BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Körfez’de kurulmak istenen o tesise bir tepki daha

Son günlerde Körfez’in gündemi işgal etmeye devam eden Yukarı Hereke Mahallesi sınırları içinde yer alan araziye kurulmak istenilen atık depolama ve bertaraf tesisi ile ilgili bir tepki de Saadet Partisi Körfez İlçe Başkanı Mehmet Ali Tahtalı’dan geldi. Tahtalı, ‘Biz, teşkilat olarak yapılacak her tesiste her zaman halkımızın yanındayız’ dedi. 

12 Aralık 2021 08:38
Körfez’de kurulmak istenen o tesise bir tepki daha

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI LAV EDİLDİ

Yapılacak yatırımların fizibilitesini yapan; enine boyuna detaylarıyla incelemelerde bulunan ve T.B.M.M onuru ile kurulan Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2011 yılında lav edildiğini ve sadece planlama olarak bir bakanlığın bünyesine verildiğini belirten Tahtalı, “ Oysaki bu teşkilat çok önemli bir görev üstlenmekteydi. Yapılan yatırımları en ince ayrıntısına kadar, olumlu-olumsuz yönlerini inceliyor; karar ondan sonra veriliyordu. Bu kurum; 2011 yılında mevcut iktidar tarafından lav edildi. Planlama olarak bir bakanlığa bağlandı. Bu yüzden iyi planlama yapılmadan; fizibilitesi iyi bir şekilde gerçekleştirilmeden yapılan yatırımlar; sonra da büyük sıkıntı oluşturuyor” dedi.

‘İLİMTEPE OLMADI, HEREKE’

Atık depolama ve bertaraf tesisinin geçmiş yıllarda İlimtepe’ye kurulmak istendiğini ancak oluşan kamuoyu baskısından sonra şimdi de Hereke’ye kurulmasının planlandığını belirten Tahtalı, “ Neden Körfez? Başka bir ilçe yok mu? Başka yerler kabul etmedi. Sahipsiz gözüken Körfez’e kurulmak isteniyor. Hereke’ye kurulmak istenilen tesis, nasıl bir tesis olacak? Bu alana hangi tür atık maddeler dökülecek? Çevreye ne kadar zarar verecek? Güzelliği ile muhteşem bir doğa yapısı olan Hereke’ye zararı ne kadar olacak? Bu konularda yetkililer bize ve kamuoyuna bilgi vermiyorlar; vermekten de kaçınıyorlar.  Bu yüzden Hereke halkı başta olmak üzere Körfez halkı tedirgin ve bu tesisi istemiyor. Ciddi bir yatırımın olmadığı Yukarı Hereke’ye böyle bir tesisin kurulması demek; Hereke bölgesinde ki doğanın ve yaşam alanlarının zarar görmesi demektir. “dedi.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YOK

Yapılacak her bir yatırımdan önce fizibilite çalışması yapılması gerektiğini belirten Tahtalı, “ Öyle bir yönetim var ki, ‘Ben yaptım oldu’, ‘Ben bilirim’ düşüncesi içerisinde hareket ediliyor. Biz bu düşünceleri, Sarnıçhan yapılırken; Hereke Kalesi restore edilirken gördük. Bunlar doğru olmayan düşüncelerdir.  İyi bir fizibilite çalışması yapılmalı. Vatandaşlara sorulmalı. Sivil toplum örgütünün düşünceleri alınmalı, bilimsel araştırmalar yapılmalı ve ondan sonra yatırımlar yapılmalıdır.”dedi.

TAŞ OCAKLARI ALANINA YAPILABİLİR

Yapılması planlanan atık depolama ve bertaraf tesisi mutlaka yapılması gerekiyorsa, kapatılan taş ocaklarının alanına yapılabileceğini söyleyen Tahtalı, ‘ Tabi ki bununda iyi bir fizibilitesi yapılmalıdır. Asla ‘ben bilirim’ düşüncesi olmamalıdır. Yapılacak tesislerden ve yatırımlardan da kamu oyu bilgilendirilmelidir. Hiçbir kimsenin aydınlatılmadığı, bilgi sahibi olmadığı bir tesisi Hereke’ye kurmak, halkı yok saymaktır.”dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.