banner440

google.com, pub-6607037292168000, DIRECT, f08c47fec0942fa0
BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Lider değişikliğinin gerekli olduğu özellikle sosyal medyada fazlaca dillendirilmekte, eskiler tarafından da birkaç isim ortaya atılmakta.

Bu isimlerin başında Meral Akşener geliyor.

İddialara göre de kendisinin ikna edilmesi için Tansu Çiller’ in dahi devreye sokulmakta.

Ben MHP’ de yeni lider arayışından çok merkez sağda yeni bir oluşumun temellerinin atılacağı yönünde fikri olanlardanım.

Seçim sonuçları bu oluşumun hızla gelişmesinin önünde büyük bir engel olarak görülse de 1-1,5 yıl gibi bir sürede Türk siyasi tarihine yepyeni bir partinin katılacağı ve bu partinin değişik siyasi partilerdeki önemli aktörleri toparlayarak ya iktidara ya da ana muhalefete hızla aday olacağını düşünüyorum.

Son seçimlerden sonra Ak Parti’ nin karşısında ciddi bir muhalefetin olmadığı, mevcut partilere destek verecek güvenin seçmende kalmadığı, bu sebeple seçmenin yeni bir partiye ihtiyaç duyduğu artık herkesin malumu.

İşte bu sebeple Milliyetçi, Muhafazakâr, Liberal, Sosyal Demokrat kesimlerden oy alabilecek, seçmende yeni bir heyecan yaratabilecek, iktidarın alternatifi olabilecek yeni bir yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu bilen siyasetin önemli aktörleri çoktan kolları sıvamaya başladı.

2019 seçimlerine kadar kurumsallaşmasını tamamlamış, geniş kitlelere ulaşabilmiş, tüm siyasi renkleri bünyesinde barındırabilmiş bir şekilde seçmene “Ben alternatifim ve başaracak kadrolara sahibim” mesajını-güvenini vermeye hazırlanıyor.

Ciddi iddialara göre mevcut partilerin liderlerinin değişmesi ile seçmende yeterli güvenin elde edilemeyeceğinin farkında olanlar bu yapının temellerini çok sağlam atacak ve Ak Parti’ nin de içinden bazı önemli şahsiyetleri içine dâhil ederek başlangıç hedefini tek başına iktidar olarak belirleyecekler.

Ak Parti bu seçimlerde beklenmeyen şekilde yüksek oy alarak bu oluşumun başlamasını 1-1,5 yıl ötelemiş olsa da diğer partilerin seçimlerdeki büyük hezimetleri yeni ve sağlam bir partiye yüksek oranda katılımın olması için uygun şartları oluşturdu.

Bunun çok farkında olan yeni yapılanma heyecan oluşturacak katılımlarla, deneyimli siyasiler ve yeni yüzlerle iktidara mutlak alternatif olacaktır.

MHP, BBP, SAADET, CHP ve Ak Parti’ den temiz siyaset yaparak vatandaş tarafından güven duyulan siyasiler ve Ali Babacan modelinde yeni-pırıl pırıl gençler aktif siyasete kazandırılarak Ak Parti’ nin 2002’ de oluşturduğu sinerji yakalanmaya çalışılacak.

Ülke siyasetinin böyle bir partiye ihtiyacı var.

Ak Parti karşısında çaresiz kalmış, bırakın oylarını yükseltmeyi mevcudu elinde tutmayı bile başarı saymış muhalefet partileri ile bir yere varılamayacağı ortada iken yeni yapılanmanın vatandaş tarafından karşılık bulmama ihtimali çok çok az.

5 ay gibi kısa sürede oylarını ve Milletvekili sayılarını yarı yarıya düşürmüş partilerin artık siyasetleri tartışılır hale gelmiştir ve akli selim düşünüldüğünde mevcutlarla muhalefet edilemeyeceği, yeni oluşumu en sert siyaset yapan siyasi aktörlerin bile yadırgayamayacağı kaçınılmaz gerçektir.

MHP bu seçimlerde aldığı oy ile liderini dahi tartışır hale gelmişse, SAADET, BBP gibi misyon partilerinin adı esamisi kalmamışsa, CHP oylarını korumayı dahi hüner saymaya başlamışsa bu ülke siyasetinin bittiğinin, Ak Parti siyaseti karşısında çaresiz kaldıklarının resmidir.

Hızlı değil ancak temkinli hareket edecek yeni oluşumun işaret fişekleri aslında MHP kanadında Meral Akşener ve Sinan Oğan gibi saygın siyasetçilerin, Ak Parti kanadında ise gizemli demeçleriyle ön plana çıkan şahsiyetlerin saf dışı bırakılması ile kendini kısmen hissettirmişti.

Bunu okuyamayanları bir yazımda hafifçe uyarmıştım ve yeni oluşumun seçim sonuçlarını bekleyeceğini ifade etmiştim.

Evet, Ak Parti’ de beklenen düşüş gerçekleşmedi ancak muhalefetteki partilerin seçimlerdeki büyük başarısızlıkları da siyaseten büyük bir fırsattır ve bu fırsat oya tebdil edilecek kadar önemlidir.

Şimdi hep birlikte ve sabırla hem Ak Parti’ nin seçmene verdiği vaatlerini tutup tutmayacağını, hata yapıp yapmayacağını, oylarını koruyup koruyamayacağını izleyeceğiz, hem de yeni oluşuma kimlerin ışık yakıp yakmayacağını muhalefetteki önemli şahsiyetlerin tutum ve davranışlarını takip ederek anlamaya çalışacağız.

Bakalım bildiklerimiz dışında siyasetin önemli aktörlerinden kimler hangi adımları atarak bu oluşumdaki yerlerini bizlere hissettirecekler.

Gözlerinin içine bakacağımız,sabır ve sükûnetle takip etmekten keyif alacağımız yerel aktörlerinde varlığından haberimiz olsun.

Bazıları fazla uzağımızda değiller.

Sadece aceleleri yok, o kadar.

Kalın sağlıcakla.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.