BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

AKP'de adaylar belli oldu mu?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki pek çok il ve ilçede adayların belli olduğunu ve haftaya açıklanabileceğini söyledi. 

16 Kasım 2018 10:39
AKP'de adaylar belli oldu mu?

AK Parti belediye başkan adayları 2019 yerel seçimlerine az bir zaman kala araştırılıyor. AK Parti belediye başkan adayları belli oldu mu?  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki yaklaşan yerel seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Özhaseki, "Önümüzdeki haftada belediye başkan adayları için ilk açıklamalar gelebilir. Sıkı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çoğu hazır. 'Haydi' denildiğinde açıklanabilecek vaziyete gelmiş durumda..." dedi.
 
Yerel seçimler için partilerin hazırlıkları devam ediyor. Partiler, belediye başkan adaylarını açıklamaya başladılar. İlk açıklama CHP’den geldi. Ardından MHP bazı büyükşehirlerdeki adaylarını açıkladı. Gözler AK Parti’ye çevrildi.  AK Parti'de 2019 Mahalli İdareler Seçimleri belediye başkanlığı aday adaylığı başvuruları, 16 Kasım Cuma 17.00'ye kadar uzatıldı. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, aday adaylığı sürecinin ilk gününe ilişkin, "Toplam 127 aday adayının müracaatının sisteme girildiğini görüyoruz. Bunların 13 tanesi onaylanmış, 114 tanesi de onay bekleyen başvuru." dedi. Yavuz, 18 Kasım'da tüm Türkiye'de internet üzerinden temayül yoklaması yapılacağını açıkladı.
 
Bundan önceki seçimlerde aday formu doldurulmak suretiyle başvuruların alındığına işaret eden Ali İhsan Yavuz, bu yıl bir ilk yaptıklarını ve bu doğrultuda önce gerekli belgelerin sisteme girildiğini, ardından aday formunun imzalanabildiğini söyledi. Böylece eksik belge probleminin ortadan kalktığını ve her şeyin sistem içerisinde olacağını dile getiren Yavuz, temayül yoklamasını da 18 Kasım'da e-temayül şeklinde icra edileceğini anlattı.
 
ADAYLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, NTV'de gündeme dair soruları yanıtlıyor. 
 
Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
Siyaset gündemi 31 Mart yerel seçimlerine kilitlenmiş durumda.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, NTV'den Ahmet Ergen'in yerel seçim hazırlıklarına ilişkin sorularını yanıtlıyor. 
 
81 ile yönelik bir çalışmanız oldu ve raporu Cumhurbaşkanına sundunuz. Seçime 4.5 ay kala nasıl bir fotoğraf gördünüz illerde? 
 
"Yıllardır her yerde anket çalışması yapıyoruz. Başkan’ın performansını, giyim kuşamını, vatandaşla ilişkisini de soruyoruz. Teşkilat görüşleri de alınıyor. Birkaç aydır da arazi de vatandaş birebir dinlendi ve bir kanaat oluştu. Değişecekse ne tür özellikler aranacak gibi. Yeni bir arkadaşla yola çıkacaksak birinci olay ehliyet ve liyakat olacak. Bazı arkadaşlar sadece halkla ilişkilerle işi yürütüyor ama şehre hiçbir şey katmıyor, arkası gelmiyor. Sürpriz isimler de var, bazı illerde yeni anketler yapılacak. 
 
Partinin oyları ve sapmaları da tespit ediyoruz. Mevcut başkana oy verip vermeyeceği de soruluyor. Vatandaşta müthiş bir değişim arzusu var. Karşılığı olan insanlar bekliyor. İttifak, pazarlık, uzlaşı üzerine araziye sürülen insanları istemiyorlar."
 
18 Kasım'da partinizde ilk kez e-temayül yapılacak, nasıl olacak? 
 
"Zaten yapılıyordu ve şimdi e-temayül büyük kolaylık olacak. Önde çıkan arkadaşlar tabi ki avantajlı olacak. Gitgeller yaşanıyorsa yeni anketler yapılacak, isimler vatandaşa sorulacak."
 
(ADAYLAR) "Birçok ili ilçelerine kadar netleştirdik, dosyaları Cumhurbaşkanına arz edecek şekilde tutuyoruz. İl ilçe düzeyinde bizde raporlar hazır, nasıl bir takvim işlenir ve sunum olur bilmem. Cumhurbaşkanımızın bileceği bir konu..."
 
Büyükşehirlerde aday belirleme süreci ne aşamada? Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyükşehirlerde nasıl bir aday profili olacak? Büyükşehirler için adaylar ne zaman açıklanır? 
 
"İstanbul milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Tüm dünyanın gözü önünde olan bir il. Orası bizim için çok öenmli, yıllardır bizde. Ufak tefek şikayetler olabilir. Ehliyetli ve liyakatlı birini koyacağız. Başka partiler gibi pazarlıkla belirlemeyeceğiz. Şöhretli bir iki kişiyi koymak çok kolay bizim açımızdan. Ankara içinde aynı şeyler geçerli. Çevreden göç alan, 5 milyonu aşmış bir şehir. Ankara'yı ileriye taşıyacak bir isim olması lazım."
 
"ANKARA İÇİN İSMİM ÖNE ÇIKTI"
 
Ankara için isminizin kesinleştiği haberleri çıktı, aday mısınız?
 
"Partinin usullleri içerisinde müracaatları alıyoruz ama bizim gibi kamuya mal olmuş insanların adayım demesi kadar garip bir şey olamaz. Ben Kayseri'de birçok şey yaparak helalleşerek ayrıldım. Genel merkezde ve teşkilatlarda Ankara için ismim öne çıktı, inkar edemem. Benim hazırlamış olduğum adaylar Cumhurbaşkanımızn takdirinde, herkesin lehine aleyhine her şeyi söyledim. Tarafsız bir şekilde sunum yapıyoruz. Takdir benim üzerimde olur ise bismillah der yola çıkarız." 
 
TEMAYÜL YOKLAMASI NE ZAMAN YAPILACAK?
 
AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, aday adaylığı sürecinin ilk gününe ilişkin, "Toplam 127 aday adayının müracaatının sisteme girildiğini görüyoruz. Bunların 13 tanesi onaylanmış, 114 tanesi de onay bekleyen başvuru." dedi. Yavuz, 18 Kasım'da tüm Türkiye'de internet üzerinden temayül yoklaması yapılacağını açıkladı.
 
BAŞVURULAR ANLIK TAKİBE ALINACAK
 
Yavuz, parti genel merkezinde, 2019 Mahalli İdareler Seçimleri aday adaylığı sürecinin ilk gününe ilişkin soruları yanıtladı. Bir soru üzerine, aday adaylığı başvurularının bugün 11.00 itibarıyla başladığını anımsatan Yavuz, e-başvuru yöntemini kullanacaklarını ve anlık olarak tüm müracaatların görülebileceğini duyurduklarını söyledi.
 
ŞİMDİYE KADAR 127 KİŞİ BAŞVURDU
 
Yavuz, "An itibarıyla toplam 127 aday adayının müracaatının sisteme girildiğini görüyoruz. Bunların 13 tanesi onaylanmış, 114 tanesi de onay bekleyen başvuru." ifadesini kullandı.
 
Aday adaylarından öncelikle internet üzerinden ön başvuru aldıklarını dile getiren Yavuz, ön başvuruyu yapan aday adaylarının daha sonra ilgili teşkilat başkanlığına giderek bu bilgilere dayalı çıkartılacak formu imzalayıp, teslim etmesi halinde müracaatın kesinleşeceğini bildirdi. Yavuz, bu doğrultuda kesinleşen aday adayı sayısının 13 olduğunu vurguladı.
 
Yavuz, bir soru üzerine Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında mevcut belediye başkanlarının müracaat etmemeleri yönünde karar aldıklarını hatırlattı. Bu durumu kamuoyuna duyurduklarını aktaran Yavuz, sabah saatlerinde genel merkezde bir ilçe belediye başkanının büyükşehir belediyesi için müracaatta bulunduğunu ifade etti.
 
Yavuz, "Sonraki saatlerde belediye başkanlarımızın tamamen hiçbir yere girişlerini yapmaması istikametinde bir kararımız oldu. Sistem zaten almıyor bu müracaatları, yani mevcut belediye başkanlarımızın müracaatını hem görev yaptıkları ilçeden hem de başka bir yerden almıyor. Onun için çok net ve kesin sonucu söylüyorum, belediye başkanlarımız gerek kendi ilçelerinden veya kendi belediyelerden, gerekse başka belediyelerden hiçbir yerden müracaatta bulunmayacaklar." şeklinde konuştu.
 
18 KASIM'DA E-TEMAYÜL
 
Bundan önceki seçimlerde aday formu doldurulmak suretiyle başvuruların alındığına işaret eden Ali İhsan Yavuz, bu yıl bir ilk yaptıklarını ve bu doğrultuda önce gerekli belgelerin sisteme girildiğini, ardından aday formunun imzalanabildiğini söyledi. Böylece eksik belge probleminin ortadan kalktığını ve her şeyin sistem içerisinde olacağını dile getiren Yavuz, temayül yoklamasını da 18 Kasım'da e-temayül şeklinde icra edileceğini anlattı.
 
AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI AÇIKLANDI MI?
 
Tüm seçim bölgelerinde aday göstereceğini açıklayan AK Parti'de aday tespit çalışmaları yürütülüyor. 
 
Büyükşehirlerin büyük bölümünde aday değişikliğine gitmesi beklenen AK Parti'de titiz bir kamuoyu yoklaması yapıldığı biliniyor.
 
AK Parti'de çıkan sonuçları ve yapılan anketleri ilk olarak parti bünyesinde oluşturulan komisyon değerlendirilecek. Komisyonun değerlendirmesi sonucunda öne çıkan adayların isimleri, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
 
"Gönül belediyeciliği" sloganı ile hareket edecek AK Parti, belediye başkan adaylarının başvurularını 15 Kasım'dan itibaren almaya başlayacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.