Son anket sonuçları: Bir partinin oyu hızla yükseliyor
Siyaset, 09 Nisan 2025 17:18Ank-Ar'ın (Ankara Araştırma ve Danışmanlık) 4-8 Nisan tarihleri arasında 28 il 57 ilçede yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. 2004 kişiyle yüz yüze yapılan ankette seçmenler merak eden 3 soruyu yanıtladı.
Ank-Ar Araştırma’nın son anketi siyaseti hareketlendirdi: CHP farkla önde, İmamoğlu Erdoğan’ı geride bırakıyor, erken seçim talebi yükseliyor.
Ankara Araştırma ve Danışmanlık (Ank-Ar) tarafından 4-8 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, Türkiye’nin siyasi nabzını tuttu. 28 il, 57 ilçe ve 141 mahalle/köyde, 18 yaş üstü 2004 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde, cinsiyet, yaş ve eğitim dağılımı dikkate alındı.
Yüzde 95 güven aralığı ve ±2.11 hata payıyla hazırlanan çalışma, seçmenlerin parti tercihlerini, erken seçim isteğini ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploma tartışmalarına bakışını ortaya koydu.
Anketin en çarpıcı sonucu, “Yarın milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen yanıtlar oldu. Kararsızlar dağıtıldığında CHP yüzde 33,7 ile birinci parti konumuna yerleşirken, AKP yüzde 26,7 ile ikinci sıraya geriledi. DEM Parti yüzde 9,9, MHP yüzde 7,7, Zafer Partisi yüzde 6,4, İYİ Parti yüzde 5,1 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 4,2 ile sıralamada yer aldı.
Kararsızlar dağıtılmadan ise CHP yüzde 26,2, AKP yüzde 20,9 olarak ölçüldü; kararsızların oranı yüzde 13,6, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 8,5 oldu. Uzun süredir AKP’nin gerisinde kalan CHP’nin bu yükselişi, siyaset kulislerini hareketlendirdi.
Erken seçim tartışmaları da anketin önemli bir gündemiydi. Katılımcıların yüzde 65,2’si “Evet, erken seçim yapılmalı” derken, yüzde 28,3’ü buna karşı çıktı. Yüzde 6,5’lik kesim ise kararsız kaldı. Ekonomik kriz, enflasyon ve siyasi gerilimlerin bu talebi körüklediği yorumları yapıldı.
Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptali ise anketteki bir diğer can alıcı soruydu. Katılımcıların yüzde 72,8’i bu kararı “Siyasi” ve “Yanlış” bulurken, yüzde 19,8’i “Usulsüzlük var” diyerek iptali destekledi. Yüzde 7,4’lük kesim ise görüş bildirmedi. Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İmamoğlu’nun, anketlerde hem kendi popülaritesini hem de CHP’yi zirveye taşıması dikkat çekti.
Siyaset uzmanları, bu sonuçların 2023 seçimlerinden sonra muhalefetin toparlanma sinyali verdiğini belirtti. CHP’nin oy oranındaki artış, İmamoğlu’nun liderlik algısını güçlendirirken, AKP’nin kan kaybı yaşadığına işaret ediyor.
Erken seçim talebinin yüksekliği ise iktidar üzerindeki baskıyı artırabilir. Ank-Ar’ın verileri, Türkiye’nin siyasi haritasında değişim rüzgarlarının esebileceğini gösteriyor.
Siyaset, 09 Nisan 2025 17:18
Yorumlar (0)
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
Başkan Gökçe pazarda esnaflar ve vatandaşlarla bir araya geldi
