Emeklilik düzenlemesinde binlerce insan mağdur edildi!

Siyaset, 27 Kasım 2025 16:11

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu üyesi ve DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, engelli bireylerin yaşadığı güncel ve derin sorunları tek tek dile getirerek sahadan izlenimler aktardı. Bürokrasiyi eleştiren ve yasal düzenlemelerde yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Gergerlioğlu, acil yasa değişikliği çağrısında bulundu.

Emeklilik düzenlemesinde binlerce insan mağdur edildi!

SOLUNUM CİHAZINA BAĞLI 15 YAŞINDA KIZI VAR, EVDEN ÇIKAMIYOR!

Sahadan aldığı somut bir örneği paylaşan Gergerlioğlu, ağır engelli, solunum cihazına bağlı 15 yaşındaki kızı olan, eşinden ayrılmış ve evinden bir dakika bile ayrılamayan, KHK ile ihraç edildikten sonra takipsizlik aldığı halde iade edilmeyen bir polis memurunun dramını aktardı. Evinde solunum cihazına bağlı ağır engelli bir çocuğu olduğu için dışarda çalışmayıp sadece evde oturup çocuğuna bakıyor, evinden bir dakika bile çıkamayan bir vatandaş. Çocuğunun solunum problemi olabilir diye kamera taktırmış, banyoya girdiğinde, tuvaletteyken bile kameradan izliyor ve çalışamıyor bu kişi. Evde oturuyor, engelli aylığı veya bakım aylığıyla yaşamaya çalışıyor kendisi ve çocuğu. Ve sarf malzemelerindeki o korkunç uçurumu bana anlattı. “Çok sarf malzemesi ihtiyacımız var ve o kadar zor durumdayım ki” diyen bir baba var." ifadelerini kullanarak sahada durumların farklı olduğunu anlattı. 
 
ENGELLİ İSTİHDAMININ %3'TEN %6'YA ÇIKARILMASI İÇİN YOĞUN TALEP VAR!

Gergerlioğlu, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sunumunda uyumla ilgili altı çizilen konulara değinerek, "Sahada, pratikte, engelliler işe girdikten sonra kurumlarla iletişimde sıkıntılar var, bürokrat arkadaşlarımızdan konuyu biraz daha açmasını isteyeceğim çünkü komisyon için önemli bu. Biz o satır aralarına dikkat etmek istiyoruz," diyerek bürokratlardan detaylı açıklama talep etti.

Gergerlioğlu, engelli istihdamına ilişkin ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı ve "EKPSS oranlarında çok büyük bir düşüş var. Bize çok başvuru geliyor, kontenjanlar çok çok az, bu böyle olmaz. 'Hayatta niye yok engelli' diyoruz, işte, bundan dolayı yok," ifadeleriyle kontenjanların artırılması gerektiğini belirtti. Gergerlioğlu, engelli kotasının %3'ten %6'ya çıkarılması yönünde yoğun taleplerin geldiğini de kaydetti.

URFA’DA 7 YAŞINDAKİ OTİZMLİ POYRAZ EFE BİR BAKIM MERKEZİNDE ÇIKAN YANGINDA YANARAK ÖLDÜ! 

Gergerlioğlu, bakım merkezlerindeki güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, "Dün Otizm Meclisi buradaydı ve dün ne oldu biliyor musunuz? Urfa'da 7 yaşında Poyraz Efe bir bakım merkezinde çıkan yangında yanarak öldü," dedi. Olayın araştırılması gerektiğini belirten Gergerlioğlu, “Bir bakım merkezinde neden durduk yere bir yangın çıkar, 7 yaşındaki çocuk bu olayda nasıl ölür?” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi.  Olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını fakat buna benzer vakaların maalesef çok olduğunu vurgulayarak endişelerini dile getirdi.
 
DANIŞTAY ÖTV MUAFİYETİYLE ARAÇ ALIMLARINDA 10 YIL BEKLEME KARARINI DURDURDU!

Önemli hukuki gelişmeleri de komisyona aktaran Gergerlioğlu, Danıştay'ın on yıllık bekleme şartını durdurma kararını duyurdu: "27 Aralık 2024 öncesi ÖTV muafiyetiyle araç alanlar, beş yıllık süre dolduktan sonra satan veya devreden engelli bireyler bundan faydalanacak. Geriye doğru yasa çalıştırıldığı için insanlar, 27 Aralık 2024'ten önce alanlar mağdur oluyordu, yani yasa geri işletilmeyecek 27 Aralık 2024 öncesi araç alanlar 10 yıl değil, 5 yıl sonra aracını alacak” ifadelerini kullanarak bu kararın önemli bir gelişme olduğunu ve komisyonun buna göre düzenleme önermesini istedi.
 
EMEKLİLİK DÜZENLEMESİNDE BİNLERCE İNSAN MAĞDUR EDİLDİ!

En büyük mağduriyetin emeklilik hakkındaki düzenlemede yaşandığını aktaran Gergerlioğlu, "SGK Genel Müdürü buraya geldiğinde biz Mecliste... '2008 öncesi sigorta girişi olanlar mağdur olur mu?' diye sorduğumuzda 'Hayır, mağdur olmazlar' dendi. Fakat bize binlerce insan 'Biz mağdur olduk' diyerek başvuru yapıyor.” dedi. Gergerlioğlu, mağduriyetin nedenini, "Tek hastalıktan yüzde 40 şartı getirildi, diğer hastalıkların toplamı kale alınmadı. Bundan dolayı binlerce insan mağdur," şeklinde açıkladı ve Meclis'in yasa değişikliği girişiminde bulunması gerektiğini söyledi. 

Bu duruma örnek olarak skolyoz, kronik restriktif akciğer, astım hastası olan Tuğba Çelik'in başvurusunu okuyan Gergerlioğlu; "Ankara Kocatepe Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışma gücü kaybım olmadığına dair karar çıktı. Emeklilik tarihimi beklerken bir anda her şeyi altüst edildi. Engelli bireyler devletimize yük müdür? EYT çıktı ama sonrasında biz engellendik," dediğini aktardı.

ENGELLİLERE SOSYAL DESTEKLER ARTTIRILMALI!

Gergerlioğlu, sahada yaşanan diğer temel talepleri ve sorunları da madde madde sıraladı; "Ağır engelli bireylere odaklanın lütfen. Günümüz şartlarında 11.700 TL bakım ücreti çok yetersiz. Ayrıca, bakan kişinin SGK'ye bağlanması gerekir.” dedi.  Engelli aylığı, engelli bakım aylığı ve sağlık güvencesiyle tedavi olunan yeşil kart hakkı uygulamalarında gelir kriteri yalnızca engellinin geliri varsa baz alınması gerektiğini vurgulayan Gergerlioğlu, hane halkı kriterinin birçok mağduriyete sebep olduğunu ve bu konuda acil düzenleme gerektiğini söyledi. Yeşil kart uygulamasında gelir testindeki bu uygulamadan dolayı engelli insanların mağdur edildiğini belirten Gergerlioğlu,  SGK’nın bu şahıslara zorunlu olarak sağlık sigorta priminden dolayı aylık borç çıkarması nedeniyle birçok mağdurun kendisine başvurduğunu söyledi. 
 
Gergerlioğlu, “Orta ve ağır düzeydeki engelliler, psikiyatri doktoru ve nöroloji doktorlarının evlerde ziyaret ederek muayene etmesini istiyorlar. Mahalle arası dolmuşlar engelliler için ücretli... Dolmuşların engellilere ücretsiz olması yönünde istekler var. Ayrıca SSK kaydı başlangıcı olmayan engelli bakıcılarına borçlanarak emekli olma hakkı getirilmesi talep ediliyor." İfadelerini kullanarak engellilerin taleplerini anlattı. 
 
BÜROKRATLAR SİYASİ İKTİDARIN APARATI OLMAMALI!

Gergerlioğlu, bürokratlara yönelik sert bir uyarıda bulundu: "Biz Mecliste yasa çıkarırken ciddi işler yapıyoruz. Bürokratlarımız bürokrat gibi davranmalı, bize doğruyu söylemeli yani siyasi iktidarın aparatı olmamalı." ifadelerini kullanarak bürokratların tutumunu eleştirdi.  Yasa çıkarken mağduriyet olmayacağı sözü verilmesine rağmen sonradan binlerce kişinin mağdur olduğunu belirterek, "Tekrar, tekrar yasa çıkarmak zorunda kalmasın bu Meclis. Bürokratlara da ben buradan hatırlatmak istiyorum: Lütfen, bunlara dikkat etsinler," çağrısını yaptı. Gergerlioğlu, mağduriyetlerin acilen giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sanırım Komisyonumuz bu konuda bir yasa çalışması yapacak. Bu konuda mutlaka bir değişiklik, bir yasa teklifi konusunda çalışma yapmamız gerekiyor çünkü kanayan bir yara var ve binlerce insan bize başvuruyor," diyerek sözlerini noktaladı.

Siyaset, 27 Kasım 2025 16:11

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

KOTO’da gelenek bozulmadı

KOTO’da gelenek bozulmadı

Gölcük’te Cumhuriyet coşkusu

Gölcük’te Cumhuriyet coşkusu

Başkan Hürriyet de tahliye edilir mi?

Başkan Hürriyet de tahliye edilir mi?

Sunay Akın, İzmitlilere Cumhuriyet’in kuruluş hikâyesini anlattı

Sunay Akın, İzmitlilere Cumhuriyet’in kuruluş hikâyesini anlattı

En kısa sürede açılacak denilmişti, Tavşancıl Tren İstasyonu 6 yıldır hizmet dışı

En kısa sürede açılacak denilmişti, Tavşancıl Tren İstasyonu 6 yıldır hizmet dışı

Kocaeli’de Hürriyetçi Sağlık-Sen’den sağlık çalışanlarına kokart 

Kocaeli’de Hürriyetçi Sağlık-Sen’den sağlık çalışanlarına kokart 

Dilovası’nın MHP’li yöneticileri Gebze Ticaret Odası başkan adayları ile bir araya geldi

Dilovası’nın MHP’li yöneticileri Gebze Ticaret Odası başkan adayları ile bir araya geldi

Derince’de bayram sevinci 

Derince’de bayram sevinci 

Milletvekillerine ödenecek toplam ücret belli oldu

Milletvekillerine ödenecek toplam ücret belli oldu

Emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşı ne kadar olacak?

Başkan Çiftçi’den 29 Ekim mesajı: Var gücümüzle çalışacağız

Başkan Çiftçi’den 29 Ekim mesajı: Var gücümüzle çalışacağız

Başkan Ömeroğlu parti teşkilatına seslendi

Başkan Ömeroğlu parti teşkilatına seslendi

Karamürsel’in yeni çocuk köyü yükseliyor

Karamürsel’in yeni çocuk köyü yükseliyor

İzmit’te Cumhuriyet coşkusu yüzme yarışması ile taçlandı

İzmit’te Cumhuriyet coşkusu yüzme yarışması ile taçlandı

Yiyin efendiler, yiyin; patlayıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin!

Yiyin efendiler, yiyin; patlayıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin!

Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Kaygusuz’dan Cumhuriyet mesajı 

Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Kaygusuz’dan Cumhuriyet mesajı 

Gerçek demokratlık milletin dediğine saygı duymaktır

Gerçek demokratlık milletin dediğine saygı duymaktır

Çayırova Bahriye Üçok Caddesi’nde elektrik hatları yer altına alındı

Çayırova Bahriye Üçok Caddesi’nde elektrik hatları yer altına alındı

Bu belediyeye polisler baskın yapmayacak mı?

Bu belediyeye polisler baskın yapmayacak mı?

Faiz oranıyla dünya ikincisiyiz

Faiz oranıyla dünya ikincisiyiz

Motokuryelerin trafiğe çıkmaları yine yasaklandı

Motokuryelerin trafiğe çıkmaları yine yasaklandı

İzmit’te 41 vatandaştan Cumhuriyet’e zeybekli selam

İzmit’te 41 vatandaştan Cumhuriyet’e zeybekli selam

Mehmet Avcı: Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve anayasamıza sahip çıkmalıyız

Mehmet Avcı: Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve anayasamıza sahip çıkmalıyız

Gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor!

Gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor!

Başkan Büyükakın’dan 29 Ekim mesajı: Atatürk'ü saygıyla, minnetle anıyorum

Başkan Büyükakın’dan 29 Ekim mesajı: Atatürk'ü saygıyla, minnetle anıyorum

CHP’lilerden KOTO’ya hayırlı olsun ziyareti

CHP’lilerden KOTO’ya hayırlı olsun ziyareti

Başkan Sezer: Cumhuriyet'in 103. yılı kutlu olsun

Başkan Sezer: Cumhuriyet'in 103. yılı kutlu olsun

Binlerce kişinin borcu silinecek

Binlerce kişinin borcu silinecek

Dilovası’nda MHP’liler sık sık gençlerle bir araya gelecek

Dilovası’nda MHP’liler sık sık gençlerle bir araya gelecek

Başkan Gökçe’den Cumhuriyet mesajı: Gelecek nesillere taşıyacağız

Başkan Gökçe’den Cumhuriyet mesajı: Gelecek nesillere taşıyacağız

İzmit’te Kent Lokantaları ve Halk Et noktaları 1 gün süreyle kapalı

İzmit’te Kent Lokantaları ve Halk Et noktaları 1 gün süreyle kapalı

Akça Koca’ya saygısızlık!

Akça Koca’ya saygısızlık!

Saray'dan emeklilerle ilgili yeni açıklama

Saray'dan emeklilerle ilgili yeni açıklama

Akçaova Grup Yolu da yenileniyor

Akçaova Grup Yolu da yenileniyor

Başkan Söğüt’ten Cumhuriyet mesajı

Başkan Söğüt’ten Cumhuriyet mesajı