Milyonlarca vatandaş faiz bataklığına sürüklendi
Siyaset, 03 Haziran 2024 17:31CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye'de son dönemlerde kredi ve kredi kartı faizlerindeki sistematik artışların dar gelirli vatandaşların mali yükünü artırdığına dikkat çekti. Kanko, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 2023 yılında 10 bankanın toplam karının 500 milyar lirayı aştığını belirterek, "Dar gelirli vatandaş, kazandığı parayı evini ve ailesini geçindirmek yerine, hükümetin sistematik olarak artırdığı kredi kartı ve kredi faizlerine ödüyor" dedi.
2023 yılı başından itibaren bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 19,4 milyar liralık (%42,4) artış yaşandığını, vatandaşların, bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borçlarının toplamı 3,3 trilyon lirayı gibi tarihi zirveye ulaştığını belirten Kanko, bu borçların bankalar tarafından düşük karşılıklarla varlık yönetim şirketlerine devredildiği için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarında %78,1, batık tüketici kredisi borçlarında ise %24,6 oranında artış olduğunun altını çizen Kanko, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye’de son dönemde artan kredi kartı ve kredi faizleri, dar gelirli vatandaşlarımız için büyük bir mali yük haline gelmiştir. Hükümetin uyguladığı ekonomik politikaların bedelini vatandaşlarımıza faiz yükü olarak yansıtması, toplumun geniş kesimlerini borç batağına sürüklemektedir. Bu durum, sosyal adalet ve ekonomik istikrar açısından ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Kredi kartı ve kredi faizlerinin yükselmesi, özellikle dar gelirli vatandaşları derinden etkiliyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartı ve tüketici kredisi kullanmak zorunda kalan bu kesim, yüksek faiz oranları nedeniyle borçlarını ödeyemez hale geliyor. Bu durum, aile bütçelerinde büyük gedikler açmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir” dedi.
Hükümet Dal Gelirli Vatandaşı Sömürerek Kendi Faiz Lobisini Besliyor!
Hükümetin faizleri yükselterek kendi faiz lobisini beslemek için dar gelirli vatandaşı sömürdüğünü belirten Kanko, “Bankaların milyarlarca lira kar elde ettiği bu düzende AKP İktidarının uyguladığı ekonomik politikaların bedelini vatandaşlara faiz yükü olarak yansıtması, maalesef toplumun geniş kesimlerini borç bataklığına sürüklemektedir. Para politikalarının sıkılaştırılması, kredi maliyetlerinin yükselmesine ve dolayısıyla tüketici kredileri ile kredi kartı faizlerinin artmasına yol açmaktadır. Bu durum, ekonomik politikalardan doğrudan etkilenen vatandaşların mali yükünü artırmakta, bankaların milyarlarca lira kar elde etmesine zemin oluşturmaktadır. İktidar bu politikalarıyla fakirin kazancını, alın terini alıp zenginlere, faiz lobilerine dağıtıyor” dedi.
Kanko vatandaşları borç bataklığından kurtarmak adına; Faiz Oranlarının Düşürülmesi: Merkez Bankası’nın para politikasında yapacağı düzenlemelerle faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesi sağlanabilir. Bu, kredi maliyetlerini düşürerek vatandaşların borç yükünü hafifletecektir.
Borç Yeniden Yapılandırma: Dar gelirli vatandaşların mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması, ödeme koşullarının hafifletilmesi ve faiz oranlarının düşürülmesi sağlanabilir. Bu tür düzenlemeler, borçlu vatandaşların nefes almasını sağlayacaktır.
Finansal Eğitim ve Danışmanlık: Vatandaşların bilinçli bir şekilde borçlanmasını sağlamak ve finansal okuryazarlığı artırmak amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulabilir. Bu, bireylerin borç yönetimi konusunda daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olacaktır.
Sosyal Destek Programları: Ekonomik zorluk yaşayan vatandaşlar için sosyal destek programları genişletilmelidir. Bu programlar, temel ihtiyaçların karşılanmasında destek sağlayarak borçlanma gereksinimini azaltabilir.
Kredi kartı ve kredi faizlerinin yükselmesi, dar gelirli vatandaşlarımız için büyük bir mali yük haline gelmiştir. Hükümetin, faiz oranlarını düşürmek, borç yapılandırma programları oluşturmak ve sosyal destek programlarını genişletmek gibi önlemlerle vatandaşları borç bataklığından kurtarması gerekmektedir. Ekonomik politikaların, toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde adil ve dengeli bir biçimde uygulanması, uzun vadeli ekonomik istikrar ve sosyal huzur için elzemdir” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 03 Haziran 2024 17:31
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
