Evlenecek çiftler evlenme maliyetlerini hesaplıyor. Çiftlerin ilk işi ev bulmak olurken sadece bir evi kiralayabilmenin maliyeti bile kira, depozito derken 100 bin lirayı aşıyor.
Türkiye'de evlilik artık bir hayale dönüşüyor. Evlenmek isteyen gençler büyük borçlar altında yıllarını harcamak zorunda kalıyor. Güncel hesaplamalara göre, toplam maliyet 1,8-2 milyon lira bandına yaklaşırken, ortalama geliri 45-50 bin lira seviyesinde olan yeni evli bir çiftin dahi düğün için kullanılan kredi ve eş-dost borçlarını kapatabilmesi için uzun yıllar sıkı bir bütçe disipliniyle yaşaması gerekiyor.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre artan maliyetler nedeniyle genç çiftlerin gelirlerinin büyük kısmı kira, banka kredisi ve temel yaşam giderlerine ayrılıyor.
Asgari ücretli çalışanlarda ise tablo daha da ağırlaşıyor. Buna göre, bir evliliğin toplam maliyeti asgari ücretin 60 katını geçiyor
Sektör temsilcileri, yüksek maliyetlerin düğün alışkanlıklarını da değiştirdiğine dikkat çekiyor. Hafta sonu yapılan yemekli organizasyonlar yerine kokteyl tipi törenler, hafta içi nikâhlar ve daha sade kutlamalar öne çıkıyor. Beyaz eşya ve mobilya tarafında ise “düğün paketleri”nin başlangıç fiyatlarının 300-400 bin lira bandına yükseldiği belirtiliyor.
Takı küçüldü, nikâh sadeleşti
Altın fiyatlarındaki sert yükseliş, takı geleneğinde de belirgin bir dönüşüme yol açtı. Tam altın ve setlerin yerini daha çok gram bazlı küçük hediyeler alırken, ailelerin eski takıları bozdurup daha düşük ayarlı yeni takılar yaptırdığı ifade ediliyor.
Artan salon ve organizasyon giderleri nedeniyle birçok çift, 200 bin lirayı aşan düğün salonu maliyeti yerine belediye nikâhını tercih ediyor. Çeyiz ve ev kurma sürecinde ise daha düşük fiyatlı markalara ve ikinci el eşya platformlarına yönelim artıyor.
En yüksek kalem altın, mobilya ve beyaz eşya
Güncel hesaplamalara göre, evlilik sürecinde en yüksek maliyet kalemleri altın takı, mobilya ve beyaz eşya olarak öne çıkıyor. Harcama kalemleri içinde altın takı 400 bin lira, mobilya 350 bin lira, beyaz eşya seti ise 250 bin lira seviyesinde bulunuyor.
Yaklaşık 300 kişilik yemekli düğün organizasyonu 250 bin lira, ev tutma sürecinde kira, depozito, emlak komisyonu ve nakliye giderleri toplamda 200 bin lira, ev tekstili ve halı giderleri ise 150 bin lira düzeyine ulaşıyor. Gelinlik, damatlık ve fotoğraf çekimi için ayrılan bütçe de 100 bin lirayı buluyor.
“Cicim ayları” yerini “taksit ayları”na bıraktı
Uzmanlara göre ekonomik baskı, evliliğin ilk yıllarını da doğrudan etkiliyor. Sosyologların değerlendirmelerine göre, geçmişte “cicim ayları” olarak görülen ilk dönem, artık birçok çift için “taksit ayları” haline gelmiş durumda.
Gülşen öğretmen görevine iade edildi
Cedit kentsel dönüşüm alanında 360 metrelik dere ıslah ediliyor
Gölcük Belediyesi’nden istihdama katkı
Kadın Elim İzmit Kooperatifi Başkanı Çakar’a bir görev daha




