BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Akıllı köpek enkaz altındaki 5 kişinin yerini buldu

Elazığ'da meydana gelen 6.8'lik depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına eğitimli köpekler de katıldı.  

30 Ocak 2020 14:44
Akıllı köpek enkaz altındaki 5 kişinin yerini buldu

Sürsürü Mahallesinde bulunan Dilek Apartmanının enkazında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sırasında İHH'nın arama kurtarma köpeği Altar 5 kişinin bulunmasını sağladı. 
 
Enkaz üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında Altar'ın tepki verdiği 3 yeri arayan ekipler 5 vatandaşın cansız bedenine ulaştı.
 
İki yıl süren eğitimi 4 ayda bitirdi
 
Belçika çoban köpeği olarak bilinen Malinois cinsi olan Altar, İHH Arama Kurtarma’nın K9 biriminde. Sorumlusu İbrahim Güler, Altar’ın 2 yaşında olduğunu ve eğitimlerini 2 ay önce bitirdiğini belirterek şunları söyledi: 
 
“Altar cinsinin tüm özelliklerini taşıyor. Burunlarıyla beraber enkaz altında ne kadar derin olursa olsun kokular alıp bildirmek, nefes alan insanları arıyorlar. 2 sene eğitim süreci var, 
 
Altar gibi özel bir köpek olursa bu eğitim 4 ayda tamamlanabiliyor. Altar’ın eğitim sertifikasını AFAD aracılığıyla aldık. Alınan sertifika uluslararası geçerliliği olan bir eğitim programının sertifikası.”
 
İki köpek daha eğitiliyor
 
İHH Arama Kurtarma’da şu anda 2 köpek daha eğitiliyor. Sene sonunda onlar da imtihana girecekler. Başarılı olurlarsa insanlığa hizmet etmeye çalışacaklar.
 
Elazığ'da meydana gelen depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına katılan İHH'nın arama kurtarma köpeği Altar, beş kişinin bulunmasını sağladı. Enkaz üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında Altar'ın tepki verdiği yerleri arayan ekipler 5 vatandaşa ulaştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.