BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Çocuğunu çalıştıran 55 aileye ceza

Kocaeli Valiliği’nin çocukların sokakta dilenmeleri ve mendil satmalarının önüne geçmek, eğitimlerini akranlarıyla birlikte okulda alabilmelerini sağlamak adına başlattığı çalışma kapsamında 55 aileye ceza kesildi. 

06 Nisan 2018 08:23
Çocuğunu çalıştıran 55 aileye ceza

İşte Kocaeli Valiliği adına yapılan o açıklamanın içeriği: 5442 Sayılı İdaresi Kanununun 11/c maddesi uyarınca Kocaeli il sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması ve sokakta çalıştırılan çocukların genel olarak beden ve ruh sağlıklarının korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla 10.01.2018 tarih ve 2018-1 sayılı Valilik kararı ve  Genelgesi ile İl Eylem Planı yayınlanmıştır.Bu doğrultuda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İlçe Kaymakamlıkları ve ilgili  kurum müdürlükleri,   her ilçede kurmuş oldukları  mobil ekiplerle   7 gün 24 saat alan çalışmalarını yürütmektedirler.
 
Çocuklarımızın sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek, eğitim haklarının engellenmesini önlemek, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmesine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerini önlemek için mobil ekiplerinin 26.03.2018 tarihi itibariyle yapmış olduğu çalışmalar neticesinde:
 
Sokakta tespit edilen;  414 çocuğumuzun;  288’i Türk Vatandaşı,   126’sı  Suriye vatandaşı  olup, 237’si erkek, 177’si kız olan sokakta çalışan çocuklarımızın tamamı için Valilik Kararı ve Genelgesi doğrultusunda sosyal inceleme ve ilgili kurumlarla ilişkilendirilme çalışması yapılmıştır.
 
Tüm Çocuklar Eğitim durumları yönünden ele alınmış olup, Milli Eğitim Bakanlığımızın ilgili mevzuatınca işlem yapılması sağlanmaktadır.
 
Türk vatandaşı olan 288 çocuğun aile hekimliklerine kayıtları araştırılmış, rutin aşı uygulaması, ailesinde bulunan yetişkinlerin gebe takipleri, süreğen hastalığı olan çocuk veya aile üyesinin hastalık takipleri ayrı bir işlem olarak ele alınarak, yürütülmekte,  Suriyeli çocukların sağlık kayıtları tamamlanmakta ve takipleri yapılmaktadır.
 
Sokakta çalıştırılan 105 çocuğun ve ailesinin Geçici Barınma Merkezlerine gönderilmesi için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile ilgili işlemleri devam etmektedir.
 
414 çocuğun tamamı ikamet ettikleri bölgelerde bulunan Gençlik Merkezlerine kendi akranları ile aynı fiziksel, bilişsel gelişim seviyesine ulaşabilsinler diye mesleki çalışmalara alınmak üzere bildirilmiş, ev ziyaretleri sonucunda, 51 çocuk Merkezlerde ki aktivitelere alınmaya başlamıştır.
 
Sokakta çalışan çocuğun ailesinde; işgücü olabilecek ve iş arayan üyeleri İş Kurumunca kayıt altına alınmaktadır. Bu yönde 98 kişi için kayıt yapılarak, iş arama sürecine girilmiştir.
 
Çocukların sağlıksız koşullarda çalışmasını destekleyen yapılarda olan hurdacılar ile kâğıt depoları, Kaymakamlıklarca kontrol ve denetimleri yapılmakta, kapatma işlemleri yürütülmektedir.
 
Camii önlerinde çalışan ve dilenen çocukların tespiti için Camii çalışanlarını görevlendirmiş olup,  tespit edilen çocuk bölgede bulunan mobil ekiplere bildirilmektedir. 
 
Cuma hutbelerinde Çocukla yapılan alışveriş ya da dilenen çocuğa para vermenin çocuk açısından doğabilecek zararlarına yer verilmektedir.
 
Görünürlük ve Farkındalık Çalışmaları kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ASPİM olarak Afiş, Billboard ve broşür çalışmaları yapılmış, basılmış ve şehrin en kalabalık yerlerine asılmaya ve el ilanları dağıtılmaya, bu yönde yapılmak istenen projelere destek verilmekte, görünürlüğü arttırarak, farkındalık çalışmalarını güçlendirilmektedir.
 
Valilik emri gereği; ilk defa sokakta çalışan veya dilenen çocuk tespit edildiğinde ailesine tebligat yapılmakta, herhangi bir para cezası uygulanmamaktadır.
 
Aynı çocuk ikinci kez veya daha fazla sokakta çalışırken veya dilenirken tespit edilirse ailesine idari para cezası uygulanmakta ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
 
İlimizde sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuk sorunu ile mücadele etmede en önemli önleyici davranış şekli bu çocukların satmış oldukları malzemeleri almamak, dilenen çocuklara para vermemek ve yetkililere bildirmektir.
 
Valilik Kararı Tebliğ edilen Aile Sayısı :  414
 
İdari Para Cezası Kesilen Aile Sayısı :    55
 
Suç Duyurusunda Bulunulan Aile Sayısı :    26
 
Eğitim Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı :  128
 
Sağlık Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı :      5
 
Koruma altına alınan Çocuk Sayısı :      4
 
VATANDAŞLARIMIZ; SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLARIN SATMIŞ OLDUKLARI MALZEMELERİ ALMAYARAK, DİLENEN ÇOCUKLARA PARA VERMEYEREK VE İLGİLİ KURUMLARA BİLDİRİMLERDE BULUNARAK, ONLARA YARDIMI SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE SUNACAK KURUMLARA YÖNLENDİRMELERİ SONUCU ÇALIŞMALARIMIZ DAHA ETKİN HALE GELMİŞTİR.
 
ÇOCUĞUN SOKAKTA ÇALIŞTIRILDIĞINI YA DA DİLENDİRİLDİĞİNİ GÖREN DUYARLI VATANDAŞLARIMIZIN;  ALO 183, ALO 155, ALO 153 NUMARALI İHBAR HATLARINA YAPMIŞ OLDUKLARI BİLDİRİMLER SAYESİNDE,  MART AYI İÇERİSİNDE 159 ÇOCUĞUMUZ SOKAK YAŞAMINDAN UZAKLAŞTIRILMIŞTIR.
 
ÇOCUKLARIN SOKAK YAŞAMINDAN UZAKLAŞTIRILARAK, EĞİTİM HAYATINA KAZANDIRILMASI VE REHABİLİTASYONU ÇALIŞMALARINDA; YANIMIZDA YER ALARAK, GÜÇ VEREN,  DESTEK OLAN DUYARLI KOCAELİLİ VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYOR,  BU HASSASİYETİN DEVAMINI DİLİYORUZ.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.