Şimdi de SGK aracılığıyla vatandaşı soyuyorlar
Ekonomi, 14 Eylul 2024 06:14Milyonlarca sığınmacının Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenirken SGK, işsizlerden prim borçlarını ödemesini istedi, ödemeyenlere de e-haciz uygulamaya başladı.
Türkiye’ye akın eden milyonlarca sığınmacının Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, devlet tarafından ödenirken; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaklaşık 9.4 milyon kişiye işsizlik dönemine ait prim borçları için mesaj gönderip, ödeme talep etti.
Ödemeyenlere de e-haciz uygulanmaya başlandı. Prof. Özgür Demirtaş, “İşsiz insanı almadığı hizmetten dolayı borçlandırmak ne demek? Vicdanım acıyor” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez de “10 milyon Suriyeli, Afgan ve diğer sığınmacılar GSS primi ödemezken, devlet vatandaşına haciz uyguluyor. Böyle sosyal devlet ve adalet olmaz” açıklaması yaptı.
‘DÖNÜN BU YANLIŞTAN’
Göç İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde “Uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler GSS sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir” bilgisi yer alıyor. SGK ise milyonlarca kişiye gönderdiği kısa mesaj ile prim borçlarının ödenmesini istedi.
Mesajda, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır” denildi. Mesajın ardından bazı vatandaşların banka hesaplarında e-haciz işlemi başlatıldı.
Özgür Demirtaş, “Dönün bu yanlıştan” çağrısı yaparken Turhan Çömez de şunları söyledi: “Bir kimsenin işi yoksa, devlete sigorta primi ödeyemiyorsa, 6. aydan itibaren devlet onun borç hanesine her ay 600 lira yazıyor. Belki de kişinin bundan haberi yok ve borç birikiyor. Bu kez icra memurları kişinin kapısına dayanıyor. Oysa beşli çetelere, Kur Korumalı Mevduat’la zengin ettiklerine, yandaşlara böyle bir uygulama yok.”
‘Bu paralarla ne yapacaksınız?’
CHP Gaziantep milletvekili Melih Meriç, “SGK’nın bu uydurulmuş borçlarla vatandaşı boğma çabası kabul edilemez” diyerek uygulamanın derhal durdurulması çağrısı yaptı. Vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından, faiz işletilerek katlanan borçlara tepki gösterirken CHP’li Meriç de “Hazine boşalınca AKP kurmayları ne yapacağını şaşırdı. Şimdi de SGK aracılığıyla vatandaşı soyuyorlar. Soruyoruz: GSS prim borçlarıyla toplanan paralar nereye gidiyor? Yine yandaş medyanın kasasına mı akacak, yoksa başka bir rant projesine mi kaynak olacak?” dedi.
Ekonomi, 14 Eylul 2024 06:14
Yorumlar (0)
Bayram gezmesinin maliyeti arttı
Dilovası’nda AKP ve MHP’lilerden bayram ziyaretleri
Teröristlerin posterini açtılar
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
