Asgari ücret fiyatına kurbanlık
Ekonomi, 02 Haziran 2023 18:32Küçükbaş kurbanlık fiyatları 5 bin 500 TL ile 8 bin 500 TL arasında olacak Bayramda asgari ücretlinin maaşını kurbana yatırması gerekecek.
Et fiyatlarının aşırı zamlanması, yoksulluğu daha da derinleşen milyonlarca vatandaşın kurban kesme planlarını da altüst etti. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, halkın önemli bir bölümünün bu bayramda büyükbaş kurbana yaklaşamayacağını, küçükbaş kurbanlık fiyatının asgari ücret seviyesi olan 8 bin 500 TL'ye kadar çıkabileceğini bildirdi.
Geçen yıl bayramda 2.5 milyon civarında küçükbaş hayvanın satın alındığını belirten Çelik, büyükbaş hayvan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu bayramda da yine küçükbaş hayvana talep olacağını söyledi. Çelik, bu yıl kurbanlık fiyatlarının 5 bin 500 TL ile 8 bin 500 lira arasında değişeceğini açıkladı.
ÇEYREĞİNİ BİLE KARŞILAMIYOR
Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının bu seviyelerde olması halinde asgari ücretli bir ailenin kurban kesebilmesi için maaşını kurbana yatırması gerekiyor. Emeklilerin 7 bin 500 liralık maaşla kurban kesme imkanı ise bu bayramda kalmadı. Maaşlarla kurbanlık fiyatları arasındaki makasın açılmasıyla 20 milyonu aşkın asgari ücretli ve emekli ailesi bu bayramı boş geçirmek zorunda kalacak.
Bayram ikramiyesinin ilk kez verilmeye başlandığı 2018'de emekliler, 1.000 lira olan bu parayla küçükbaş bir kurban alabiliyordu. Bu bayramda ise 2 bin liralık ikramiye bir hayvanın çeyreğini bile karşılamaya yetmiyor.
‘Satış yerlerinde kiralar kaldırılsın'
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, kurbanlıklarını satmak isteyen yetiştiricilerin belediyelerin belirlediği kurban satış yerlerine yüksek tutarlarda kira bedeli ödemek zorunda kaldığını bunun da yetiştiricilere ağır yük getirdiğini söyledi. Bazı belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışı gereği kurban satış yerlerini ücretsiz tahsis ettiklerine işaret eden Çelik, tüm belediyelere, kurban satış yerlerindeki kiraları kaldırmaları çağrısında bulundu. Çelik, kurbanların mutlaka gözle görülerek alınması gerektiğine de dikkat çekti.
8.500 TL
Ülke genelinde küçükbaş kurbanlık fiyatının bu yıl 5 bin 500 TL'den başlayacağı hesaplandı. Kurbanlık fiyatının 8 bin 500 TL'ye kadar çıkabileceği ifade edildi.
8.506 TL
Türkiye'de asgari ücretli çalışanlara ödenen net maaş tutarı. Ülke genelindeki milyonlarca kişi 8 bin 506 TL'lik maaşı ile geçinebilmek için çabalıyor.
Ekonomi, 02 Haziran 2023 18:32
Yorumlar (0)
Büyükakın’dan metro ve otobüs sürücü koltuğuna oturmak isteyen kadınlara çağrı
İzmit’te ücretsiz yüzme eğitimi başladı
Tepkiler yöneticilere 30 bin TL zam teklifini geri çektirdi
Gölcük’te terk edilmiş bir bina daha yıkıldı
Karanlıkta okula giden çocukların bedeli inatla ödenemez!
Bir köklü firmadan daha kötü haber!
Açlık sınırı 30 bin, engelli maaşı 7 bin!
BTP’liler Ankara’ya akın edecek!
Büyükakın: Biz bu temizliği yapmazsak yarın yeni nesillerin denize girme şansı olmayacak
Kocaeli Büyükşehir mezbahası örnek tesis olacak
Gebze’de 3 aydır maaş alamayan işçilere EMEP’ten destek
Başkan Gökçe Körfezkent esnafıyla bir araya geldi
Başkan Sezer Kadın Hakları Günü’nü kutladı
Tramvay hattında aydınlatma lambaları gündüz de yanıyor
Tepkilerden sonra memur zamları geri mi çekiliyor?
TRT'de yayınlanan o haber Mansur Yavaş'ı kızdırdı
Sigaradan akaryakıta o zamlar otomatiğe bağlandı!
Erdoğan, Kocaeli’de’deki Gonca efelerini tebrik etti
Başiskele’de Özel Kübra Sapmaz Yetenek Kursu açıldı
Kartepe Stadyum Yolu’nda tehlikeli hareketler
İngiltere'ye kaçan o soyguncu Fesli Kadir sever çıktı!
İmralı konusunda CHP ve DEM'den ortak tepki!
İYİ Parti Kocaeli’de görev dağılımı da tamam
O cadde karanlık ve tehlikeli
Körfezli yüzücü Trabzon’da madalyayı kaptı!
Sahte diplomalılar yönetim kademelerinde, Atatürkçü teğmen bakkallık yapıyor
Çayırova’da alkışlar özel bireylere
Vali Aktaş Kandıra’da şehit ve gazi yakınlarını ziyaret etti
Hürriyet bir kez daha Büyükakın’a seslendi: Kimi koruyorsunuz?
Hani pazarlık yoktu! PKK Öcalan'ın serbest bırakılmasını şart koşuyor
İzmit’te Engelliler Günü’nde dayanışma mesajı
Başkan bir tepsi baklava ile Kocaelispor tesislerine gitti
KSO Başkanı Zeytinoğlu ihracat rakamlarını değerlendirdi
Kocaeli’de susuzluk alarmı! Muhtarlar da devreye girdi
Maaş zam oranı zam büyük ölçüde belli oldu
Bizimköy’de çalışanlar ve yönetim hep birlikte pasta kesti
Başkan Büyükakın’dan yaşlılara: Sizler başımızın tacısınız
Körfez’de belediye ve Kızılay el ele verdi, sevgi mağazası açıldı
Maske takma zorunluluğu geri mi dönüyor?
