Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanını göreve çağırdı
Siyaset, 21 Mayıs 2025 13:39İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Türkiye’nin en köklü yerleşim alanlarından biri olan Kocaeli’nin tarihî ve kültürel mirasına yeterince sahip çıkılmadığını belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.
Türkkan, özellikle İzmit şehir merkezinin, milattan önce 3000’li yıllara dayanan geçmişiyle Frigler, Lidyalılar, Persler, Roma ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Bugünkü İzmit, bir dönem Roma İmparatorluğu’nun başkenti olan Nikomedya’dır. Ancak ne yazık ki bu köklü geçmişin izleri korunamamakta, kent estetiği ve kültürel miras bakımından zayıf bir görüntü sergilenmektedir” dedi.
İzmit’te antik kalıntıların ve Osmanlı dönemine ait tarihî yapıların atıl durumda olduğunu, şehir müzesinin dahi bulunmadığını vurgulayan Türkkan, kentin turizm potansiyelinin göz ardı edildiğini dile getirdi. Kent merkezinde bulunan tümülüs, lahit ve antik duvar kalıntılarının çevresinin ise şehirleşme tehdidi altında olduğunu belirtti.
6 MADDELİK SORU ÖNERGESİ
Milletvekili Türkkan, Bakan Ersoy’dan şu sorulara yanıt istedi:
1. İzmit’te bulunan antik Nikomedya kalıntılarının envanteri çıkarılmış mıdır? Bu yapılardan kaçı koruma altındadır?
2. Roma, Britanya, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihî yapıların restorasyonu ve tanıtımı için Bakanlıkça son 10 yılda hangi çalışmalar yapılmıştır?
3. İzmit’in tarihî kimliğini yansıtacak bir şehir müzesinin kurulması planlanmakta mıdır? Planlanıyorsa takvimi nedir?
4. Arkeolojik alanlar üzerindeki şehirleşme ve imar tehdidine karşı hangi önlemler alınmaktadır?
5. İzmit şehir merkezindeki mimari estetik eksikliği ve kent siluetini bozan unsurlar hakkında Bakanlık veya ilgili kurumların bir çalışması var mıdır?
6. Kocaeli’nin tarihî değerlerini turizm potansiyeline dönüştürmek için ulusal veya uluslararası düzeyde yürütülen bir tanıtım planı veya kültür rotası projesi bulunmakta mıdır?
Milletvekili Türkkan, “Kocaeli’nin tarihî mirasını görmezden gelen anlayış, sadece geçmişe değil geleceğe de ihanettir. Kocaeli’nin kimliği yok sayılarak bu şehir hak ettiği kültürel değerden yoksun bırakılmaktadır” diyerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
Siyaset, 21 Mayıs 2025 13:39
Yorumlar (0)
İlk ders zilinde Başkan Bıyık’tan öğrencilere destek
Büyükakın’a davullu karşılama
İzmit’teki o festival renkli etkinlerle tamamlandı
Kocaeli’nde çiftçiye yüzde 50 hibeli tohum desteği
Nikâh törenini siyaset kürsüsüne çevirmek ne nezaketle bağdaşır ne de devlet adamlığıyla
Körfez’de şehit aileleriyle anlamlı buluşma
Çayırova’ya yakışmıyor!
Öğretmene önlük, velilere randevu şartı!
Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?
Yüz binlerce çocuk eğitimden koptu
Körfezli yazarın o kitabının ikinci baskısı yapıldı
Motorine büyük zam yolda
Horon teptikten sonra kalp krizinden öldü
İshakçılar’da Başpehlivan belli oldu
O ilçede komşuluk çiçek açtı
Çayırova Belediyesi spor kompleksi açıldı
Erdoğan Emevi Camii'nde namaz kılacak!
Kocaeli’nde toplu ulaşımda kış tarifesine geçiliyor
Körfez İlimtepe’ye ulaşım dokunuşu
Demokratların birleşme vakti gelmiştir
AKP'li vekil tehdit ediliyorum diyerek koruma talep etti
Kocaeli’de zabıta okul alışverişi için sahada
Başkan bu kez tenis kortundan mesaj verdi
İshakçılar Festivali’nde pehlivanlar er meydanına çıktı!
Vali Aktaş’tan yeni eğitim, öğretim yılı mesajı
Binlerce konutta deprem riski
Kandıra’nın yollarına 3 bin 600 tondan fazla malzeme serildi
Okullar açılıyor, Kartepe bu halde!
Selahattin Durmuş vefat etti
Her beş çocuktan biri okula aç gidiyor
Sigara içme yasakları ile ilgili yeni karar!
Taşköprü Hasat Sonu Festivali’nde konser coşkusu
Çirkinlikte sınır tanımıyorlar!
Utanarak izledim, isminden bile bahsetmek istemiyorum
Seçim emareleri artıyor
Kartepe Teleferik’te bu tarihlerde hizmet yok!
Bir köklü şirketin daha kapısına kilit vuruldu
İzmit Belediyesi, KPSS sınavında geleneği bozmadı!
Kocaeli’de Turizm ve Bisiklet Festivali de başladı
