BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Asgari ücret her ilde farklı mı olacak?

YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iktidarın bölgesel asgari ücret uygulamasına geçmeyi planladığını savundu. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve açlık sınırına dikkat çeken Günaydın, ekonomik tablonun düzeltilmesi için iktidar değişiminin şart olduğunu dile getirdi. 

23 Ağustos 2026 22:52
Asgari ücret her ilde farklı mı olacak?

YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisi tarafından düzenlenen "Tüketilme ve Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Emek Buluşması" kapsamında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında iktidarın ekonomi politikalarını hedef alan Günaydın, hükümetin yeni bir asgari ücret modeli üzerinde çalıştığını öne sürdü.

İktidarın illerdeki yaşam maliyetlerini gerekçe göstererek farklı ücret tarifeleri uygulamayı hedeflediğini iddia eden Günaydın, İstanbul dışındaki şehirlerde daha düşük maaş verilmesinin planlandığını belirtti.

Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgesel asgari ücret açıklamaya hazırlanıyorlar. Yani diyorlar ki İstanbul'da yaşayan bir işçi 28 bin lira alsın.”

“İstanbul pahalı. Ama daha ucuz iller var. Buralarda 28 bin lira bunların boyunu aşar. Dolayısıyla onlara daha az asgari ücret verelim diyorlar."

Ülkedeki ekonomik verileri paylaşan Günaydın, Türkiye’nin küresel ölçekte en yüksek enflasyona sahip beşinci, gıda enflasyonunda dünyada 4’üncü ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.

Mutfak masraflarının hızla arttığına değinen Günaydın, yaklaşık 40 milyon yurttaşın açlık sınırının altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti.

Ülkedeki açlık sınırının 37 bin lira, yoksulluk sınırının ise 122 bin lira seviyesine yükseldiğini vurgulayan YENİ Parti Grup Başkanvekili, 28 bin lira olan mevcut asgari ücretin alım gücünün 23 bin liraya gerilediğini belirtti.

Günaydın, yüksek enflasyon ortamında maaşların altı ayda bir güncellenmesi talebinde bulunduklarını ancak iktidarın bunun yerine bölgesel modele yöneldiğini iddia etti.

Emeklilerin durumuna da değinen Günaydın, 17 milyon emeklinin açlık sınırının altında yaşadığını, 5,5 milyon kişinin ise 23 bin 552 liralık en düşük emekli aylığıyla geçinmeye çalıştığını belirtti.

Mevcut tablonun bir yoksullaştırma politikası olduğunu savunan Günaydın, ekonomik kriz nedeniyle sanayi ve tarımda ciddi kayıplar yaşandığına dikkati çekti.

Tekstil sektörünün Mısır’a, otomotiv yan sanayisinin ise Fas’a kaydığını ifade eden Günaydın, temel tarım ürünlerinde ithalata bağımlı hale gelindiğini söyledi.

Geniş kapsamlı bir reform süreciyle üretimin yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Günaydın, halkın iktidarını kurarak sistemi değiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.