Müebbet hapis cezası verilen darbeden habersiz masum askerlerin vebali sizin boynunuzda!
Siyaset, 24 Ekim 2025 16:15DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Kayseri T1 Kapalı Cezaevi'nden kendisine ulaşan bir uzman çavuşun mektubunu okuyarak, 15 Temmuz sonrası yapılan yargılamalardaki mağduriyetleri ve adaletsizlikleri gündeme taşıdı. Gergerlioğlu, diğer milletvekillerine "Bu mektubu sadece kulaklarınızla değil vicdanınızla da dinlemenizi isterim," çağrısında bulunarak Kadir Özsağlam’ın mektubunu okudu.
Gergerlioğlu’nun mecliste okuduğu eski Uzman Çavuş Kadir Özsağlam’ın mektubu;
Kayseri T1 Cezaevinde hapis yatan 7 uzman çavuşuz ve hepimizin cezası müebbet hapistir. Yaklaşık dokuz senedir de hapisteyiz. Allah'ın varlığına ve Peygamber'in nebiliğine ant olsun ki tek suçumuz uzman çavuş olmak.
15 Temmuz gecesi, hiçbir şeyden haberimiz yokken komutanlarımız ve amirlerimizce kandırılarak yasal ve kanuni emirlerle kışladan çıkartıldık ve sabaha kadar Genelkurmay bahçesinde bekletildik.
Bizler, zaten bu mesleğe girmeden önce fakirdik, şimdi ise fasfakir olduk. Para yok, ev yok, iş yok, gelir yok ama dokuz senedir bol bol acı var, ıstırap var, fakirlik var, ölüm var, hastalık var, Meclis kürsüsünden sizin bahsettikleriniz haricinde şahit olduğumuz acılar var.
Ben Kadir, kime ağlayacağımı şaşırdım. Ben hapse girdiğimde 2 yaşındaki kızım bebeklikten ağlıyordu, şimdi 11 yaşında, babasızlıktan ağlıyor; dokuz senedir gözyaşımız dinmedi. Eşim, komşuların ve akrabaların fitre zekatıyla hem kendini hem kızımı hem de burada beni iaşe etmeye çalışıyor. Babam da yok, anam da yok, perişanlık tüm ailemizi çevreledi. Kızım hasta oluyor; doktor paramız yok, okula gidecek okul paramız yok. Ailemin çektiği ızdırap ve acı burada kalemle yazılacak şey değil.
Yine burada bir uzman çavuş arkadaşım, adı Levent. Dokuz senedir çekmediği acı kalmadı, kalp hastası oldu, ilaç ile yaşıyor, eşinden boşandı çünkü kimse bakmadı ailesine, ortada kaldılar. Çocuğu okulunu fitre ve yardımlarla okuyor. 6 Şubat depreminde kardeşini ve kardeşinin tüm ailesini kaybetti, cenazelerine bile gidemedi yokluktan. Annesine memleketindeki akrabaları bakıyor ve bakıma muhtaç. Yine çektiği ızdırabı yazmaya kalemin gücünün yetmediği insanlardandır.
Yine burada bir başka uzman çavuş arkadaşın adı Mehmet. Annesi ve ninesi bakıma muhtaç, köyde akrabaları ve komşularıyla hayatlarını ikame ve iaşe ediyor. Bacısının kocası öldü, bir dul kadın ve iki çocuk ortada kaldı, hepsi bizim Mehmet'in yolunu gözlüyor hapisten çıkıp da gelsin onlara kol kanat gersin diye. Fakirlikten 70 yaşındaki kadın tarlalarda ırgatlık yapmaya çalışıyor çünkü yokluğun ızdırabı onları da sarmış durumda. Mehmet'in babasının kalbi Mehmet'in suçsuz yere 23 yaşında hapsolmasına dayanamadı. Oğlunun hapisliğinin kahrından kalbi durdu, vefat etti, oğlunun mağduriyetinin derdiyle bu dünyadan göçüp gitti.
Biz ayın 15'inde maaş aldığımızda 2 kilogram et alınca mutlu olan insanlardık. Biz uzman çavuşlar bahsedildiği gibi kimseye zarar vermedik, kimseyle kavga etmedik ama inanılmaz bir şekilde, akıl almaz bir şekilde cezalandırıldık. Generale sorulmayan hesap bizden soruldu. Terörist ilan edildik, katil ilan edildik; bakkaldan veresiye sigara alan, orduevlerinin önünden geçemeyen, itilip kakılan, ötekileştirilen subay ve astsubayla aynı tuvalete bile giremeyen gariban uzman çavuşlar bir gecede subay muamelesi gördü. 'Fikir ve eylem birliğiniz var.' denildi. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan yargılamayla müebbet hapse mahkûm edildiler. Düşünün ki yüzme bilmiyoruz, okyanusun ortasına atılmışız ve siz oradan gemiyle geçiyorsunuz; Allah rızası için elimi tutun. Sayın Vekilim, umudumuz kalmadı, lütfen sesimiz olun.” Kadir Özsağlam, Kayseri T1 Kapalı Cezaevi
Suçsuz günahsız insanlar cezaevlerinde
Mektubu okuduktan sonra konuşmasına devam eden Gergerlioğlu, yargılamalardaki adaletsizliklere dikkat çekerek, "Uzman çavuş darbe yapabilir mi? Kursiyer teğmenler, astsubaylar darbe yapabilir mi? Sözleşmeli erler darbe yapabilir mi?" diye sordu. "Darbe yapanın Allah belasını versin," diyen Gergerlioğlu, ancak darbeci olmadığı halde müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet cezalara çarptırılan binlerce insanın bulunduğunu, bunun "büyük bir vebal" olduğunu vurguladı.
Hulusi Akar 15 Temmuz gecesi neler olduğunu açıklamalıdır!
Gergerlioğlu, o dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a seslenerek "Sayın Hulusi Akar cevap vermiyor, o geceyle ilgili çok soru işaretleri var, yargılamalarda kendisi çok önemli şeylerle itham ediliyor ve Sayın Hulusi Akar'ı bir sessizlik almış, hiçbir açıklama yapmıyor," dedi. Gergerlioğlu, Hulusi Akar'a Meclis kürsüsünden açıklama yapması çağrısında bulunarak, "Buyurun Sayın Hulusi Akar, kürsü burada, bir açıklama yapın. Bu veballer, bu ahlar sizin boynunuzda, bunun hesabını verin," ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, Hulusi Akar’ın bu gariban insanlara sözleşmeli erlere ve kursiyer teğmenlere vicdan karşısında verilebilecek bir hesabı olup olmadığını sorarak konuşmasını sonlandırdı.
Siyaset, 24 Ekim 2025 16:15
Yorumlar (0)
KOTO’da gelenek bozulmadı
Gölcük’te Cumhuriyet coşkusu
Başkan Hürriyet de tahliye edilir mi?
Sunay Akın, İzmitlilere Cumhuriyet’in kuruluş hikâyesini anlattı
En kısa sürede açılacak denilmişti, Tavşancıl Tren İstasyonu 6 yıldır hizmet dışı
Kocaeli’de Hürriyetçi Sağlık-Sen’den sağlık çalışanlarına kokart
Dilovası’nın MHP’li yöneticileri Gebze Ticaret Odası başkan adayları ile bir araya geldi
Derince’de bayram sevinci
Milletvekillerine ödenecek toplam ücret belli oldu
Emekli maaşı ne kadar olacak?
Başkan Çiftçi’den 29 Ekim mesajı: Var gücümüzle çalışacağız
Başkan Ömeroğlu parti teşkilatına seslendi
Karamürsel’in yeni çocuk köyü yükseliyor
İzmit’te Cumhuriyet coşkusu yüzme yarışması ile taçlandı
Yiyin efendiler, yiyin; patlayıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin!
Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Kaygusuz’dan Cumhuriyet mesajı
Gerçek demokratlık milletin dediğine saygı duymaktır
Çayırova Bahriye Üçok Caddesi’nde elektrik hatları yer altına alındı
Bu belediyeye polisler baskın yapmayacak mı?
Faiz oranıyla dünya ikincisiyiz
Motokuryelerin trafiğe çıkmaları yine yasaklandı
İzmit’te 41 vatandaştan Cumhuriyet’e zeybekli selam
Mehmet Avcı: Cumhuriyetimize, bayrağımıza ve anayasamıza sahip çıkmalıyız
Gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor!
Başkan Büyükakın’dan 29 Ekim mesajı: Atatürk'ü saygıyla, minnetle anıyorum
CHP’lilerden KOTO’ya hayırlı olsun ziyareti
Başkan Sezer: Cumhuriyet'in 103. yılı kutlu olsun
Binlerce kişinin borcu silinecek
Dilovası’nda MHP’liler sık sık gençlerle bir araya gelecek
Başkan Gökçe’den Cumhuriyet mesajı: Gelecek nesillere taşıyacağız
İzmit’te Kent Lokantaları ve Halk Et noktaları 1 gün süreyle kapalı
Akça Koca’ya saygısızlık!
Saray'dan emeklilerle ilgili yeni açıklama
Akçaova Grup Yolu da yenileniyor
