BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İkinci el otomobil piyasası çöküşte

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü yanlış ekonomi politikalarının ikinci el otomobil sektörünü de ağır bir krizin içine sürüklediğini belirterek galerici esnafının iflasın eşiğine geldiğini söyledi. 

02 Temmuz 2026 14:25
İkinci el otomobil piyasası çöküşte

Türkiye ekonomisinin üretimden, ticaretten ve öngörülebilirlikten tamamen uzaklaştırıldığını ifade eden Kanko, yüksek faiz, krediye erişimde yaşanan sıkıntılar ve vatandaşın hızla eriyen alım gücü nedeniyle ikinci el otomobil piyasasının durma noktasına geldiğini vurguladı.

Genel Kurul'da konuşan Kanko, şu ifadeleri kullandı:

"İkinci el otomobil piyasası da AKP'nin yanlış ekonomi politikalarının kurbanı olmuştur. Bir dönem Türkiye'nin en hareketli sektörlerinden biri olan galericilik bugün adeta can çekişmektedir. Yüksek faizler, krediye ulaşamayan vatandaş, düşen alım gücü ve ekonomide oluşturulan güvensizlik ortamı nedeniyle piyasada alıcı da kalmamıştır, satış da. Galerici esnafı ise ayakta kalabilmek için büyük bir mücadele vermektedir."

"GALERİCİLERDE SATIŞ YOK, UMUT YOK, ÇIKIŞ YOK!"

Kanko, birçok galericinin artık işletmesini ayakta tutamaz hale geldiğini belirterek, sektörün her geçen gün daha büyük bir çıkmazın içine sürüklendiğini söyledi.
"Bugün birçok galerici dükkânını kapatma noktasına gelmiş, borçlarını çeviremez hale düşmüştür. Araçlar satılamadığı için sermaye adeta kilitlenmiş, yükselen finansman maliyetleri ise her geçen gün yeni iflasların kapısını aralamaktadır. Bu tablo yalnızca galericilerin değil, otomotiv sektörünün tamamının alarm verdiğini göstermektedir."
Kanko, yaşanan tablonun temel sorumlusunun AKP'nin ekonomi yönetimi olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekonomi günü kurtarmaya yönelik kararlarla yönetilemez. Hukukun, güvenin ve öngörülebilirliğin olmadığı bir ülkede ne yatırım olur ne ticaret gelişir. Bugün esnafın yaşadığı kriz, Saray'ın yanlış ekonomi politikalarının doğrudan sonucudur. Yandaş müteahhitlere ve belli çevrelere milyarlarca lira aktarılırken, alın teriyle ayakta kalmaya çalışan esnaf kaderine terk edilmiştir."

Kanko, hükümetin üretimi ve ticareti destekleyen gerçekçi politikalar geliştirmemesi halinde ekonomik krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulundu. "Galericiler yalnız değildir. Bugün yaşanan kriz sadece otomotiv sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu çöküşün özetidir. Esnafın ayakta kalamadığı, vatandaşın alışveriş yapamadığı bir ekonomik düzen sürdürülemez. Türkiye'nin ihtiyacı; yüksek faiz-yüksek enflasyon sarmalını sona erdirecek, üretimi, yatırımı ve ticareti önceleyen, güven veren bir ekonomi yönetimidir."

Kanko, AKP'nin uyguladığı ekonomi politikalarının her geçen gün yeni sektörleri darboğaza sürüklediğini belirterek, hükümeti esnafın sesini duymaya ve ekonomide kalıcı çözümler üretmeye çağırdı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.