BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Derince’de çöken binadaki iş cinayetine dikkat çekerek yetkililere selendiler

Kocaeli Emek Gençliği Derince'de yıkım aşamasında çöken binada gerçekleşen iş cinayetine dair yazılı açıklama yaptı. Emek Gençliği  iş cinayetininin sorumlularının açığa çıkarılması ve çocuk işçiliğin son bulması için yan yana gelme çağrısı yaptı.  

30 Haziran 2023 06:53
Derince’de çöken binadaki iş cinayetine dikkat çekerek yetkililere selendiler

Açıklamanın tamamı şu şekilde; 

Geçtiğimiz günlerde Derince’de bir evin yıkımı sırasında biri çocuk olmak üzere iki işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Binanın yıkımı gerçekleştirilirken alınmayan önlemler yaşanan iş cinayetinin önünü açmıştır. Üstelik firma 15 yaşında bir genci çalıştırarak çocuk işçiliğinin de önünü açmaktadır. Orhan Gazi Anadolu Lisesinde okuyan 15 yaşındaki genç, hayatını idame ettirebilmek için çalışmak zorunda kalan milyonlarca gençten biriydi. İş cinayetinde hayatını kaybetmesi iktidarın gençliğin yaşam alanlarını her gün tahrip ettiğinin, gençliği daha çocuk sayılacak yaşlarda çalışmak zorunda bıraktığının göstergesidir. Yıkımı gerçekleştirip, iş cinayetine neden olan firma ne zamandır çocuk işçi çalıştırmaktadır?  

Tek katlı binanın yıkımı sırasında çökmesi ve bu iş cinayetinin yaşanması gereken önlemlerin alınmadığını açıkça göstermiştir. Yıkım kararı, idarenin kamu gücünü en yoğun ve etkili biçimde kullandığı durumlardan biridir. Bu nedenle belediyeler yıkım işlemini firmaya devretse dahi sorumluluktan kurtulamaz. Yıkım işlemini gerçekleştiren firmayı denetleyecek olan da belediye olmasına rağmen işi devrettiği firma çocuk işçi çalıştıran, işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan kanuna ve yönetmeliğe aykırı iş yapan bir şirkettir. Bu şirketle kaç yıldır çalışılmakta ve bu şirketin belediye ile nasıl bir bağı vardır? 

Yaşanan bu iş cinayetinin ardından ne yıkımın bulunduğu ilçenin belediyesinden ne de yıkım şirketinden herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Yıkım gerçekleştirirken hangi önlemler alınmıştır? Yıkım işlemi özel bir firma tarafından gerçekleştirilse de belediye gerekli denetimi yapmış mıdır? 

Emek Gençliği olarak bu iş cinayetinin aydınlatılması, yıkımda sorumluluğu olan kurum ve kuruluşların açığa çıkarılması, çocuk işçiliğinin son bulması için yan yana gelmeye çağırıyoruz. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.