İktidarın kara ve yoz düzeni ile girilen gri listeden çıkıldı
Ekonomi, 28 Haziran 2024 19:34Mali Eylem Görev Grubu (FATF), bugün Singapur'da düzenlediği genel kurul toplantısının ardından Türkiye'nin 'gri liste'den çıkarıldığını duyurdu.
Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu 'gri liste'den çıkardı.
FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye'yi kutlamaktadır" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" denildi.
Yüksek riskli ülkeler ve yoğunlaştırılmış gözetime tâbi ülkeler hakkındaki ayrıntılı raporda ise Türkiye'nin kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminde kaydettiği ilerlemenin memnuniyet yarattığı ifade edildi.
'TÜRKİYE, FATF İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİ'
Raporda FATF tarafından Ekim 2021'de sekiz alanda tespit edilen eksikliğin giderildiği ifade edilerek, "Türkiye AML/CFT sistemindeki iyileştirmeleri devam ettirmek için FATF ile çalışmaya devam etmelidir" denildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasalar tarafından yakından izlenen Türkiye'nin gri listeden çıkarılma kararı öncesi sosyal medya paylaşımında "başardık" ifadesini kullanmıştı.
HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA
Karar sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir" dedi.
Kararın, hem finans sektörü hem de reel sektör açısından son derece olumlu sonuçları olacağını belirten Yılmaz, "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" dedi.
Yılmaz, Türkiye'ye yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artacağını, dezenflasyon sürecinin ise hızlandıracağını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" ifadeleri kullanıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin terörizmin finansmanı ve kara para aklama ile mücadelesini uluslararası standartlarla tam uyum içinde sürdüreceği vurgulandı.
MASAK ve diğer ilgili kurumların idari ve teknik kapasitelerinin daha da güçlendirileceği belirtilen açıklamada, gerektiğinde yasal ve idari düzenlemelerin aynı hassasiyetle hayata geçirileceği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele (AML/CFT) politikalarında eksikler olduğu için Türkiye'yi 2021 yılında 'gri liste' olarak tabir edilen "artırılmış gözetim listesine" almıştı.
Gri listeden çıkartılma kararı sonrası Türkiye'nin uluslararası mali itibarını güçlendireceği gibi yabancı yatırımların artabileceği öngörülüyor.
Ekonomi, 28 Haziran 2024 19:34
Yorumlar (0)
Sepetçi TOKİ konutları arasındaki ulaşım sorununa çözüm!
AKP'nin 25'inci yıl kutlamasında bu mu olacak?
Erdoğan, Yavaş'ın gerisinde kalıyor
Dilovası’nda DEM Parti yöneticileri Enver Yıldırım’ın kapısını çaldı
Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi
Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu
İşte en az yakan araçlar listesi!
Teğmenlerin komutanı emekli edildi
Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde
5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi
Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti
İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam
Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak
Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar
Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?
MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!
Kocaelispor'a büyük moral
Yıllarca yalan söylediler!
Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!
Değirmendere festival alanına dönüştü
KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı
Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!
İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir!
Tavşancıl'a yeni sosyal tesis
Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha
Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi
Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!
Bu bir yargısız infazdır!
Benzine yeni bir zam daha geliyor
Asıl fatura halka kesiliyor
Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek
Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı
Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!
Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!
İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama
Fındık alım fiyatları açıklandı
İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme
Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu
Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti
