Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor
Gündem, 28 Eylul 2024 13:31TV 41’de yayınlanan Gündem Özel Programına konuk olan Başkan Hürriyet tüm vatandaşları Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu tarafından sahnelenecek olan ‘Nikomedia’dan İzmit’e Zaman Yolculuğu: Bir Şehrin Hikayesi’ adlı tiyatral dans gösterisine davet etti.
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet TV 41’de Fazile Özkurt’un Gündem Özel Programına konuk oldu. Hürriyet programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Kapanca Sokak ve o bölge bizim için ve kent için çok önemli. Kocaeli’nin sanayinin ötesinde zengin bir kimliği var. 3000 yıllık tarihi olan bir kentte yaşıyoruz. Kapanca Sokağı ve çevresini canlandırma projelerimiz vardı. Biz geçen dönem oradaki tarihi yerleri geri almak için uğraştık. İhale süresi biten bir iki yeri daha geri alacağız. Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor.
“KAPANCA’DAKİ ALANLARA FONKSİYONLAR VERDİK”
Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz ama bu alana İzmitlileri bile çekemiyoruz. Oradaki alanlara fonksiyonlar vermeye başladık. O alanda Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi yaptık. Bir festival fikrimiz geçen dönemden beri vardı. Arkadaşlarımız çok güzel bir program çıkardılar. Avrupa’da da örnekleri vardır.
“HERKESİN KAPANCA’DA ANILARI VAR”
İnsanlar o alanlara gezmek, öğrenmek, görmek için giderler. İzmit’in geçmiş dokusunun yansıtıldığı önemli bir festival oldu. Mahalle halkı da sahiplendi. Kimisi evde kek pasta yaptı sattı kimisi ürettiği bir şeyi sattı. Ciddi bir katılım oldu festivalimize. Seneye çok daha ciddi bir şekilde gerçekleştireceğiz Sokak Festivalimizi. Orası ilk İzmit. Herkesin anıları var orada. İzmit’in Pişmaniye Festivalinden sonraki ikinci marka festivali olacak Kapanca Sokak Festivali.
“BU KENTİN EVLATLARININ EMEĞİ”
Kendi öz kaynaklarımızı güçlendirdik. Birçok şeyi kendi emeğimizle yapıyoruz. Geçen dönem Pişmaniye Festivali de öyle yaptık. Gösterimizdeki oyuncularımızın çoğu İzmit’in çocuğu. Sanat Akademimiz artık bir sanat fabrikası gibi çalışıyor. Ciddi bir akademik eğitim veriliyor orada. Bize destek olan hocalarımızın da katkılarıyla birlikte Sahne İzmit adı altında muhteşem işlere imza atıyorlar. Kendileri yazdı, yönetti ve kendileri oynuyorlar. Her şeyiyle kendileri ilgileniyor.
“1 BUÇUKLUK SAATLİK GÖSTERİ”
Nikomedia 46 yıl Bizans’a ev sahipliği yapmış. Bakanlıkla bir kazı protokolü yaptık. Sahne İzmit ekibimiz Nikomedia’dan İzmit’e olan yolculuğu neden görsel olarak anlatmıyoruz dedik. İzmit nasıl İzmit oldu? İmparatorlar neler yaptı? Bunları görsel bir şekilde anlatmak bambaşka olacak dedik. Tuna Şare Ağtürk hocamızın da yönlendirmeleriyle 1 buçuk saatlik bir gösterimiz var. Muhteşem bir performans sergiliyorlar.
“NİKOMEDİA’YI GERÇEKTEN ÖNEMSİYORUZ”
Ek ekiplerle 150 kişilik bir grup sahne alacak. Her yaş grubundan insan yer alıyor. Soluksuz izleyebileceğiniz muhteşem bir gösteri. Tiyatral dans gösterimizde gelecek kuşaklara bu tarihi anlatmak istiyoruz. İkinci gösterimizi Derince’de yapmak istedik. Programımız ücretsiz. 29 Eylül Pazar günü Derince Gösteri Merkezinde olacak programımız. Ring servislerimiz olacak. Herkesi bekliyoruz. Tüm Kocaeli halkımız davetli. Nikomedia’yı gerçekten önemsiyoruz.
“İLGİ GÖSTERİP ÇALIŞMAK GEREKİYOR”
Tarihi kazılardan çıkan ve dünyada hiçbir örneği olmayan bulguları bu kente anlatmaya çalışıyoruz. Çukurbağ’da Arkeopark olsa çok değerli olur. Bizim eserlerimizin büyük kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesinde. Büyük kamulaştırmaya da gerek yok aslında. İlgi gösterip üzerine çalışmak gerekiyor”
Gündem, 28 Eylul 2024 13:31
Yorumlar (0)
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
Körfez’de de mahallelerde çocukları sevindiren şenlik var!
Başkanvekili Obuz’dan Pazar turu
Özgür Özel gelin devletin tasfiyesine ortak olmayın
Başkan Hürriyet’in cezaevinde tutulmasına tepki
En ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu?
