BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Seçim bitti, geçim derdi katlanarak devam ediyor

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz yerel seçimlerin ardından ekonomik gelişmelerin halk üzerindeki olumsuz etkisinin katlanarak arttığını ifade etti.  

09 Nisan 2024 12:56
Seçim bitti, geçim derdi katlanarak devam ediyor

Şahbaz yazılı olarak yaptığı açıklamada “31 Mart Yerel Seçimleri 22 yıllık AKP iktidarını sarsarak sonuçlandı. Yıllara yayılan yoksulluk ve hayat pahalılığının gelmiş olduğu katlanılmaz durum, emekçilerin AKP iktidarından umudunu kestiğini göstermektedir. Emekçilerden toplanan vergilerin teşvik, vergi affı vb yöntemlerle sermayeye aktarılması, tercihini küçük bir azınlığa büyük kaynak ve gelir transferi yönünde yapan AKP, her geçen gün katlanan yoksulluğun da baş sorumlusudur. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Emekçi düşmanlığında AKP rekora koşmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın devamı:

DİSK-AR’ın Türkiye’de Emeğin Durumu Araştırması 2020-2023 raporuna göre, çalışan nüfusun dörtte üçünü oluşturan ücretlilerin milli gelirden aldığı pay sadece yüzde 26,3’tür. Bu durumun tercümesi, yaklaşık 15 milyon ücretlinin yüzde 60’ının geliri asgari ücret civarında olduğudur. Bu oran Cumhuriyet tarihinin en düşük oranıdır. Bu tablonun yol açtığı yoksullaşma ve gelir dağılımındaki uçurum, faturalarını ve kiralarını ödeyemeyen aileler ve okula aç giden çocuklar tablosunu gözler önüne sermektedir. Diğer yandan sermayenin büyümeden aldığı payın yüzde 53,7 olması, AKP’nin kimlere dost olduğunu göstermektedir.

Emekli vatandaşlarda ise daha vahim bir tablo ile karşı karşı karşıyayız: AKP’nin Türkiye’de ilk kez iktidarı kazandığı 2002 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,3 katıydı. Günümüzde ise asgari ücret 17.002 TL iken, 11 milyon emeklinin maaşının ise 10 bin TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı mart ayı enflasyon rakamları bile gerçeği gizleyememektedir. TÜİK’e göre tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) değişim martta bir önceki aya göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,50 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,50 olarak gerçekleşti.

TÜİK’in yüzde 70,41olarak açıkladığı mart ayı resmi gıda enflasyonuna karşın BES-AR mart ayı Gıda Enflasyonunu yüzde 104,01 olarak açıklamaktadır. Bu durum açlığın kapımızdan içeri girdiğini ve hanemize yerleştiğini göstermektedir.

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise neredeyse TUİK’in iki katı bir enflasyon oranı açıkladı. ENAG’a göre martta enflasyon, aylık yüzde 5,68, yıllık ise yüzde 124,63 olarak hesaplandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.