Esnaflar adına yapılandırma ve stopaj çağrısı
Gündem, 28 Nisan 2026 03:19Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın üzerindeki vergi yükü ve borç sarmalına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Palandöken ‘yapılandırma’ ve ‘stopaj’ çağrısında bulundu.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların ekonomik sıkıntılarını dile getirerek, maliyeye kaynak sağlayacak ve vatandaşa nefes aldıracak çözüm önerilerini sıraladı. Palandöken, özellikle kira stopajı ve e-haciz uygulamaları konusunda acil düzenleme beklediklerini ifade etti.
"KİRA STOPAJI ESNAFIN SIRTINDA KAMBUR"
Kurumlar vergisindeki düşüşü hatırlatan Palandöken, aynı yaklaşımın kira stopajı için de sergilenmesi gerektiğini belirtti. Mevcut sistemde hem mülk sahibinin gelir vergisi ödediğini hem de esnafın stopaj yatırdığını ifade eden Palandöken, şunları söyledi:
"Kira stopajındaki yüzde 20’lik rakam artık kalkmalı. Burada açık bir çifte vergilendirme söz konusu. 10 bin liralık dükkan kirası olan bir esnaf, 2 bin lira da stopaj ödüyor. Esnaf henüz kazanamadığı paranın vergisini peşin ödeyerek mağdur ediliyor. Gayrimenkul sahibi zaten vergisini verdiği için bu oranın tekrar sıfırlanması gerekiyor."
"YENİ BİR YAPILANDIRMA 300 MİLYAR TL GİRDİ SAĞLAR"
Ekonomik daralma ve yüksek faiz oranları nedeniyle vatandaşın ve esnafın borçlarını ödemekte zorlandığını kaydeden Palandöken, kapsamlı bir yapılandırma paketinin hem devlete hem de vatandaşa fayda sağlayacağını savundu. Son yapılandırmada 156 milyar TL tahsilat yapıldığını hatırlatan TESK Başkanı, yeni bir düzenleme ile bu rakamın 300 milyar TL’ye ulaşabileceğini öngördü.
Palandöken, çağrısını şu sözlerle sürdürdü:
"Kredi kartı, vergi, SSK borçları, trafik cezaları ve köprü geçiş ücretleri gibi kalemlerde birikmiş borçlar için uygun ödeme koşulları sunulmalı. Bu bir af değil, ödeme kolaylığıdır. İnsanlar kredi kartı borçlarını asgari tutarla çevirmeye çalışıyor ama içinden çıkamıyor. Devletimizin bu düzenlemeden bir zararı olmaz, aksine kasaya ciddi bir sıcak para girişi olur."
"E-HACİZ KISKACI ESNAFI KİLİTLEMİŞ DURUMDA"
Borçlarını ödeyemeyen esnafın "e-haciz" mağduriyeti yaşadığına dikkat çeken Bendevi Palandöken, bu uygulamanın ticari hayatı durma noktasına getirdiğini vurguladı. E-haciz ile tüm mal varlığına ve banka hesaplarına bloke konulduğunu belirten Palandöken, "Esnafın bankadaki parası belki borcunu ödemeye yetecek ancak e-haciz nedeniyle o parayı kullanamıyor. Esnaf şu an sıkışmış vaziyette. Bu düğümü çözecek bir yapılandırma artık şart olmuştur" diyerek sözlerini tamamladı.
Gündem, 28 Nisan 2026 03:19
Yorumlar (0)
Binlerce kişiyi yağmur durduramadı!
Dilovası’nda da Cumhuriyet coşkuyla kutlandı
Başkan Büyükakın Cumhuriyet Bayramı’nı Fransa’da kutladı
BTP’liler Türk bayrağı dağıttı, lokum ikram etti
Karamürsel’de müşteri kendini otel binasından aşağıya attı
İzmit’te resim yarışmasının kazananları ödüllerini aldı
Çayırova’da Cumhuriyet böyle kutlandı
Osmangazi Köprüsü’nde bir ilk
KOTO’da gelenek bozulmadı
Gölcük’te Cumhuriyet coşkusu
Başkan Hürriyet de tahliye edilir mi?
Sunay Akın, İzmitlilere Cumhuriyet’in kuruluş hikâyesini anlattı
En kısa sürede açılacak denilmişti, Tavşancıl Tren İstasyonu 6 yıldır hizmet dışı
Kocaeli’de Hürriyetçi Sağlık-Sen’den sağlık çalışanlarına kokart
Dilovası’nın MHP’li yöneticileri Gebze Ticaret Odası başkan adayları ile bir araya geldi
Derince’de bayram sevinci
Milletvekillerine ödenecek toplam ücret belli oldu
Emekli maaşı ne kadar olacak?
Başkan Çiftçi’den 29 Ekim mesajı: Var gücümüzle çalışacağız
Başkan Ömeroğlu parti teşkilatına seslendi
Karamürsel’in yeni çocuk köyü yükseliyor
İzmit’te Cumhuriyet coşkusu yüzme yarışması ile taçlandı
Yiyin efendiler, yiyin; patlayıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin!
Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Kaygusuz’dan Cumhuriyet mesajı
Gerçek demokratlık milletin dediğine saygı duymaktır
Çayırova Bahriye Üçok Caddesi’nde elektrik hatları yer altına alındı
Bu belediyeye polisler baskın yapmayacak mı?
Faiz oranıyla dünya ikincisiyiz
Motokuryelerin trafiğe çıkmaları yine yasaklandı
İzmit’te 41 vatandaştan Cumhuriyet’e zeybekli selam
Mehmet Avcı: Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve anayasamıza sahip çıkmalıyız
Gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor!
Başkan Büyükakın’dan 29 Ekim mesajı: Atatürk'ü saygıyla, minnetle anıyorum
CHP’lilerden KOTO’ya hayırlı olsun ziyareti
Başkan Sezer: Cumhuriyet'in 103. yılı kutlu olsun
Binlerce kişinin borcu silinecek
Dilovası’nda MHP’liler sık sık gençlerle bir araya gelecek
Başkan Gökçe’den Cumhuriyet mesajı: Gelecek nesillere taşıyacağız
İzmit’te Kent Lokantaları ve Halk Et noktaları 1 gün süreyle kapalı
