Kocaeli Üniversitesi ve Tüpraş, Temel Rafinericilik Staj Programı için kol kola verdi
Gündem, 13 Mart 2026 10:35Tüpraş ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle rafinericilik alanında nitelikli insan kaynağının yetişmesine katkı sağlamak amacıyla Temel Rafinericilik Staj Programı başlıyor. Program kapsamında meslek yüksekokulu öğrencileri hem teorik eğitim hem de rafineri ünitelerinde işbaşı deneyimi kazanma fırsatı bulacak.
Türkiye enerji sektörünün dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Tüpraş, Temel Rafinericilik Staj Programı’nı Kırıkkale ve Batman Üniversitelerinin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde de hayata geçirdi. Program ile rafinerilerin bulunduğu illerde öğrencilere saha deneyimi ve teknik gelişim imkânı sunarak yerel ekonomiye ve yetenek gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.
Üniversite ile iş birliği protokolü kapsamında 13 Mart 2026 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik ve Tüpraş İzmit Rafineri Müdürü Arda Yıldırım’ın katılımıyla imza töreni gerçekleşti.
Kocaeli Üniversitesi’nde ilk kez gerçekleştirilecek olan Temel Rafinericilik Staj Programına meslek yüksekokullarının Kimya Teknolojisi, Rafineri ve Petro-kimya ile Elektrik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler programa başvurabilecek. Başvuruları 3 Nisan 2026 tarihine kadar devam edecek programa dahil olan öğrenciler, teorik eğitimle birlikte rafineri ünitelerinde gerçekleştirilecek uygulamalı çalışmalarla rafinericiliğin temel süreçlerini yakından tanıma fırsatı elde edecek.
“GENÇLERİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAK ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA”
Tüpraş İzmit Rafineri Müdürü Arda Yıldırım, Tüpraş’taki bilgi birikimlerini ve operasyonel deneyimlerini genç nesillerle paylaşmayı önemli bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti. Yıldırım iş birliğine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Üniversite-sanayi iş birliklerinin ülkemizde yetenek gelişimine ve gençlerin iş gücüne katılımına önemli katkılar sunduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz Temel Rafinericilik Staj Programı’nda öğrencilerin rafineride geçirecekleri zamanı en verimli şekilde değerlendirmelerini amaçlıyoruz. Program, öğrencilerin sektörü yakından tanımasına ve mesleki yetkinliklerini geliştirmesine katkı sağlarken diğer yandan rafinerilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişmesine de destek olacak.”
.jpg)
Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Kocaeli Üniversitesi olarak bulunduğumuz şehrin güçlü sanayi altyapısıyla birlikte gelişmeyi ve üniversite-sanayi iş birliğini stratejik bir öncelik olarak görüyoruz. Tüpraş ile imzaladığımız bu protokolün öğrencilerimizin uygulama odaklı deneyim kazanmasına, araştırma faaliyetlerimizin gelişmesine ve bilgi üretiminin toplumsal faydaya dönüşmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu iş birliğinin hem üniversitemiz hem de ülkemizin üretim ve teknoloji ekosistemi açısından değerli sonuçlar doğuracağına inanıyorum.”
3 Ağustos-28 Ağustos 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek programın müfredatı Temel Rafinericilik Eğitimi ile Ünite İşbaşı Eğitimi olmak üzere iki ana bölümden oluşacak. Bu kapsamda öğrenciler rafineri süreçlerine ilişkin teknik bilgi edinirken, aynı zamanda Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle sahadaki operasyonları yakından gözlemleme fırsatı bulacak. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere TÜPRAŞ Akademi tarafından “Temel Rafinericilik Katılım Sertifikası” takdim edilecek. Tüpraş, Temel Rafinericilik Staj Programı’nı gelecek yıllarda da devam ettirmeyi ve genç yetenekleri enerji sektörüne kazandırmayı amaçlıyor.
Gündem, 13 Mart 2026 10:35
Yorumlar (0)
Türkiye’de kreş ücreti Oxford Üniversitesi’nin 3 katı!
MHP Darıca İlçe Başkanı Furunci mazbatasını aldı
Sürücüler dikkat! 8 gün kapalı
Saadet Partisi Kocaeli'de il divanı toplanıyor
CHP Kocaeli İl Başkanı Arcan da Yeni Parti dedi
İzmit’te Hürriyet’in dediği oldu! Obuz Başkan vekili
Kocaeli itfaiyesinden Balıkesir’de alevlere karşı ortak mücadele
Geçim krizini teröre bağladı!
Sandıkta milletin vermediği belediyeler transferlerle alındı!
İZMEK'te yeni dönem o tarihte başlıyor
Artık trafikte bu gerekçeyle ceza kesilemeyecek!
Aylık geliriniz 120 bin TL değilse yoksulsunuz
Dilovası’nda iş insanı Yıldırım’dan örnek davranış!
Yine Kandıra sahilleri, yine yasak!
Dilovası’nda çevreyi kirleten iki firmaya 5 milyon ceza
Kocaeli’nin dört bir yanına yayılan renkli, keyifli etkinlikler
Motorine bir zam daha geliyor
Gebze’de 10 bin kişilik dev cami yapımı için kollar sıvandı
Üniversitelere atayacak profesör yok
Kartepe stadyum yolu tam bir yapboz tahtasına dönüştü!
Ahmet Davutoğlu AKP'ye mi geçecek?
Durmak yok başkanları gözaltına almaya devam!
Başkan Aslantaş’tan Gebze Ticaret Odası üyelerine mesaj!
Fatma Kaplan Hürriyet bin pişman eder!
Kocaeli Üniversitesi de iktidara benzedi!
Emekli maaş promosyonunda yeni rakamlar
Vatandaşın sofrası her gün daha da küçülüyor
Başkan Çakar'a doğum günü sürprizi
Kocaeli Valiliği’nden fırtına uyarısı!
Mahmut Arkan kürsüye mazot ve buğdayla çıktı
Başiskele’deki Termal Tesis projesinde sona gelindi
Hukuksuz operasyonlarla milletin iradesine göz koyan zihniyet
Kocaeli’ndeki İtfaiye Çalıştayı’nda ne konuşuldu?
Demirtaş'ı içeri atıyorsunuz, Apo'ya statü için bin takla atıyorsunuz
Körfez’deki yüzme eğitimine büyük ilgi
Çayırova Devlet Hastanesi inşaatı ne durumda?
Hukuk oyuncak oldu! Bir garip tutuklama
Dip Çamuru Projesi 3. etap ihalesi de tamam
Kocaeli vekili Gergerlioğlu yine iktidarı topa tuttu!
