Borç krizi mi geliyor?

Ekonomi, 25 Temmuz 2022 04:40

Dış borçlara ilişkin risklerin yükselmesiyle Türkiye'nin borç krizine girip girmeyeceği tartışma konusu oldu. Peki, Türkiye'nin dış borçları ile ilgili tablo ne durumda ve uzmanlar borç krizi riskini nasıl değerlendiriyor? Sozcu.com.tr araştırdı...

Borç krizi mi geliyor?

Türkiye, döviz krizi ve enflasyonun yarattığı ekonomik çalkantılarla boğuşurken son dönemde uzmanlar ülkenin risk seviyesinin alarm verdiğini belirterek olası bir borç krizinin ülke ekonomisine büyük zararlar verebileceği görüşünü dillendirmeye başladı.

Türkiye’nin kredi iflas riskinin (CDS) yükselmesi ve buna paralel olarak borçlanma maliyetlerinin artması, Türkiye’nin olası bir borç krizi riski içinde bulunup bulunmadığı konusunda soru işaretleri yarattı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin finansal yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyeti ile ilgili görünümünü negatif seviyede tutması bu korkuyu tetikledi.

Peki Türkiye’nin dış borçları ile ilgili tablo ne durumda ve uzmanlar borç krizi riskini nasıl değerlendiriyor?

KREDİ İFLAS RİSKİ ARTIYOR

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi geçen haftalarda 900 puana yaklaştıktan sonra geçen haftayı 840 puan civarında tamamladı. CDS, yani kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre değişiyor.

CDS‘in 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, borçlanma maliyetinin artması ödemeler dengesi krizi riskinin arttığına da işaret ediyor.

TÜRKİYE’NİN BORÇ TABLOSU

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin brüt dış borç stoku 31 Mart itibarıyla 451,2 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 231,4 milyar dolar olarak açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye’de vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan ‘kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku’ mayıs ayı itibariyle 182,3 milyar dolarla rekor seviyelerde seyretmeye devam etti.

Mayıs sonu itibarıyla, Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, 2021 yıl sonuna göre yüzde 10,6 oranında artışla 134,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kamu sektörünün kısa vadeli borcu ise 2021 yıl sonuna göre yüzde 9,5 oranında artarak 24,3 milyar dolar arttı.

TÜRKİYE’DE BORÇ KRİZLERİNİN TARİHİ

Türkiye’nin dış borçlara ilişkin görünümü bu şekilde gerçekleşirken ülkede daha önce yaşanan krizler de hafızalardaki yerlerini koruyor.

Türkiye’de Osmanlı Devleti’nin batmasında etkisi olan borç krizi Cumhuriyet döneminde üç kere yaşandı. Yaşanan 3 borç krizinin de ardından siyasal iktidarlar değişti. Türkiye’nin ilk borç krizi 1958 yılında Adnan Menderes hükümeti döneminde, ikinci borç krizi 1978’de Süleyman Demirel hükümeti döneminde ve 2000’de Bülent Ecevit hükümeti döneminde yaşandı.

Borç krizlerinin yaşandığı yıllar aynı zamanda Türkiye'nin en büyük ekonomik krizleri yaşadığı yıllar oldu. Türkiye tarihinde çok fazla ekonomik kriz yaşansa da bu ekonomik krizlerin borç krizi ile birleştiği dönemlerin sonucunda faizler yükseldi ve ekonomi daraldı. Son borç krizi sonrasında 2001’de Türkiye ekonomisi yüzde 9 küçüldü.

TÜRKİYE RİSKLİ ÜLKELER İÇİNDE 20. SIRADA

Geçtiğimiz hafta Bloomberg’de yer alan bir analizde ise Türkiye’nin borç krizi riskinin bulunduğu belirtildi.

Analizde gelişmekte olan ülkelerin çeyrek trilyon dolarlık borç yükü nedeniyle dünyanın tarihi bir temerrüt zinciri riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken Türkiye de riskli ülkeler arasında sıralandı. Bahsi geçen ülkeler sırasıyla El Salvador, Gana, Tunus, Pakistan, Mısır oldu. Listenin 20. sırasındaysa Türkiye yer aldı.

KREDİ GÖRÜNÜMLERİ NEGATİF

Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin finansal yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini ölçen notlarını düşük seviyelerde tutmaya devam etti. Önceki hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yayımladığı raporda Türkiye’nin kredi notunu B+'dan B’ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı.

S&P son not güncellemesini Aralık 2021'de yapmıştı. S&P’ye göre, Türkiye’nin kredi notu B+'da kalırken görünüm durağandan negatife döndü. Moody's ise Eylül 2020'de Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürmüştü. Türkiye’nin kredi notu üç kuruluşa göre de ‘çok spekülatif’ statüsünde bulunuyor.

Türkiye’nin kredi notları 2001 seviyelerine yakın bir yerde bulunurken ‘iflas’ dahil 9 kümenin bulunduğu notlandırma sisteminde Türkiye 6. kümede bulunuyor. Kuruluşların notları ana olarak ‘yatırım yapılabilir’ ve ‘spekülatif’ diye ikiye ayrılıyor. Türkiye’nin görünümü negatif olduğu için spekülatif olarak sınıflandırılıyor.

Türkiye’nin borçlarıyla ilgili görünüm kötüleşirken iktisatçılar da borç krizlerinin yarattığı büyük risklere dikkat çekiyor. Uzmanlar ülkenin temerrüt riski içinde bulunup bulunmadığı konusunda farklı görüşte olsa da borçların ekonomiyi kırılgan hâle getirdiği konusunda hemfikir.

BORÇ KRİZİ RİSKİ VAR MI?

Konu ile ilgili Sozcu.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Türkiye’nin çok uzak olmayan bir gelecekte dış borç ödeme kriziyle karşılaşma olasılığının  yüksek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 1 yıl içerisinde çevrilmesi gereken 182 milyar dolar kısa vadeli borcu olduğunu hatırlatan Kozanoğlu, “Bunun bir kısmı ticari krediler ve yabancıların döviz mevduatları. Bunları bir yana bıraksak dahi, 2022 sonuna kadar ödenmesi gereken 49,6, 2023'te ödenmesi gereken 50,6 milyar dolar fiili borç bulunuyor. Bunun 36 milyar doları özel sektörün borcu” dedi.

DÖVİZ AKIŞI İÇİN ORTAM UYGUN DEĞİL

Kozanoğlu ayrıca, “Cari açığın da 40 milyar dolara doğru gittiğini düşünürsek ciddi bir döviz gereksinimi var. Geçmişte bu bir şekilde fonlanabiliyordu. Ancak bugün başta ABD ve Avrupa faiz artışlarıyla dünyada hem bir ‘güvenli liman’ arayışı var hem de getiriler yükselmiş durumda. O nedenle küresel ortam uygun değil” değerlendirmesinde bulundu.

Kozanoğlu Türkiye'nin CDS priminin 840'a, ülkenin eurobondlarının (yurt dışına ihraç edilen döviz cinsi tahvil) faizinin ise yüzde 11 civarına yükselmesinin borç maliyetlerini artırdığını hatırlatarak, “O nedenle çok uzak olmayan bir gelecekte dış borç ödeme kriziyle karşılaşma olasılığı oldukça yüksek görünüyor” dedi.

‘IMF SEÇENEĞİ ÜLKEYE BEDEL ÖDETİR’

Türkiye’nin olası bir borç krizine girmesi durumunda neler olabileceğine ilişkin senaryolara da değinen Kozanoğlu IMF seçeneğinin masaya gelebileceğini aktardı. Kozanoğlu Türkiye’nin daha önce borç krizleri nedeniyle IMF ile anlaşarak ciddi bedeller ödemek zorunda bırakıldığını belirtti.

Kozanoğlu, “Türkiye 1979-80,1994 ve 2001 ekonomik krizlerini hep bir döviz ve dış borç krizi olarak yaşadı. Her defasında IMF kapısına gidilmek zorunda kalındı. IMF fonlarıyla iflastan kurtulduysa da emekçilere ciddi bedeller ödeten, kamu varlıklarının özelleştirilmesine yol açan, tarım kesimine destekleri budayan kemer sıkma önlemleri uygulandı. Bunu da arzu etmiyorum, ancak aksi halde dış borçların servisinin olanaklı olmadığını düşünüyorum” dedi.

Kozanoğlu, dış borçların yeniden takvimlendirilmesini içeren kamucu, halkçı bir programın uygulanması gerektiğini ancak ufukta AKP giderse bile böyle bir programı uygulayacak bir alternatif görünmediğini belirtti.
‘YAKIN VADEDE TEMERRÜT RİSKİ GÖRMÜYORUM’

İktisatçı Dr. Cem Oyvat ise yakın vadede Türkiye'nin temerrüt riski olmadığı görüşünde.

Türkiye'de toplam dış borcun milli gelire oranının da 2019-2020 yıllarına kıyasla daha kötü olmadığını ve toplam dış borcunun GSYH'ye oranının 2000’lerin başındaki duruma göre daha iyi olduğunu belirten Oyvat, “Yakın zamanda Türkiye'nin temerrüt riski olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Ancak Oyvat, bu duruma rağmen borçların Türkiye ekonomisi için önemli bir problem olduğunu belirtti.

Oyvat şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben yakın zamanda Türkiye'nin temerrüt riski olduğunu düşünmüyorum. Kamu sektörü ve TCMB'nin toplam dış borcunun GSYH'ye oranı 2022'in 1.çeyreğine göre yüzde 26.7. Bir karşılaştırma yaparsak 2000'lerin başında bu sayı yüzde 38'lerdeydi ve Türkiye o dönemde temerrüde gitmedi. Tabii özel sektörün dış borçlarının bir kısmını devletin üstlenmesi gibi bir risk var. Ama Türkiye'de toplam (özel+kamu) dış borcun milli gelire oranı da 2019-2020 yıllarına kıyasla daha kötü değil.

BORÇLAR TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR PROBLEM

Yerel para cinsinden olan borçlar (buna KKM'nin getireceği maliyeti de katabiliriz) ise bir ülkeyi temerrüde zorlamaz. Ama bu demek değil ki, borçlar Türkiye için önemli bir problem değil. Geçtiğimiz aylarda hazinenin ödeyeceği iç borç faizi anaparayı geçti. Devletin daha yüksek faiz ödemesi, kamu kaynaklarının daha büyük bölümünün rantiye kesimine aktarılması anlamına geliyor. Maalesef Türkiye'nin artan risk primi de bu durumu kötüleştiriyor”

Önümüzdeki aylarda borçların dışında KKM'nin de devletin üzerindeki yükü artıracağını belirten Oyvat, “Çünkü Türkiye’nin bunca kur şokuna rağmen hâlâ çok ciddi bir cari açık verdiğini ve  Türkiye'ye anlamlı bir sermaye girişi olmadığını ve TCMB'nin rezervlerini tükettiğini düşünürsek, özellikle turizm gelirlerinin azalacağı sonbaharda döviz kurunun ciddi bir oranda yukarı gideceğini görmemiz sürpriz olmaz” dedi.

Döviz kurundaki artışların Kur Korumalı Mevduat yolu ile, hazine ve TCMB'den varlıklı kesime ciddi bir servet aktarılmasına yol açtığını belirten Oyvat son olarak, “Kamunun borçlarının dışında, özel sektörün de kısa vadeli dış borç stoku Mayıs 2022'de, 2021'in sona göre yüzde 10 artarak 80 milyar doların üzerine çıktı. Özel sektörün artan kısa vadeli dış borç stoku da; firmaları kur şoklarına karşı daha kırılgan hale getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi, 25 Temmuz 2022 04:40

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
ÇAYKUR fiyatları güncelledi

ÇAYKUR fiyatları güncelledi

Sepetçi TOKİ konutları arasındaki ulaşım sorununa çözüm!

Sepetçi TOKİ konutları arasındaki ulaşım sorununa çözüm!

AKP'nin 25'inci yıl kutlamasında bu mu olacak?

AKP'nin 25'inci yıl kutlamasında bu mu olacak?

Erdoğan, Yavaş'ın gerisinde kalıyor

Erdoğan, Yavaş'ın gerisinde kalıyor

Dilovası’nda DEM Parti yöneticileri Enver Yıldırım’ın kapısını çaldı

Dilovası’nda DEM Parti yöneticileri Enver Yıldırım’ın kapısını çaldı

Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi

Bakan Şimşek'e işsizlik tepkisi

Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu

Körfezli iş insanı Ceyhan hayata gözlerini yumdu

İşte en az yakan araçlar listesi!

İşte en az yakan araçlar listesi!

Teğmenlerin komutanı emekli edildi

Teğmenlerin komutanı emekli edildi

Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde

Altın alımı son 3 yılın en yüksek seviyesinde

5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi

5 yaşındaki Hazar Ali, aldığı eğitimle ilk kez anne dedi

Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti

Vali Aktaş Tepeköy Mahallesi'ne de gitti

İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam

İzmit’te Buray konseriyle unutulmaz bir akşam

Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak

Alikahya altgeçit ve yağmursuyu menfezleri yapımı TEM’de trafik kapattıracak

Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar

Belçika’dan gelen yaşlı çifti yolda bırakmadılar

Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?

Vatandaşı soyan bu düzene kim dur diyecek?

MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!

MHP ve İYİ Partili vekil arasında pislik gerginliği!

Kocaelispor'a büyük moral 

Kocaelispor'a büyük moral 

Yıllarca yalan söylediler!

Yıllarca yalan söylediler!

Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!

Demirtaş'a yağmurlu havada su yok!

Değirmendere festival alanına dönüştü

Değirmendere festival alanına dönüştü

KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı

KOTKO’nun taşınmasını sağlayacak protokol imzalandı

Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!

Akıllı telefonlarda eskiye dönüş!

İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir! 

İsteyen herkes Kocaeli Müze’ye bir tuşa basarak ulaşabilir! 

Tavşancıl'a yeni sosyal tesis 

Tavşancıl'a yeni sosyal tesis 

Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha

Eski hukuk danışmanından Erdoğan'a bir uyarı daha

Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi

Büyükakın, Derince'de 120 yataklı sağlık tesisi inşaatını yerinde inceledi

Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!

Dilovası Kent Meydanı’nda tempo yüksek!

Bu bir yargısız infazdır!

Bu bir yargısız infazdır!

Benzine yeni bir zam daha geliyor

Benzine yeni bir zam daha geliyor

Asıl fatura halka kesiliyor

Asıl fatura halka kesiliyor

Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek

Yasalarımızda ilk kez terör örgütü PKK'nın ismi geçecek

Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı

Sapanca Gölü’ne olan bağımlılık azaltılmalı

Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!

Gökçek'e bakın, siyasetin yargıdan elini çekmediğini görün!

Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!

Buna Özgür Özel'i de tehdit ediyorlar denir!

İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama

İzmit Belediyesi’nden o görüntülerle ilgili açıklama

Fındık alım fiyatları açıklandı

Fındık alım fiyatları açıklandı

İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme

İzmit Belediyesinde iki yeni görevlendirme

Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu

Gebze Ticaret Odası’nda Ortem elektronik tedarikçi adaylarıyla buluştu

Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti

Dilovası’nda Yıldırım'dan Kaymakam Çelik'e hayırlı olsun ziyareti