Bakana sert sözler: Karnesi işte bu derece bozuktur ve sefil durumdadır
Gündem, 03 Ağustos 2024 02:01İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın CHP'li belediyelerin SGK borçları hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak." açıklamasıyla gündeme gelen CHP’li belediyelerin SGK’ye prim borcu tartışmaları hakkında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu basın toplantısı düzenledi.
İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
-Unvanında profesör titri olan Bakan Vedat Işıkhan, "CHP belediyeciliği çöp çamur belediyeciliğiydi, şimdi buna bir de borçlar eklendi" dedi.
-Bakıyorsunuz hepsi aynı ağızdan, aynı kelimelerle konuşuyorlar. Bu aslında ne kadar basiretsiz bir tavırla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bunlar kendi birikimlerini gösteriyor.
-Kendilerini böyle perperişan etmelerini de üzüntüyle karşılıyorum. "Haliç kokuyor" gibi yalanlara vatandaşımız itibar etmiyor. Yanıt vermek için sabırla bekledik, 31 Mart'ta Osmanlı tokadını gördüler.
-Özellikle bugün sizlere belediye borçları üzerinden yaratılan tartışmanın gerçek fotoğrafını çekeceğiz.
-Göreceksiniz ki yönetme becerisini uzun süre önce kaybeden bu hükümet ve hükümetin başı, beceriksizliklerini CHP’li belediyelere kara çalıp örtmeye çalışırken aslında kendi başarısızlıklarını bir kez daha ifşa ettiklerini biraz da sizlerin gözleri önüne serelim istiyorum, çünkü hoş bir süreç işletilmiyor.
-İş yapma anlayışında işin muhatapları hiçbir zaman masada olmadan, konuşmadan, tartışmadan, paylaşılmadan, müzakere edilmeden bir çözüm aramak değil; aksine bir cezalandırma, bir çözümsüzlük arayışıyla süreç yönetme tavrı ve tarzı aslında ülkemiz adına, memleketimiz ve devletimiz, devlet anlayışımız adına çok kötü bir dönemi bizlere, kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza yaşatmakta.
-Tabi sadece CHP’li belediyelerin SGK’ye ve açıkçası vergi borcu varmış gibi başlatılan tartışma, halkımıza önemli bir takım verileri aktarmak için de bize fırsat verdi.
-Önce şunu söyleyelim; bugün 411 belediyesi olan CHP yönetiminin 31 Mart’tan bir gün önce 230 belediyesi vardı.
-2019’dan önce daha azdı. Beş yıl öncesine gittiğimizde Türkiye’deki yerel yönetimlerin büyük kısmının bugünkü hükümete mensup belediyeler olduğunu ve borçlanma süreçlerinin aslında ülkemizde ne kadar uzun vadeli olduğunu ve bunun ekonomi temelli olduğunu herkesin görebilmesi mümkün.
-Yasal olarak mecbur oldukları halde 2016 yılından beri, burası çok önemli, SGK'ya borcu olan şirketleri açıklamıyorlar.
-Hangi şirketlerin borçlarını halktan saklıyorlar. Üstelik yılda iki kez açıklamak zorunda oldukları halde. SGK'ya vatandaşın vergilerinden sadece 2023 yılında 885 milyar lira aktarılmıştır. Neredeyse üstüne üşüştükleri belediyelerin borcu diye lanse edilen rakamın tam 10 katı. Son 3,5 yılda SGK'ya vergilerimizden aktarılan tutar 2,3 trilyon lira.
-Aslında bu SGK'ya verilen bir borç. Belediyelerin borcu hacim olarak bu bütçenin sadece yüzde 4.3'ü kadar. CHP'li belediyeleri borç belediyeleri diye suçlayan Bakan Bey'in karnesi işte bu derece bozuktur ve sefil durumdadır.
-Siz önce kötü yönetiminizle batırdığınız SGK'yı düze çıkarın. Kendi başarısızlığınızın faturasını belediyelerden çıkarmaya çalışmayın.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AKP'Lİ BELEDİYELERE 45 MİLYON SEÇİM HİBESİ
AKP'li Çekmeköy Belediyesi'nin Cumhurbaşkanlığından 45 milyon lira para istediğini, şubat ayında bu paranın Çekmeköy Belediyesi'ne verildiğini söyleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
-Bu basın toplantısına hazırlanırken gördük ki İstanbul'daki AK Partili tüm belediyelere seçimde harcanmak üzere, seçimden önce aynı tarihte 45'er milyon lira hibe göndermiş. Bunlarda hiç vicdan yok.
-25 belediyeleri vardı, 24'üne yolladılar, birine yollamadılar. MHP'li olduğu için Silivri Belediyesi'ne yollamadılar.
-Ortaklarına bile vermediler, böyle ortaklık olur mu? Bunlar eşit vermeyi bile çok görmüşler MHP'li Silivri Belediyesi'ne. 24 ilçe belediyesine 1 milyar 80 milyon lira para göndermiş Cumhurbaşkanlığı. Bu milletin Cumhurbaşkanı.
"BENİ RAHATSIZ ETTİ"
İmamoğlu, Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin'in sosyal medya paylaşımıyla ilgili, "Bu yapılan paylaşımların benim zihnimde zerre kadar kıymeti yoktur. Bütün belediye başkanı kardeşlerimin beldelerinde sorunların çözümlerine odaklanmasını istiyorum. Bizim derdimiz 4 yıl sonraki seçimin aktörlerini belirlemek değildir. Varsa bir kısım duyguları, o duyguları unutsunlar şimdilik. Beni rahatsız etmiştir" ifadelerini kullandı.
Gündem, 03 Ağustos 2024 02:01
Yorumlar (0)
Şehri geliştiren fikirler ödüllendirildi
Terörist başına umut hakkı vermek kabul edilemez
Saadetliler Gebze’de toplandı: Sesleri gür çıkacak!
Büyükakın: Gençler bizim en kıymetlilerimiz
Vali Aktaş, AKP İzmit İlçe Başkanı Dokuzlar’ı işyerinde ziyaret etti
Kocaeli’de Sevgililer Günü’ne özel sıra gecesi
Kocaeli’de İtfaiye Depo Binası Projesi ne durumda?
Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih verildi
AKP ve MHP’liler Dilovası’nda o açılışta bir araya geldi
Binlerce çocuk Okula Bi’ Mola’da stres attı
İzmit’te Ramazan davulcuları için başvurular başladı
İşte yoksulluğun fotoğrafı
Öcalan mezara kavuşana kadar buradayız
Çayırova’da kumar bağımlılığıyla böyle mücadele ediliyor
Körfez meclisinde hangi kararlar alındı?
Yine Sanat Kafe, yine kültürel etkinlik!
İzmitlilerden OYAK Genel Müdürü Yalçıntaş’a ziyaret
Körfez üvey evlat mı?
Bakanlık onayı olmadan zam yok!
Kartepe’de moloz tepkisi
TÜİK'in enflasyonu düşük gösterme oyunu!
Uyuşturucuyla mücadele önergesini AKP ve MHP reddetti
Başkan Büyükakın’a Sapanca Gölü’ndeki çamur temizlensin çağrısı
Başkan Hürriyet’ten Gölkay Park açıklaması
Artık ne DEM’e, ne de İmralı’daki caniye ihtiyaç kalmamıştır
Esnafın tüm mal varlığına haciz konuyor
Gölcük Hükümet Konağı hizmette
Tansu Özcan ya sabır çekti!
İzmit Belediyesi diyetisyeninden öğrencilere güçlerine güç katacak öneriler!
Kocaeli’de doğaseverler Flamingo Şenliği’nde buluştu
Çayırova Meclisi’nde üç gündem maddesi karara bağlandı
Kocaeli’de barajdaki seviye yükseldi, Sapanca Gölü’nden su alımı da durduruldu
Büyükakın’dan Anne Şehir Merkezleri’nin sayısı artacak mesajı
Çimsa’dan ihracata 1,5 milyar dolarlık katkı
Derince’de tiyatro toplulukları için ücretsiz kayıtlar başladı
Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş da Mısırlı iş insanları ile bir araya geldi
Barış Manço, Gölcük’te şarkıları ile anılacak
Kocaeli’de Ramazan pidesi küçüldü!
Enflasyon yoluyla maaş zammı gasp edildi
