Yukarı Ulaşlı’daki tarihî Osmanlı Hamam'da restorasyon başladı
Gündem, 31 Ekim 2022 23:09Gölcük Belediyesi kültürel mirasa sahip çıkma ve ilçenin turistik gelişmesine katkı sağlama çalışmaları kapsamında Ulaşlı’da bulunan tarihî Osmanlı Hamamı'nın restorasyon çalışmaları başladı.
Gölcük Belediyesi tarihsel ve kültürel mirasa sahip çıkmak ve ilçenin turistik gelişimine katkı sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalara devam ediyor. Bu kapsamda Ulaşlı’da, mülkiyeti Gölcük Belediyesi’ne ait arsada bulunan, II. Gurup Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilen Tarihî Osmanlı Hamamı'nın restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon ile tarihî hamam aslına ve fonksiyonuna uygun olarak yeniden imar ve ihya edilecek.
KAZI ÇALIŞMALARININ ARDINDAN RESTORASYON BAŞLADI
Gölcük Belediyesi; Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 22.06.2021 tarih ve 5242 sayılı kararıyla, Tarihî Osmanlı Hamamı'nın arkeolojik kazı ve temizlik çalışmalarını Kocaeli Müze Müdürlüğü denetiminde yapmıştı. Çalışmaların ardından hamamın restorasyon ihalesi; Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine uygun olarak yapıldı. İhaleyi kazanan firmaya yer teslimi sonrasında, restorasyon çalışmaları başladı.
ÖRCÜN TARİHÎ HAMAM RESTORASYONU
Gölcük Belediyesi’nin tarihsel ve kültürel mirasa sahip çıkma çalışmaları kapsamında Örcün Sultan Baba Türbesi yakınındaki hamamın restorasyonunu tamamlanmıştı. Yeniden inşa edilen hamam, halen Hattat Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi olarak kullanılıyor.
.gif)
DEĞİRMENDERE YUKARI MAHALLE’DEKI TARİHÎ HAMAM
Bir başka çalışma ile Değirmendere Yukarı Mahalledeki tarihî hamamın da, aslına ve işlevine uygun şekilde restorasyonu tamamlandı.
HALIDERE’DEKİ TARİHÎ HAMAM
Yukarı Halıdere’deki tarihî hamamın bulunduğu arsa Gölcük Belediyesi tarafından satın alındı. Tarihî hamamı, korunması gereken kültür varlığı olarak Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na tescil ettirildi. Tarihi bir değerin yok olmasını önlendiği çalışma ile yapının arkeolojik kazısı tamamlandı. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onaylanmasından sonra, tarihi hamam için restorasyon ihalesine çıkılacak.
TARİHÎ ÇEŞMELER
İlçedeki bir çok yapının ihya edildiği çalışmalarda Örcün’de kitabesi bulunan 5 tarihi çeşme ve Şirinköy Merkez’de 1839 tarihli kitabesi günümüze ulaşan çeşmenin yapımını tamamlandı. Halen Siretiye’deki, Osmanlı Dönemi’nde 2 kitabesi olan çeşmenin yapımı ise devam ediyor.
VALİ YAVUZ’A TEŞEKKÜR
Gölcük’ün her tarihi değerine sahip çıkmaya devam edeceklerini söyleyen Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “İlçemizin tarihsel değerlerini gelecek kuşaklara aktarma çalışmalarımıza verdiği desteklerinden ötürü, Kocaeli Valimiz Sayın Seddar Yavuz’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Gündem, 31 Ekim 2022 23:09
Yorumlar (0)
Emekliye bir dokun bin ah işit
Obezite sadece fazla yemek yemekten kaynaklanmaz
Körfezli özel çocuklardan keyifli ve eğitici ziyaretler
Kocaeli’nin ulaşım vizyonu Berlin’de vitrine çıktı
Ders saatleri 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülecek
İSU’dan baraj çevrelerine yakın koruma çiti
İzmit Belediyesinden öğrencilere pizza
Kocaeli’yi Kitap Fuarı heyecanı sardı
Mansur Yavaş istifa ettiğini açıkladı
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
