banner440

google.com, pub-6607037292168000, DIRECT, f08c47fec0942fa0
BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

BBP Genel Başkanı Sayın Destici hiçbir şart koşmaksızın, koşulsuz bir şekilde, sadece Vatan ve Millet adına Milli Mutabakat söylemiyle bu ittifak için elinden gelen her şeyi yaptı.

MHP bırakın bu ittifak için çaba sarf etmeyi BBP’ ye randevu bile vermedi.

Yapılan tüm kamuoyu anketlerinde bu ittifaka seçmenin büyük destek verdiği ve yüzde 25’ lere varacak sonucun elde edileceği dile getiriliyordu.

MHP yönetiminin bu ittifaka olumlu bakmamasının sebepleri üzerine çeşitli spekülasyonlar yapılıyor elbette.

Bunların içinde en inanılmazı ise Ak Parti yönetiminde yakın dostlukları olan bazı MHP’ li üst düzey yöneticilerin bu ittifakın gerçekleşmemesi için yapılan çalışmalara olumsuz rapor sunmalarından kaynaklandığıdır.

Düz ve yalın haliyle değerlendirildiğinde HDP’ nin de barajı aşabileceği düşünülen bu seçimlerde bu ittifakın yapılmamasının nedenini anlamak mümkün değil.

Mutlaka derinine inilerek değerlendirilmeli ve değerlendirirken bu ittifakın hayat bulmamasının kimin işine yarayacağına bakmak yeterlidir diyebiliriz.

Ak Parti bu ittifakı ister miydi?

Asla istemiyordu.

Kimin işine yarayacaktır? Elbette Ak Parti’ nin.

Bu konuda bundan daha fazla kelam etmeye gerek yoktur.

Şimdi gelelim SP ve BBP seçim ittifakına.

SP çatısı altında gerçekleşen bu ittifaka dışarıdan destek verecek önemli şahsiyetlerin de önemli derecede katkı sağlayacağını düşünürsek ve SP’ nin ülke genelindeki oylarına BBP’ den ve adı geçen şahsiyetlerden gelecek oyları da dâhil edersek MHP’ nin oylarında bu güne kadar yapılan anketleri şaşırtacak bir sonucun çıkabileceği sürprizine herkesin hazır olması gerektiği kanaati yaygınlaştı.

Ak Parti’ ye tepki oylarının MHP’ den sonra artık ikinci bir adresi daha olduğuna göre bunun mutlaka bir rakamsal sonucu olacaktır.

Kimilerine göre çokça ciddiye alınmayacak bir ittifak olarak görülse de SP-BBP içinden ve dışardan önemli illere koyulacak siyasetin aktif ve sevilen şahsiyetleri seçim sonuçlarını mutlaka etkileyecektir.

Etkilememesi mümkün değildir.

Örneğin Kocaeli’ de MHP-BBP ittifakını büyük bir heyecanla bekleyen önemli bir kesimin BBP’ ye randevu bile verilmemesine şimdiden tepki koyduğu ve Sayın Destici’ nin süreçteki pozitif söylemleri sebebiyle yeni kurulan ittifaka daha ılımlı baktığı dillendirilmekte.

Kocaeli’ de oy yüzdesi olarak açık ara önde giden ve her seçimde Türkiye ortalamasının biraz üzerinde oy almayı başaran Ak Parti’ yi bölebilmek için SP’ nin standart oylarının dışında diğer partilerin tabanından ve sempatizanlarından oy devşirebilecek bir isim gerekmektedir ve bu isim belirlenirken çokça dikkat edilmelidir.

SP-BBP seçim ittifakından oluşacak listede 1 ve ikinci sıranın önemi konuşulurken ilimizde yüzde 5’ lere varan SP oyları sebebiyle birinci ismin SP’ den olması gerektiği üzerinde durulurken aslında kamuoyu algısı, bilinirliği ve sempatisi sebebiyle BBP aday adayı ve MKYK üyesi olan Serhat Duyar’ ın ilk bire alınması en mantıklı tercih olacaktır.

Serhat Duyar’ ın MHP’ den söküp getireceği sempati oylarını da hesaplamak zorunda olan bu ittifak Kocaeli’ de ince eleyip sıkça dokumalıdır.

Herkes nefsini bir kenara koyacak ve oyları taşıyacağına inandığı şahsiyeti il oy oranına bakmaksızın listede birinci sıraya yerleştirerek asıl amacın hasıl olması için gereğini yapacak.

 SP ve BBP üst düzey yöneticileri liste başını belirlerken tüm argümanları ortaya koyacak ve en doğru kararı vermek için cesur adımlar atacaktır.

CHP, MHP ve SP-BBP ittifakının tek rakibi Ak Parti olduğuna göre Ak Parti’ den kolay oy çekebilecek isimlerin en çok lazım olduğu parti SP-BBP ittifakıdır.

Çünkü Ak Parti seçmeni hayat nizamı açısından kendisine yakın gördüğü bu iki partiye yönelmekte zorluk yaşamaz.

Dolayısıyla diğer partilerden çokça liste başına dikkat etmesi gereken taraf SP-BBP ittifakıdır.

Tabii her ne kadar tüm dengeler hesaplanarak ve nefisler bir kenara itilerek liste başı çalışması doğru yapılsa da başarılamayan bir MHP-BBP-SP seçim ittifakı kadar Ak Parti’ yi zorlayacak sonuç elde edilemeyecektir.

Hülasa MHP’ nin seçim ittifakına yanaşmaması Ak Parti’ nin fazlaca işine yaramıştır ve büyük beklenti içinde olan seçmeni sukut-i hayale uğratmıştır.

Ülke ve Kocaeli bazında sandıklara nasıl yansıyacağını merakla beklediğimiz, seçim kaderini fazlasıyla etkileyen reddedişin sandıklar açıldıktan sonra kimleri keşkelere mahkûm edeceğini hep birlikte göreceğiz.

Umarım aynı ruh ikizlerinin ileride tek çatı altında devam etmesini de sağlayabilecek olan seçim ittifakı az olsun bizim olsun mantığıyla gerçekleştirilmemiştir.

Yine ileride ülkenin ödeyeceği bedellerin ön görüsüyle bu günden fazlasıyla üzülen ve hayal kırıklığı yaşayan bir sürü Vatan-Millet aşığı insanlar kimseden hesap sormak zorunda kalmazlar.

Bu seçimler büyük bir şanstı.

Ve yine umarım ki bu şans kaçmış olmasın.

Kalın sağlıcakla.          

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.