Son kullanma tarihi geçmiş ürünler için sıra kuyruğu
Ekonomi, 11 Ocak 2026 13:45Açlığa mahkum edilen yurttaşlar ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ geçen ürünlerin satıldığı markette sıraya giriyor. Öğrenciler ve emekliler “Başka çaremiz yok. Yoksa aç kalırız” diyor.
Türkiye’de artan enflasyon yurttaşların alım gücünü eritti. Eriyen alım gücü nedeniyle en temel gıda ürünleri bile sofralardan tek tek kaldırıldı.
Açlığa mahkum edilen yurttaşlar son tüketim tarihi geçmiş ya da tavsiye edilen tüketim tarihine az kalmış ürünler için sıraya giriyor. 'İsraf Savaşçısı' sloganını taşıyan marketin adı ise durumu daha da ironik kılıyor.
Nefes'te yer alan habere göre, Markette tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) geçmiş veya son kullanma tarihine (SKT) günler kalmış ürünleri indirimli fiyatlarla satışa sunuyor. Marketin raflarını ise çeşitli zincir marketlerde stok dışı bırakılan ürünler dolduruyor.
Bakliyattan süt ürünlerine, hijyen malzemelerinden bebek bezine kadar pek çok ürün yüzde 80’e varan indirimlerle yüksek fiyatlar karşısında çaresiz kalan dar gelirliye cazip hale getiriliyor.
MARKETTE DİKKAT ÇEKEN ANONS
Markette, “Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ile son kullanma tarihi (SKT) arasındaki farkı biliyor musunuz? SKT, besinin güvenle tüketilebileceği son tarihi ifade eder. TETT ise ürünün en iyi kaliteyle tüketileceği dönemi gösterir. Bu tarih, ürünün hemen bozulduğu anlamına gelmez. Tadında, dokusunda ve görünümünde sorun yoksa bu tarihten sonra da satışa sunulabilir” anonsu yapılıyor.
SON KULLANMA TARİHİ 1 YIL GEÇMİŞ
Markette yemeklik malzemelerden süt ürünlerine, hazır gıdadan hijyen malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Etiketlerdeki fiyatlar, insanı adeta üç yıl önceki Türkiye’ye götürüyor. Yüzde 50, yüzde 80’lere varan indirimler ilk görüşte tebessüm ettiriyor. Ancak, bu mutluluk kısa sürüyor çünkü rafları dolduran ürünlerin büyük kısmını tavsiye edilen tüketim tarihi aylar hatta neredeyse bir yıl geçmiş gıdalardan oluşuyor. Marketten en çok emekliler ve öğrenciler alışveriş yapıyor. Üst üste yığılmış ürünler arasından “en yenilebilir” olanı seçmek için yoğun bir çaba harcanıyor.
'75 YAŞINDA UCUZ YİYECEK PEŞİNDEYİM'
Marketten alışveriş yapan 75 yaşındaki Hatice Yüksel, "Eşim işçi emeklisi. Sabahtan akşama kadar ucuzluk peşinden koşuyorum. Uzaktan tramvaya binip buraya geliyorum. Yufka, kurabiye, pirinç, çorbalık aldım. Ucuz olduğu halde 500 lira verdim. Bu yaşımda bunları yaşadığım için hiç kimseyi affetmeyeceğim, hakkımı helal etmiyorum. Bizim oylarımızla geldiler, şimdi bizi hor görüyorlar" dedi.
'BURASI BİLE PAHALI'
79 yaşındaki Kadir Tombuloğlu ise "Emekliyim ama torunlarımın eğitimine destek olmak için hala çalışıyorum. Sabah saat 04.00’den akşam 16.00’ya kadar bir çay ocağında çalışıyorum. Yapacak bir şey yok, buralardan alışveriş yapıyoruz ama bu market de pahalı geliyor" ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 11 Ocak 2026 13:45
Yorumlar (0)
Kartepe Kent Meydanı’nda tehlike geliyorum diyor!
Motorine indirim geliyor
Yeni nesil ATM'lerde kart yok!
Körfez Gençlerbirliği potoda lige galibiyetle başladı
Gölcük’te alışveriş festivali kapılarını açıyor
O ilçede okul kantinlerine sıkı denetim
Bu belirsizlik ve mağduriyet bitsin artık!
Annesi vahşice öldürülen kızı linç ettiler!
Derince’deki 120 yataklı sağlık tesisinde çalışmalar hız kesmiyor
Kocaeli Valiliği’nden uyarı: Fırtınaya dikkat!
Altın yatırımcılarını neler bekliyor?
Yeni vergi mi geliyor?
Kocaeli İtfaiyesi, Fransız meslektaşlarına ders verdi
Ulaşlı sahili her yağmurda göle dönüyor!
İzmit Sanat Akademisi Müzik Bölümü’nde 21 öğrenci ücretsiz eğitim hakkı kazandı
Körfez Ticaret Odası’nda teşvik, destek ve dönüşüm imkanları ele alındı
Başkan Hürriyet’in 2016’daki uyarıları yeniden gündemde
Darıca’da MHP’lilerden kulüp Başkanı Poyraz’a geçmiş olsun ziyareti
Körfez Gençlerbirliği Basketbol A Takımı kadrosunu güçlendirdi
SEDAŞ’tan başarılı çalışanlara ödül
İzmit Belediyesi’nden okullarda öğrencileri beslemeye devam
Kartepelilere seçimde verilen söz unutuldu!
Vali Aktaş, KOTO Başkanı Bulut’u ağırladı
Tüketici kötümser
Başkan Bıyık’tan GTO seçimi öncesi adaylara ziyaret
Çiftçilere yüzde 50 hibeli tohum
Derince’nin Afet Mutfağı’nda sona gelindi
Hyundai Motor Türkiye ile Kocaeli Üniversitesi el ele verdi!
Katlı otopark belediye binasına dönüştürüldü
İHH Dilovası’nda çocukları sevindirdi!
Kocaeli Büyükşehir’den okullara 7,3 milyon TL’lik boya
Başkan Çiftçi film setine konuk oldu
Saffet Sancaklı’nın eski koruması intihar mı etti?
Bunun adı vatandaşı soyma planıdır
Deniz kardeşim diyen imama soruşturma!
İstanbulluoğlu da Kocaeli’deki Aktif International Hastanesi’nin doktoru oldu
İzmit Yeşilova’da gençlere yeni bir buluşma alanı geliyor!
OYAK Çimento’nun o fabrikasından büyük başarı!
Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacak
