Yeni salgın hastalık paniği! Bu belirtilere dikkat
Sağlık, 02 Aralık 2025 21:16Dünyada hızla yayılmaya başlayan ‘H3N2’ grip virüsü için Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye için uyarılarda bulundu. Ülkemize girmesi an meselesi. Gribe göre daha hızlı ve ölümcül...
İnfluenza A alt tiplerinden biri olan Avustralya'da ortaya çıkan ‘H3N2’ virüsü tüm dünyada tehdit oluşturmaya başladı. Klasik bir grip vakasına göre oldukça hızlı olan bu virüs, bazı risk gruplarında ağır semptomlara yola açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu virüsün ülkemize girmesinin zaman almayacağını belirterek bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Hızla yayılan ve 7 mutasyon geçiren ‘H3N2’ virüsü Avrupa sık görülürken henüz ülkemizde başlamış değil. Prof. Dr. Tevfik Özlü ise "Önümüzdeki günlerde böyle bir salgın ülkemizde de başlayacak" diyerek virüs için ciddi uyarılar yaptı.
Prof. Dr. Özlü, H3N2’nin bilinen influenza A virüsünün mutasyona uğramış bir formu olduğunu belirterek, "Güney Yarım Küre’de başlayan grip dalgasının sorumlusunun H3N2 olduğu anlaşıldı. Avustralya’daki örneklerde yapılan incelemelerde virüsün farklı bölgelerinde yaklaşık yedi mutasyon tespit edildi. Bu değişiklikler, virüsün bulaşma hızını klasik grip virüsüne kıyasla artırmış durumda. Japonya ve İngiltere’deki vakaların önemli bir bölümünün de H3N2 kaynaklı olduğunu görüyoruz" dedi.
Özlü, virüsün şu an için daha ağır hastalık tablosu oluşturduğuna dair net bir bulgu olmadığını ancak yayılma hızının belirgin şekilde arttığını kaydetti.
TÜRKİYE'YE ULAŞMASI AN MESELESİ
Risk grubundaki kişilerin aşılanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, H3N2’nin kısa süre içinde Türkiye’de de görülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Beş yaşından küçük çocuklarda ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde grip virüsleri her zaman daha ağır seyrediyor. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, bebekler ve çocuklar mutlaka korunmalı. Mevcut grip aşıları H3N2’ye karşı kısmen etkili olsa da mutasyonlar nedeniyle koruyuculuğu bir miktar zayıfladı. Buna rağmen aşılananların daha hafif hastalık geçirdiğini biliyoruz. Henüz Türkiye’de geniş çaplı bir influenza dalgası başlamadı ancak Avrupa’da hızla yayılıyor. Ülkemize ulaşması çok uzun sürmeyecek."
HASTA KİŞİLERLE TEMASTAN KAÇININ UYARISI
H3N2'nin semptomlarının diğer grip türleriyle büyük benzerlik gösterdiğini belirteN Prof. Dr. Özlü, , korunma yöntemlerine ilişkin "Aşılanmanın yanı sıra hastalık belirtileri taşıyan kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması, evde istirahat etmesi ve maske kullanması gerekiyor. Avrupa’da izole edilen vakaların çoğunu H3N2 oluşturuyor. Türkiye’nin Avrupa ile yoğun temasını düşünürsek, yakın zamanda bu virüsün ülkemizde de tespit edilmesi muhtemel." diyerek uyarılarda bulundu.
Sağlıklı bireylerin Ateş, öksürük, burun akıntısı, şiddetli halsizlik, geniz akıntısı olan kişilerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, bunun korunma için en etkili yöntemlerden biri olduğunu aktardı.
Sağlık, 02 Aralık 2025 21:16
Yorumlar (0)
BTP İzmit’te üyelik standı açtı
Başiskele’de Mübadele Anıtı açıldı
Erdoğan CHP'lilere yine demediğini bırakmadı!
Kocaeli trafiğinde kasisler neye göre belirleniyor?
Emeklilerle ilgili o düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu
Kocaeli Büyükşehir’in yeşil alan uzmanlığı Almanya’daki fuarda gözler önüne serildi
Emekliye iki bayramda zamlı ikramiye!
İzmit’te daha düşük maliyete hizmette süreklilik
İşte en genç seçmene sahip parti!
Çayırova’nın genç dev adamları Kocaeli ikincisi olmayı başardı
Açlık sınırı asgari ücreti solladı
İzmit’te o caddeye Kocaelispor logolu trafo binası!
Altın ve gümüşte bir dalgalanma hareketi yine bekliyorum!
Körfezli çocuklar doyasıya eğlendi
MHP'li başkan bir kadını darp etti
Darıca’da Türkiye Boks Şampiyonası heyecanı yaşanacak
Dış ticarette 92 milyon dolarlık açık
Karamürsel’de Osmanlı mezarları koruma altına alındı
KOSGEB destekleri KOTO’da anlatıldı
Semt polikliniği ne zaman yapılacak?
AKP'lilere küskünleri arayın talimatı
Tüpraş'ta korkutan patlama!
Erdoğan'a o iş insanı dolandırıcılıktan ceza aldı denilmedi mi?
Düşmanca bir dili doğru bulmuyorum
Büyükakın Gebze’de de denize daldı!
Zeytinoğlu işgücü verilerini değerlendirdi
Gebze’de bir aile yok oldu, 3 aydır tek bir rapor yok
İzmit’te muhtarları ziyaret ederek talepleri dinlediler
Dilovası’nda Kent Meydanı Projesi için ilk kazma vuruldu
Gölcüklü Demet Akalın o isimleri defterden sildi!
Doğalgaz zammı yolda mı?
Kar altında gerçeği aratmayan tatbikat!
Kağıtspor, voleybolda emin adımlarla ilerliyor
Dolandırıcılık suçundan aranan zanlı Dilovası’nda yakalandı
Kesinlikle bu fiyatlardan altın almayın!
Ocak ayı anketinden hangi parti birinci çıktı?
Düzce Akçakoca Belediyesi’nden İzmit Belediyesi’ne ziyaret
BTP Kocaeli’den iki belediye başkanına ziyaret
Mantar yetiştiriciliği kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere tarımsal destekler anlatıldı
