdılar. Askerlik hizmeti bitince Gümülcine'ye dönerek bir yandan da cerrahlık ihtisasına devam etti. 1984'te operatör doktor olduktan bir yıl sonra Batı Trakya Türkü Lozan'da kendilerine verilen hakların hiç birinden faydalanamadığı için girişim başlattı. Kendi arsasına yeni bir ev yaptırtmadılar. Yıkılan dökülen evlerini tamir ettirmediler. Kırılan kiremitlerinin yerine yenisini koyamadılar. Batı Trakya Türkeri’nin bu zor şartlar altındaki durumunu bütün dünyaya duyurmak için imza kampanyası başlattı. Çığ gibi büyüyen imzalar 8 Ağustos 1986'da 15 bine ulaştığında tutuklandı.

Serbest kaldıktan sonra, Selânik’te 25 Eylül 1986’da demokrasi ve insan hakları adına yapılan toplantı salonuna tek başına dalıp, önceden hazırladığı Batı Trakya Türklerinin içler acısı durumunu anlatan bildirisini üyelere dağıtmayı başardı. Ancak bu olay onun 30 ay hapis cezasına çarptırılmasına neden oldu. Yılmadı, Batı Trakya Türklerinin sesini Yunan Meclisinden haykırmak için Gümülcine'den bağımsız milletvekili seçildi. Ama buda kolay olmadı. Yenilenen seçimlerde adaylığı iptal edildi. Yetmedi, Batı Trakya Türklerine "Türk" diye hitap ettiği için 18 ay hapis cezasına çarptırılarak Selânik Dudullu Hapishanesine gönderildi.

O da yetmedi bir sonraki seçimlerde baraj koydular, Onu da aştı. 8 Nisan 1990 seçimlerinde ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi. Dr. Sâdık Ahmet mücadelesini, bir siyasî parti çatısı altında daha gür bir şekilde sürdürebilmek için 12 Eylül 1992'de "Dostluk Eşitlik Barış Partisi'ni" kurdu. Batı Trakya Türkleri adına kurmuş olduğu bu ilk siyasî parti, bardağı taşıran son damla oldu. Şimşekleri üzerine çekti. Batı Trakya Türklerinin meseleleri için bir dakika durmadı hep koştu. İşte bu koşuşturma ve hareket halindeyken O'na pusu kurdular. Hem de, Batı Trakya Türklerinin hayatlarını garantiye aldıklarını söyledikleri Lozan Antlaşması'nın yıldönümünde.. 24 Temmuz 1995 tarihinde trafik kazası süsü verdikleri oyunu sahneleyerek şehit ettiler. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.