Kadının eli Kocaeli’nin ruhuna dokunuyor
Gündem, 24 Mart 2025 06:52Kocaeli’nin kadın emeğini, kültürel mirasını ve tarihsel kimliğini görünür kılmayı amaçlayan önemli bir edebiyat projesi, İzmit’ten yola çıktı.
Gazeteci-yazar Müge Uçar’ın kaleme aldığı 12 İlçe 12 Kadın – Kadının Eli Kocaeli adlı kitap, Kocaeli’nin öncü kadınlarının hikâyelerini bir araya getirerek şehri kadınların gözünden anlatan eşsiz bir eser olma özelliği taşıyor.
Kitap, Kocaeli’nin 12 ilçesinden her birinde farklı alanlarda iz bırakmış 12 kadınla şekilleniyor. Proje tamamlandığında, toplamda 144 kadının yaşamı, mücadelesi ve başarılarıyla kadın emeğinin görünmeyen izleri görünür hale getirilecek. Böylelikle Kocaeli’nin toplumsal ve kültürel dokusuna kadın perspektifinden ışık tutulacak.
İLK ADIM İZMİT’TEN ATILDI
Eserin ilk durağı, Kocaeli’nin kalbi İzmit oldu. Bu kapsamda, İzmit’in kadın sureti olarak usta gazeteci Sevcan Tamer projede yer aldı. Bunun yanı sıra Ayten Saner, İlksen Aydın, Zümran Aracı, Ayşe Alparslan, Kamuran Özben, Asiye Anar Aslan, Tenzile Akman, Saime Gönül, Sinem Uçan ve Ziyamet Zaman gibi isimler de İzmit’in kültürel, sosyal ve tarihsel zenginliğini yansıtan önemli kadınlar olarak kitapta kendilerine yer buldu.
Kitapta yer alan her kadın, İzmit’in bir yönünü anlatan sembolik bir mekânla özdeşleştirildi. Bir kadın Saat Kulesi oldu, bir diğeri Sanat Sokağı ile anıldı. Böylece eser, sadece biyografi niteliği taşımakla kalmayıp aynı zamanda şehri kadınların kalemiyle anlatan bir şehir haritasına dönüştü.
KADINLARIN BAŞARI HİKÂYELERİYLE İLHAM KAYNAĞI OLACAK
Kadın emeğini, kültürel mirası ve toplumsal belleği öne çıkarmayı hedefleyen bu proje, Kocaeli’nin her ilçesindeki güçlü kadınların hikâyelerini toplumla buluşturmayı amaçlıyor. Kitap, okuyucularına hem Kocaeli’nin tarihini ve kültürünü kadınların gözünden sunacak hem de kadınların başarı hikâyeleriyle ilham kaynağı olacak.
Gazeteci-yazar Müge Uçar’ın bu anlamlı eseri, kadınların sesinin daha gür çıkması ve toplumsal hafızada hak ettikleri yeri bulmaları açısından büyük önem taşıyor. Şehrin hafızasını kadınların kalemiyle şekillendiren bu proje, Kocaeli’nin geleceğine de ışık tutacak bir başvuru kaynağı niteliğinde olacak.
İzmit’ten başlayan bu yolculuk, Kocaeli’nin diğer ilçelerine uzanarak kadın hikâyelerini bütüncül bir perspektifle anlatmaya devam edecek. 12 İlçe 12 Kadın kitabı, Kocaeli’yi kadın emeğiyle, kadın kalemiyle ve kadın ruhuyla anlatan unutulmaz bir eser olarak edebiyat dünyasındaki yerini alacak.
Gündem, 24 Mart 2025 06:52
Yorumlar (0)
Zeray GYO, halka arz ile büyüme hedefini yeni bir safhaya taşıyor
İzmit’te Kumla Deresi’nden çıkan toprak yol kenarında bırakıldı
İmralı sürecinde masayı ABD kurdurdu
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
