BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

YENİ Parti’ye geçen Kocaeli vekilinden ilk hamle!

 YENİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yasama çalışmalarına iki önemli araştırma önergesiyle başladı. YENİ Parti Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, 27 Temmuz 2026 tarihinde, emeklilerin yaşadığı ağır ekonomik sorunların ve kredi ile kredi kartı borçları nedeniyle milyonlarca vatandaşın içine sürüklendiği borç krizinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla iki ayrı Meclis Araştırması önergesini YENİ Parti Grup Başkanlığına sundu.  

28 Temmuz 2026 16:36
YENİ Parti’ye geçen Kocaeli vekilinden ilk hamle!

Kanko, hazırladığı önergelerle hem yaklaşık 17 milyon emeklinin yaşadığı gelir kaybının hem de 25,5 milyona ulaşan icra dosyalarının arkasındaki ekonomik nedenlerin TBMM tarafından kapsamlı şekilde incelenmesini talep etti. "Emeklilik Huzur Dönemi Olmaktan Çıktı" Emeklilere ilişkin araştırma önergesinde Türkiye'de milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çeken Kanko, mevcut ekonomik politikaların emeklileri her geçen gün daha da yoksullaştırdığını belirtti. 

MİLYONLARCA EMEKLİ GEÇİM SAVAŞI VERİYOR, MECLİS ARTIK GÖRMEZDEN GELEMEZ!

Kanko, bugün en düşük emekli aylığının yaklaşık 23 bin TL seviyesinde bulunduğunu, buna karşılık açlık sınırının 38 bin TL, yoksulluk sınırının ise 117 bin TL'ye ulaştığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: "Yıllarca çalışıp prim ödeyen milyonlarca emekli bugün kira, fatura, gıda ve sağlık giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Emeklilik bir lütuf değil, anayasal bir haktır. İnsan onuruna yakışır bir yaşam için emeklilerin kalıcı çözümlerle desteklenmesi zorunluluktur." Araştırma önergesi kapsamında; Emekli maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırı karşısındaki durumu, Kök aylık uygulamasından kaynaklanan mağduriyetler, Emekliler arasındaki maaş adaletsizliği, İntibak sorunu, Sağlık harcamalarının emekliler üzerindeki yükü, Emeklilerin yeniden çalışmak zorunda kalmasına neden olan ekonomik koşullar, Maaşların gerçek hayat pahalılığına göre yeniden belirlenmesi gibi birçok başlığın araştırılması isteniyor. 

Kanko ayrıca, en düşük emekli aylığı ile asgari ücret arasında adil bir denge kurulması gerektiğini, mevcut ekonomik koşullar dikkate alındığında ise asgari ücretin en az 45 bin 800 TL seviyesine yükseltilmesini savunduklarını ifade etti. "25,5 Milyon İcra Dosyası Ekonomik Alarmdır" TBMM'ye sunulan ikinci araştırma önergesi ise Türkiye'de hızla büyüyen bireysel borçluluk ve icra krizini gündeme taşıyor. Prof. Dr. Mühip Kanko, ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirterek, 2026 yılının ilk altı ayında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının yaklaşık 5 milyona, derdest dosya sayısının ise 25,5 milyona ulaştığını hatırlattı. 

YENİ PARTİ: SOSYAL DEVLET KÂĞIT ÜZERİNDE DEĞİL, VATANDAŞIN YANINDA OLMALI!

Kanko, şu değerlendirmede bulundu: "Her icra dosyasının arkasında geçinemeyen bir aile, borcunu ödeyemeyen bir emekli, ayakta kalmaya çalışan bir esnaf ya da üretim mücadelesi veren bir çiftçi bulunmaktadır. Bu tablo yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir sosyal adalet sorunudur." Araştırma önergesiyle; İcra dosyalarındaki tarihi artışın nedenleri, Kredi ve kredi kartı borçlarının ulaştığı boyut, Borçluluğun hane halkı üzerindeki ekonomik ve sosyal etkileri, Esnaf, çiftçi ve emeklilerin yaşadığı finansal sorunlar, Borçlanmayı artıran ekonomik politikaların sonuçları, Vatandaşların borç sarmalından çıkarılmasına yönelik kalıcı çözüm önerileri TBMM çatısı altında ayrıntılı şekilde incelenecek. YENİ Parti: "Sosyal Devlet Gereğini Yerine Getirmeli" YENİ Parti, her iki araştırma önergesiyle sosyal devlet anlayışının güçlendirilmesini, vatandaşların ekonomik sorunlarının bilimsel veriler ışığında araştırılmasını ve kalıcı çözümler üretilmesini hedeflediğini belirtti. 

Kanko, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu ekonomik tablonun yalnızca rakamlardan ibaret olmadığını ifade ederek, "Emeklilerin, dar gelirli vatandaşların, çiftçilerin, esnafın ve borç yükü altında ezilen milyonların sesi olmaya devam edeceğiz. Meclis'in bu sorunlara kayıtsız kalmaması gerekiyor." dedi. YENİ Parti'nin TBMM Başkanlığına sunduğu bu iki araştırma önergesi, emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve giderek büyüyen borç krizinin tüm boyutlarıyla araştırılması açısından yeni yasama döneminin dikkat çeken ilk girişimleri arasında yer aldı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.