BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Meral Akşener yandaş zengin derken partisine de bakmalı!

Her fırsatta AKP iktidarını kastederek ‘Bu harami düzeni yıkacağız, yandaş zengin etmek için yola çıkanların devrini kapatıyoruz diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başkalarını suçlarken dönüp bir de kendi partisinin içine, Kocaeli İl Teşkilatı’na doğru bakması gerekiyor. Nasıl mı? İşte ayrıntılar. 

23 Kasım 2022 09:06
Meral Akşener yandaş zengin derken partisine de bakmalı!

KOCAELİ KULİSİ

İYİ Parti’nin İzmitli Genel Başkanı Meral Akşener’in her fırsatta kul hakkı yiyenlere yuh olsun dediği biliniyor. Hatta bu harami düzeni yıkacağız, yandaş zengin etmek için yola çıkanların devrini kapatıyoruz şeklindeki sözleri de meydanlarda yüksek sesle telaffuz ediyor. 

Akşener’in Kocaeli’de bir dönem kamuoyuna da yansıyan ama yalanlarla üstü örtülmeye çalışılan ve kamu kaynakları üzerinden kul hakkı yemeye kadar varan haksız kazançtan haberi var mı? Haberi yoktur ve zaten kendisine doğru bilgi akışının olmadığı da kulağımıza kadar geliyor. 

Kuşkusuz Akşener’in temiz siyaset adına meydanlarda altını çizerek telaffuz ettiği sözlerinde samimi, dürüst, halktan ve haktan yana olduğu da biliniyor. 

Mevzu yeterince uzun birde biz uzatmayalım ve doğrudan konuya girelim. 2009 ile 2014 yılları arasında Derince Belediye Başkanı olarak görev yapan Aziz Alemdar, Derince’de Çenesuyu Fabrikası’nı büyütmek istiyordu ve fabrikanın yanındaki İnan kardeşlere ait 16 dönümlük araziyi satın almak için harekete geçti.

AZİZ ALEMDAR: KAMUNUN PARASINI İSRAF ETMEYEYİM

Ve eski Başkan Alemdar aynı konudaki soruya evet, ben o dönem Encümen’den yetki de alarak o araziyi satın almak için kolları sıvadım, fakat arsa sahibi olan kardeşler çok para istediler. Kamunun parasını israf etmeyeyim diye düşünerek satın almaktan vazgeçtim şeklinde yanıt verdi.


ALİ HAYDAR BULUT 5 KAT DAHA YÜKSEK BEDELLE SATIN ALDI

Şimdi sıkı durun! Alemdar’dan sonra Derince Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ali Haydar Bulut, Aziz Alemdar’ın kamu parasını israf etmeyeyim diye geri adım attığı araziyi beş katı daha yüksek bedelle satın aldı.

Bu alışveriş üzerinden eski para birimiyle 1,5 trilyon kar elde eden de Tayfun Yıldız’dır. Tayfun Yıldız halen İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı olarak görev yapan Şanbaz Yıldız’ın oğlu. Oysa Ali Haydar Bulut’u, Tayfun Yıldız’la yan yana gören bile yok, fakat Şanbaz Yıldız ile Ali Haydar Bulut’un kanka oldukları, tabiri yerindeyse yedikleri içtiklerinin ayrı gitmediği de pek çok kişi tarafından biliniyor.

Derince Yenikent Mahallesi’nde yer alan Çenesuyu Fabrikası yanındaki o 16 dönümlük arazinin 10 bin 100 metrekarelik (10 dönüm) bölümünü 5 ayrı kardeşten satın alan kişi de Şanbaz Yıldız’ın oğlu Tayfun Yıldız.

İnan kardeşlerden Hacı lakaplı Mustafa İnan bu yöndeki sorumuza şöyle yanıt verdi: O arazide her kardeşin 2 bin 700 metrekare yeri var. Bize sonradan İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız olduğunu öğrendiğimiz kişinin oğlu Tayfun Yıldız geldi. Her bir kardeşe 350 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon 750 bin TL ödeyerek arsayı bizden satın aldı. 

Evet, Hacı Mustafa İnan’ın da dile getirdiği gibi her kardeşe 350 bin TL ödenmiş, lakin kardeşlerden biri olan Ali İnan, Tayfun Yıldız’a hissesini satmaya yanaşmamış.

1 MİLYON 750 BİNE ALDI, 3 MİLYON 222 BİNE SATTI

Daha sonra 24.10.2016 tarihinde de aynı arazinin belediyeye satışı gerçekleşmiş. Bu durumla ilgili belge de alt satırlardadır. Şanbaz Yıldız’ın oğlu Tayfun Yıldız adına 1 milyon 750 bin TL ödenerek alınan arazi, belediyeye 3 milyon 222 bin TL’ye satılmış.

Tayfun Yıldız’a hissesini devretmeyen Ali İnan’da yine aynı gün kendine ait arazinin 5 bin 897 metrekarelik bölümünü 1 milyon 881 bin 143 TL’ye belediyeye satmış. 

Yani Ali İnan, sadece kendi hisseleri için her biri 350 biner TL alan diğer kardeşlerinin aldıkları paranın 4-5 katı daha yüksek bir bedeli cebine koymuş. Oysa arazinin tamamı için bir önceki başkan Aziz Alemdar’dan istenen ücret sadece 1 milyon TL’ydi. 

1 milyonu fazla bulan ve kamu parasını israf etmekten kaçınan Aziz Alemdar’dan sonra gelen Ali Haydar Bulut’da aynı araziye toplamda 5 milyon 103 bin TL ödemeyi içine sindirebilmiş.

Ali Haydar Bulut adına ortada kamu zararı ve milletin kaynaklarını har vurup harman savurma suçu var. Şanbaz Yıldız ve oğlu Tayfun Yıldız’da da devletin malı deniz yemeyen keriz diye düşünecek boyutta insafsızlık var. Böyle bir alışverişin kamunun, yani milleti parası üzerinden gerçekleştirilmesine kul hakkı yemek denmez de, ne denir?

Şanbaz Yıldız’ın AKP’lilerle olan yakınlığı bilinen bir durum. Bu sadece bir örnek, daha neler var neler diyenlerin sözleri de kulağımıza kadar geliyor. Lakin Çenesuyu Fabrikası yanındaki arazinin satışı gibi durumu tüm çıplaklığı ile gözler önüne serecek belge olmadığı için şimdilik diğer iddialarla ilgili ayrıntıya girmeyi de etik bulmuyoruz.

ÖNCE VATANDAŞTAN ARSALARI TOPLAYIP, SONRA BELEDİYEYE YÜKSEK BEDELLE SATIP MİLYONLARI CEBE KOYMAK

Satışın gerçekleştiği dönemde yaklaşık 400 bin dolar olan o paranın yükselen döviz oranlarından sonra bugünkü karşılığı da 7 milyon 400 bin TL. Ve buna kısa yoldan köşeyi dönme denir. 

Akşener yandaş zengin etmek için yola çıkanların devrini kapatıyoruz diyor, fakat bizzat kendi kararıyla Kocaeli İl Başkanlığı’na atadığı Şanbaz Yıldız’da yandaş zengin etmek için yola çıkanların desteği ile çok paralandı.

Nitekim Şanbaz Yıldız’ın İl Başkanı olduktan sonra bile uzun süre AKP’ye, AKP’lilere toz kondurmadan açıklamalar yapması da dikkat çekiciydi. Bugün ise seçimler yaklaşırken bile tavırları eleştirir gibi görünmekten öteye gidemiyor. 

Bu arazi satışı konusu 2018’de gündeme gelmişti ve o dönem Şanbaz Yıldız henüz İYİ Parti’nin Kocaeli İl Başkanı da değildi. Oğlu Tayfun Yıldız düşük bedelle arazi alıp çok yüksek bedelle satarak belediyeyi zarara uğratmakla itham edilince; ne hikmetse bu suçlamaya Tayfun Yıldız değil de, Şanbaz Yıldız yanıt vermişti.

Bakın o gün Şanbaz Yıldız ne demişti: 

16 dönümün 5’te birini oğlum Tayfun Yıldız satın aldı. Buraya konut projesi yapacaktık. Belediye, burayı imara açmadı, biz de çaba göstermedik açtırmak için. Metrekaresini 280 liraya aldığımız bu araziyi, belediye istimlak etmek istedi, biz de mecbur sattık. Aradan bir yıl geçmişti, metrekare fiyatı 319 liraya anlaştık. Derince Belediyesi bu arazinin parasını bize 10 ay takside bölerek ödedi. 

Yani araziyi alıp, 4 ay sonra satmadık, 1 yıl sonra mecburiyetten sattık, 1 yıla yakın süre de taksitle paramızı almayı bekledik. Amacımız arazi satın alıp daha yükseğe satmak değildi, amacımız burada konut projesi yapmaktı. Buraya 300 daire sığıyor, bu da en az 90 milyon lira kazanç demek. Burayı bizden alan belediye, imara açıp, yüzde 50 karla müteahhide verse elini suya sabuna sokmadan 45 milyon lira gibi bir kazanç elde edecek. 

Diğer hissedarların yerlerini metrekaresi 160 liradan sattığı söyleniyor, bu bizi ilgilendirmez; biz burayı belediyeye satmadan 1 yıl önce 280 liraya aldık sonuçta ve parasını peşin ödedik. Hiçbir karımız yok, belediyenin ise karı çok büyük oldu. 

Evet, Şanbaz Yıldız’ın bu açıklamasında onlarca doğru olmayan söz, daha açık tabirle yalan var! O alanı Aziz Alemdar döneminde bile Çenesuyu Fabrikası’nı genişletmek için belediye almak istiyordu. 

Nitekim Alemdar’ın açık beyanı da ortada. Ve vatandaştan satın alınırken yeşil alan olan arazi imar planı değişikliği ile kısa sürede ticari alana dönüştürüldü.

Derince Belediye Başkanı olduğu dönemde İzmit’in merkezinde yer alan Bursa İskender’de, Ali Haydar Bulut ve bazı AKP’lilerle döner ziyafetinde buluştuğu göze çarpan Şanbaz Yıldız’ın o alanın imar planının değişeceğini ve Çenesuyu Fabrikası’nı genişletileceğini bilmemesine imkan var mı? 

Komik bir şekilde söz konusu arazide konut projesi gerçekleştirmekten bahsetmiş! Yahu orası genişletilmeye çalışılan Çenesuyu Fabrikası’nın yanındaki arazi. 

Ne konutu, ne projesi? Çocuk mu kandırmaya çalışıyorsunuz, yoksa kendinizi çok zeki, herkesi aptal mı sanıyorsunuz? Birde utanmadan belediyeyi zarar ettirmedik de diyebilmiş! Her şey belgeleriyle gün gibi ortada. 

Ve bir şey daha; o günlerde aynı araziden kar etmediğini bazı gazetecilere yemin ederek anlatan Şanbaz Yıldız’ın yeminine bile güvenilmeyeceği de gün gibi ortadadır. 

Açıklamasındaki rakamların bir teki bile doğru değil. Metrekaresi 173 liradan satın almasına rağmen 280 demiş. Belgede de görüldüğü gibi arazinin çok büyük bölümünü kendileri satın almalarına rağmen bizde sadece 5/1’i vardı bile diyebilmiş! 

Lakin birde yüzü bile kızarmadan sonraki günlerde de dürüstlükten de bahsedebilmiş. Oysa insanlığın en büyük erdemi, dürüstlüktür ve dürüstçe yaşayarak siyaset yapabilmektir. 

Kongreler süreci başlangıcında demokrasi deyip, sonra sırf kişisel siyasi çıkarı için antidemokratik yöntemlere sarıldığı ortaya çıkan kişi de kendisidir.

Şanbaz Yıldız çıkıp ben kankam olan Ali Haydar Bulut’tan belediyenin o araziyi almak istediğini öğrendim. Bulut’la öncesinde de konuştuk, vatandaştan ucuza alıp belediyeye beş katına sattık, yemin ederek başka şeyler söylememe gerek yok. Durum budur diyebilir mi? 

Ve son söz; 

Bu alışverişin adı ticarette kardır. Buna çanak tutan, bu menfaate ortaktır. O dönemin Derince Belediye Meclisi üyelerinin vicdanı rahat mı? 

Bu durum Kocaeli’nin kamu görevi yapmış ve yapacak olan bütün siyasi figürleri içinde en önemli gelecek örneğidir. Unutulmamalıdır ki iki kişinin bildiği şey sır değildir. Sır olması için birinin ölü olması gerekir. Nokta.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Güneş Şahin 2022-11-24 21:59:14

Hiç şaşırmıyorum normal ama yakında Kral Çıplak kalacak İl ve İzmit İlçe Başkanı vekillik hayalleri kurşunlar dursunlar

Avatar
Kenan Kılıçbeyoğlu 2022-11-24 17:51:29

Birazda körfez mahallesine annesinin adını verdiği kaçak iş merkezindende bahsedin

Avatar
KÖRFEZLİ METİN 2022-11-23 21:53:28

AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE BUNLARIN HEPSİ AYNI..ÇOK LAF YALANSIZ, ÇOK MAL HARAMSIZ OLMAZ..

Avatar
Cemal 2022-11-23 21:29:33

Aynen çok doğru kaleminize sağlık...