BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İYİ Parti'de İzmit'teki asgari ücretliler konuşuldu

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, İlçe Teşkilatıyla birlikte geçen hafta Zoom üzerinden İzmit ve ülke gündemi ilgili toplantılar serisi düzenlemeye başlamıştı.  

14 Aralık 2020 16:56
İYİ Parti'de İzmit'teki asgari ücretliler konuşuldu

İlk hafta, İzmit Kent Merkezi Başkanı Murat Öztürk'ü konuk olarak alan Başkan Filiz, İzmit esnafının sorunlarını konuşmuşlardı.
 
Bu hafta, Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi ve aynı zamanda Kocaeli Kent Merkezi Başkanı olan Adnan Uyar toplantıya konuk olarak katılarak asgari ücret ve İzmit'teki asgari ücretliler konuşuldu.
 
İYİ Parti İzmit İlçe Teşkilatı ve vatandaşların katıldığı toplantıda, Başkan Pelin Coştur Filiz Adnan Uyar'a asgari ücretle ilgili çeşitli sorular sordu. Bu soruların bazıları; 
 
1) Hükümet 2014 yılından beri ülkemizdeki asgari ücretli sayısını açıklamıyor. Çeşitli sendikalarımızın açıklamalarına göre asgari ücretle çalışan sayısı yaklaşık 7 milyon. Hükümet neden sayıyı açıklamıyor? Bir de İzmit’imizde asgari ücretle çalışan sayısı ne kadar?
 
2) Takip ettiğim kadarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu ilk toplantısını 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile yaptı.  İkinci toplantısını 15 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile yapacak ve üçüncü toplantısını da 22 Aralık’ta Türk-İş ile yapacak. Geçen sene asgari ücrete %15 zam yapılmıştı. Bu toplantıların sonucunda ne bekliyoruz?
 
3) Asgari ücret; işçi, işveren ve hükümetten beşer kişinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirleniyor. Hangi kanuna tabi olarak çalıştığına bakılmaksızın tüm iş kollarını kapsıyor ve toplumun tüm kesimleri için eşit olarak belirleniyor. İşveren ve hükümet her zaman çoğunluğu sağlayıp istediği gibi asgari ücret rakamını belirliyor değil mi?
 
4) Bildiğiniz gibi, TÜRK-İŞ’in yaptığı araştırmaya göre 2020 Eylül ayı için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2447 TL, yoksulluk sınırı ise 7973 TL.  Avrupa ülkeleri arasında Türkiye asgari ücretle geçinen kişiler göz önüne alındığında %43 ile 1. Sırada. Bize en yakın ülke ise %19 ile Slovenya. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmak gerekiyor?
 
5) Birçok parti bazı ücretler açıklıyor. Büyük Birlik Partisi, en az 2 bin 855 TL, Saadet Partisi en az 2900 TL, CHP 3100 TL, DİSK, 3800TL olması gerektiğini açıkladı. Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener, "Asgari ücret 3 bin liraya çıkarılıp asgari ücretli çalışanımıza brüt kazancının tamamı ödensin. Yani işveren, çalıştırdığı asgari ücretli vatandaşımızın gelir vergisini ve SGK primini devlete değil, çalışanına versin. Devletimiz de çalışanımızın gelir vergisini ve SGK primini üstlensin" dedi. Bunu gerçekleştirmek çok mu zor?
 
6) Malum bir pandemi sürecindeyiz. Pek çok vatandaşımız işsiz kaldı, esnaf, köylü hepsi kan ağlıyor. İntiharlar arttı. Daha geçen gün bir vatandaşımız eline iş-aş yazarak intihar etti. Hükümet; Yap-İşlet-Devret modeli ile Hazine garantili projelere toplam 142 milyar 800 milyon dolar ayırdı. Bu yetmezmiş gibi müteahhitlerin milyarlarca lira vergi borçlarını sildi. Sn. Akşener’in söylediğinin maliyeti ise 71 milyar TL. Bu miktar hükümetin harcamalarına göre çok düşük bir miktar. Hükümet neden bunu dengelemeye çalışmıyor?
 
7) Siz aynı zamanda Kocaeli Kent Konseyi başkanısınız. İnternet sitenizde gördüğüm kadarıyla tarım hayvancılıktan madde bağımlılığına kadar birçok çalışma grubunuz var. İzmit için neler yapıyorsunuz öğrenebilir miyiz?
 
Bu sorulara Adnan Uyar özetle " Hükümetin asgari ücretli sayısını niye açıklamadığını bilmediğini, Kocaeli'de yaklaşık 600 bin asgari ücretli olduğunu, bunların 200 bininin İzmit'te olduğunu ve bunların110 bininin Türk-İş'e üye olduğunu, Asgari Ücret konusunda komisyondan iyi bir sonucun çıkmasını beklediğini, hükümetin her zaman işverenlerle birlikte karar vermeyip işçi sendikalarının söylemlerini de kabul ettiğini, asgari ücretin insani yaşanabilir bir seviyeye çıkarılması için başta hükümet olmak üzere herkesin katkısının olması gerektiğini, asgari ücretlilerin sendikalara üye olmaktan çekindiğini oysa herkes sendikalı olsa böyle komisyonlara gerek bile kalmayacağını" söyledi. Yaklaşık 45 dakika süren toplantıda teşkilat üyeleri de Adnan Uyar'a çeşitli sorular sordular.
 
Toplantı sonunda, böyle uzmanlarla yaptıkları görüşmelerin işin özünü anlamak ve İzmit'in o konudaki durumunu öğrenmek için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Pelin Coştur Filiz, toplantılarının pandemi sürecinde her hafta yapılacağını ifade etti.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.