KÖRFEZ BELEDİYESİ’Nİ SORUŞTURMADAN KORUYAN KİM?
Türkkan’ın önergesinde yer alan bilgilere göre, 2021 yılında Körfez Belediyesi’nden alındığı iddia edilen bir belgenin sahte olduğu ortaya çıktı. Bu durum üzerine genişletilen soruşturmada 7 belediye personeli hakkında işlem yapıldığı biliniyor. Ancak bu kişilerin ifadelerinin alınmaması için başvuru yapıldığı, talebin reddedilmesiyle sorgulamalarının gerçekleştiği ifade ediliyor.
Olayla ilgili ortaya atılan iddialar arasında; sahte belgeleri düzenleyen personel ve bu belgeleri alanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı, polis tarafından belediyeye düzenlenen inceleme öncesinde bilgisayarların değiştirildiği ve kayıtların silindiği, merkezi sistemden çıkarılan verilerle tanınmış inşaat firmalarına sahte iş bitirme belgeleri verildiği öne sürülüyor. Ancak bugüne kadar soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanamadı.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA 5 KRİTİK SORU*
İyi Partili Türkkan, söz konusu iddiaların kamuoyunda ciddi endişelere yol açtığını belirterek İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:
1) Körfez Belediyesi’nde 2021 yılında ortaya çıkan sahte belge düzenleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın güncel durumu nedir?
2) Sahte belgeleri düzenleyen belediye personeli ve bu belgeleri alan kişi ya da kurumlar hakkında bugüne kadar herhangi bir idari veya adli işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
3) Belediye kayıtlarının silindiği ve bilgisayarların değiştirildiği iddialarıyla ilgili bir inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa elde edilen bulgular nelerdir?
4) İddia edilen sahte iş bitirme belgeleriyle bağlantılı inşaat firmalarına yönelik herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
5) Belediyelerde benzer olayların yaşanmaması için İçişleri Bakanlığı tarafından alınan önlemler nelerdir? Denetim mekanizmaları nasıl işletilmektedir?
Türkkan, Körfez Belediyesi’ndeki iddiaların aydınlatılması ve benzer olayların yaşanmaması için sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.