Restoran ve kafelerde o ücreti ödemeyin!
Gündem, 28 Temmuz 2026 15:10Ticaret Bakanlığı, tüketicileri mağduriyete sokan estoranlardaki gizli masraflardan açık ürünlerdeki ambalaj oyunlarına kadar pek çok başlık konusunda uyararak, "ödenmemeli' dedi.
Ticaret Bakanlığı, vatandaşların alışveriş yaparken ve hizmet alırken sıklıkla karşılaştığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla kapsamlı bir bilgilendirme yayımladı. Şeffaf ticaret ortamını güçlendirmek ve haksız fiyat uygulamalarını engellemek hedefiyle yapılan açıklamada; restoranlardaki gizli masraflardan açık ürünlerdeki ambalaj oyunlarına kadar pek çok başlığa dikkat çekildi.
RESTORAN VE KAFELERDE "SÜRPRİZ ÜCRET" DEVRİ KAPANDI
Bakanlık açıklamasında, restoran, kafe ve benzeri yeme-içme işletmelerinde fiyat listesinde açıkça yer almayan hiçbir ilave ücretin talep edilemeyeceği vurgulandı. İşletmelerin servis, masa veya kuver adı altında menü dışı ücret almasının mevzuata aykırı olduğu hatırlatılırken, bahşişin ise tamamen tüketicinin kendi isteğine bağlı ve gönüllülük esasına dayalı bir ödeme olduğu belirtildi.
YALNIZCA "QR KOD" MENÜ SUNMAK YASAK
Son dönemde yaygınlaşan dijital menü uygulamalarına da değinilen açıklamada, işletmelerin müşterilerine "yalnızca" QR kod üzerinden menü sunamayacağı ifade edildi. Tesislerin, dijital erişim imkanının yanı sıra tüketicilerin doğrudan inceleyebileceği basılı ve fiziksel fiyat listelerini de mekanda bulundurmakla yükümlü olduğu kaydedildi.
KASADA FİYAT FARKI VARSA DÜŞÜK OLAN GEÇERLİ
Alışveriş esnasında etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında uyuşmazlık yaşanması durumunda, Kanun gereği her zaman tüketici lehine olan daha düşük fiyatın uygulanması gerektiği hatırlatıldı.
Pazarda, şarküteride veya markette açıkta satılan gıda ürünlerinin fiyatlandırılmasına ilişkin kural da net bir dille ifade edildi. Ürünün içine koyulduğu kap, poşet veya ambalajın ağırlığı (dara) kesinlikle toplam fiyata dahil edilemeyecek. Vatandaşlar sadece satın aldıkları ürünün net ağırlığı kadar ödeme yapacak.
Haklarını bilen tüketicinin adil piyasanın en önemli teminatı olduğunu belirten Ticaret Bakanlığı, denetimlerin aralıksız süreceğini bildirdi. Konuya ilişkin detaylı bilgi grafikleri Bakanlığın resmi sosyal medya hesapları üzerinden de vatandaşların bilgisine sunuldu.
Gündem, 28 Temmuz 2026 15:10
Yorumlar (0)
Başkan Hürriyet’in rüşvet aldığına kimse inanmıyor!
Kır düğününü seçtiler! Mutluluğa evet dediler
Derince’nin mahallelerinde renkli görüntüler
Adı ölüm yoluna çıkan Santral Rampası’nda çalışma var
AKP'li Çelik'ten sahte üyelik açıklaması
Deneyim her şeydir! Kocaeli AB Bilgi Merkezi'nden doğa temelli yaşam deneyimi programı
Gölcük’teki bu festivalde el sanatları, sahne gösterileri ve müzik bir arada olacak!
Başkan Ömeroğlu'ndan evi yanan aileye ziyaret
Kocaeli’deki plajlara gitmeden tüm bilgiler ekranda
Böyle esnaf kaldı mı?
Erdoğan yeniden aday olmayabilir
Tuğçe Kaya amansız hastalığa yenildi
Toplarken şahin, harcarken karga
Milleti dinden soğuttular
Baskı rejimlerinin hep bir sonu olmuştur
Çayırova Fatih Sultan Mehmet Parkı’ndaki çalışmalar Çiftçi’nin takibinde
Gebze Ticaret Odası'ndaki istihdam buluşmasında adaylar işe alındı
Gelin de yargı bağımsız değil diyenlere hak vermeyin!
SEDAŞ, Darıca’da 10 km’lik alana kablo döşeyecek!
Vali Aktaş’tan Göç İdaresi Jandarma Sevk Takım Komutanlığı’na ziyaret
Gram ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar?
Eski vekiller de CHP'den istifa etti
O bankanın 5 şubesi kapatıldı
Kocaeli’nde 41 farklı tıbbi ve aromatik bitki türünün hasadı yapıldı
Ekin Uzunlar konser için Gölcük Değirmendere’ye gelecek
Acil hal sebebiyle hastaneye gidenlerden tek kuruş para alamazlar
İzmit Belediyesi’nde başkanvekili bu tarihte seçilecek
Artan borç yükü esnafı intihara sürüklüyor!
Eski İnterteks Fuar Alanı’ndaki yeni proje ne durumda?
Motorinde 2,95 liralık indirim
Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet İzmit’te anıldı
Kaç belediye başkanı Yeni Parti'ye geçecek?
Karamürsel’de MHP’li başkandan ezan tepkisi
Enflasyonu bu şekilde düşüremezsiniz
Bu çalışma ne zaman bitecek?
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldiler
Bülent Sarı CHP’den istifa etti
Erdoğan'ın danışmanı Yeni Parti ile ilgili ne dedi?
Kocaeli’nin her ilçesinde bir Saygınlar Kulübü açılacak!
