banner549

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Yaralı kartal tedavi edildi ve yeniden doğaya salındı

Gebze Ballıkayalar’da bulunan yaralı Kaya Kartalı, Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilerek tedavi altına alındı. Tedavi sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından kartal, yeniden doğal yaşamına salındı. 

02 Kasım 2024 02:28
Yaralı kartal tedavi edildi ve yeniden doğaya salındı

Gebze Ballıkayalar Tabiat Parkı'nda kuş gözlemcileri tarafından bulunan yaralı kaya kartalı, Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek tedavi altına alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen kurtarma operasyonuyla güvenli bir şekilde Ormanya’ya getirilen kartalın ilk muayenesinde, kafa travması geçirdiği tespit edildi. Travma geçirdiği anlaşılan Kaya Kartal’ının yapılan ilk kontrolünde boyun omurunda zedelenme ve dehidrasyona bağlı güçsüz düşme olduğu tespit edildi. Uzman veteriner hekimler tarafından hızla tedavi altına alınan kartalın durumu titizlikle takip edildi. Tedavi sürecinde gösterilen özen ve merkezde sağlanan rehabilitasyon imkanları sayesinde sağlığına kavuşan Kaya Kartalı, yeniden özgürlüğüne kavuşarak doğal yaşam alanına geri salındı.

REHABİLİTASYON SÜRECİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

10 gün boyunca tedavi gören Kaya Kartalı’nın tedavi sürecinde sadece fiziksel yaralar değil, aynı zamanda kartalın uçma yeteneği de yeniden kazandırıldı. Özel beslenme rasyonu ve Kuş Uçuş Alanı’nda yapılan uçuş antrenmanlarıyla kendini toparladığı görülen Kaya Kartal’ı Kuzuyayla bölgesinde doğaya salındı.

ORMANYA'DA YABAN HAYATINA DESTEK

Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, sadece Kaya Kartalı değil, birçok yaralı ve yardıma maruz kalan yaban hayvanına ev sahipliği yaparak tedavi süreçlerini sürdürüyor. Her yıl yaklaşık 4 bin yaban hayvanı, uzman veteriner ve biyologların kontrolünde tedavi ediliyorr. Merkezde 24 saatlik sağlık ve bakım hizmetleri sayesinde hayvanlar hızlı bir şekilde toparlanarak doğal yaşam akışına dönebiliyor. Ormanya, rehabilitasyon süreçleri ve yaban hayatının korunması konusunda farkındalık oluşturmak için ziyaretçilere bilgilendirme etkinlikleri düzenliyor. Özellikle Orman Okulu kapsamında çocuklar ve gençler, bu etkinlikler sayesinde yaban hayatına karşı bilinç kazanarak çevre koruma bilincini güçlendiriyor.

DOĞA KORUMA VE ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Ormanya Doğa Koruma ve Araştırma çalışmaları kapsamında; Kuş Halkalama İstasyonunda 3000 aşkın kuş halkalandı. Halkalama çalışmalarında Kaya Kartalı gibi yabani hayvanların göç yolları, beslenme alanları ve hareketler daha kolay izleniyor, istekleri güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri sağlanıyor. Halkalama işlemi sayesinde doğaya salınan her hayvan, bilimsel araştırma ve yaban hayatı koruma çalışmaları için önemli bir kaynak sağlıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.