banner440

google.com, pub-6607037292168000, DIRECT, f08c47fec0942fa0
BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

MHP, CHP saflarında da görevden almalar, istifalar, yer değişmeler yaşanıyor.

Şunun şurasında yerel seçimlere 8 ay gibi kısa bir süre kalmış lakin siyaset hala iç çekişmelerle zaman harcıyor.

Vatandaş ilgilenmiyor gibi görünse de, parti içi çekişmeler her zaman güven kaybına sebep olur.

Özellikle kararsız seçmen üzerinde veya eğilimini netleştirme aşamasındaki seçmen üzerinde müthiş olumsuz etki yapar.

İktidar partisindeki olumsuz gelişmeler sadece parti içi çekişmelerle kalmıyor, belediye meclislerine de iyiden iyiye sıçrıyor.

Bu daha tehlikeli.

Seçilmişlerin kendi içlerindeki hesap kapatma dönemi değildir bu dönemler.

Hesapların 1 yıl önceden kapatılması ve seçimlere birlik-beraberlik ruhu içinde girilmesi en akılcı olanıdır ve bu sebeple Dilovası’ndaki Ak Partili 11 meclis üyesinin vatandaşın verdiği yetkiyi kullanmayarak meclis toplantısına katılmaması eşi benzeri görülmemiş bir tavır olduğundan gerekçeleri iyice irdelenmelidir.

Cemil Yaman sade, yalın, samimi ve hizmet heyecanı olan bir şahsiyettir.

Katıldığım her toplantıda Dilovası hizmet alsın diye gerekirse yalvarmıştır ancak görüyoruz ki teşkilatla ve meclis üyeleriyle arasındaki mesafe öylesine açılmış, öylesine büyük bir gerginlik oluşmuş ki, kendisine resmen ültimatom verilmiştir.

Zamanın modasına benzetmek gerekirse; İçten darbe yapılmıştır.

Kimse evirip çevirmesin… Bu işin başında İlçe Başkanı İlhan kardeşimin olduğu çok net görülüyor ve hatta ben bu işten Mahmut Civelek’ in habersiz olduğunu da hiç mi hiç sanmıyorum.

Ak Parti Dilovası’nda aldığı bu yarayı nasıl tamir edeceğiyle ilgilenirken diğer partilerin de çok doğaldır ki bu ilçede hevesleri epeyce artmıştır.

Gerçi oralarda da hava parçalı bulutlu.

Sağlam, oturmuş, sorunsuz ve her şeyi ile seçimlere hazır 1 tane parti yok şu anda.

Kısmen CHP var ama orda da güllük gülistanlık değil her şey.

Ak Parti Çayırova da patladı.

Körfez’ de istifalar yaşanıyor ve devam edecek gibi görülüyor.

Gebze içten içe kaynıyor.

İzmit’te durum facia.

Derince zaten patlak.

Karamürsel’ de dışa vurmayan müthiş bir güç savaşı var, mevcut İlçe Başkanı ve eski ilçe başkanı şimdiki il yöneticisi Zekai İren arasında. Kılıçlar acayip çekik.

Mahmut Civelek’ i kimse dinlemediğinden ve samimiyetine güvenmediklerinden bu meselelere müdahil olmasını ve sonuçlandırmasını beklemek mümkün değil.

Kısaca; Ak Parti bugüne kadar hiç bu denli iç çekişmeyle girmemişti seçimlere ve bu çekişmelerin bedelini muhakkak ödeyecektir.

Zaten yaklaşık 1 ay önce Bakan Nihat Ergün aba altından değnek göstererek “Bana müdahale et diyorlar. Ben müdahale edersem çok derinlere inerim ve memnun kalmazsınız” diyerek Civelek ve ekibine gerekli mesajları vermişti ancak pek etkisinin olmadığı yani tınlamadıkları açıkça görülüyor.

Peki, diğer partiler ne yapıyor?

Ak Parti cephesinde sert fırtınaların estiği ve huzursuzluğun zirve yaptığı bu dönemde teşkilatlarında en az sorunu yaşayan merkez veya sağ parti vatandaşın güvenini kendisinde toplayarak büyük bir atılım yapabilirdi ancak oralarda da durum pekiyi görünmüyor.

Hızla toparlanan ve vatandaşa sağlam yapısını en çabuk kabul ettiren parti –doğru aday şartıyla- huzur isteyen seçmeni kendisine çeker.

Dikkat edilirse, Ak Parti Genel seçimlerden çok çok az oy alıyor yerel seçimlerde.

Aday profili ve meclis üyeleri çok etkiliyor seçmeni.

Hele iç huzur!

Sahada, asık suratlar prim yapmaz.

Aday gösterilmeyecek mevcut başkanlar ve bunların sevenleri var.

Daha küsecek veya küsmüş teşkilat yapısı da var, kenarda bekleyen.
Birde bunları hesaba katarsanız, göreceksiniz ki; Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ama tek şart neymiş?

İç dinamikleri hızlı harekete geçirmek, sorunsuz teşkilat yapısı, doğru aday, mükemmel meclis yapısı.

Bunu başarabilecek parti, şu anda seçimlerin rakipsiz galibi gibi görünen Ak Parti’ den 3-5 belediyeyi rahatlıkla alabilir.

Fakat bu şekilde girerlerse seçimlere, herkes avucunu yalar.

Biran önce silkinip kendilerine gelmeleri gerekenler, enerjisini iç çekişmelere değil, seçim stratejilerine, aday ve meclis yapısını belirlemeye ayırsalar iyi ederler.

İş işten geçtikten sonra sızlanmak hikâye.

CHP İl Başkanıyla yaptığım programdan sonraki özel söyleşimizde kendisinin her şey ile partisinin başarısına kilitlenmiş şahsiyet olduğunu belirtmiştim. CHP bu seçimlerde sürpriz Parti ancak aday belirlemede sürekli zorlanıyor ve seçim dönemlerinde epey bocalıyor.

MHP iddialı olduğu ilçeleri belirlemiş durumda lakin sürpriz yapabileceği ilçelerle alakalı derin bir çalışma yapmışa benzemiyor. Hızla teşkilatlarını oturtup seçim havasına girmeliler yoksa ümit ettikleri sonucu alamayacaklar.

İl Başkanları Aydın Ünlü’ nün samimiyetinden kimse şüphe duymuyor ancak ekibini çok sağlam kurmalı bu dönem çünkü kendisinden çok şey bekleniyor. Devlet Bahçeli’nin aday açıklama törenleri için sık sık Kocaeli’ ye gelmesi de kendisine ne kadar inanıldığının açık göstergesi olduğundan sorumluluğu kat ve kat artmış durumda.

Ak Parti’nin Civelek gibi olumsuz tavırlar sergileyerek teşkilatını öteleyen bir İl Başkanıyla girdiği seçimlere diğer iddialı partiler olan CHP ve MHP ise tam tersine güven veren il başkanlarıyla giriyor.

Teşkilatların aynı hedefe kilitlenmesi açısından çok önemli olan bu farkı iyi kullanırlarsa ve aday belirlemede hata yapmazlarsa, bu seçimler Kocaeli’ de 10 yıldır rakipsiz iktidar olan Ak Parti’ yi çok zor duruma düşüreceklerdir.

Aslında gözden kaçırılmaması gerekilen en önemli husus sahada çalışacak teşkilatlara moral ve motivasyon sağlayacak etkenlerin harekete geçirilmesidir.

CHP ve MHP’nin elinde işe adam almak gibi imkân yokken tek dayanakları tüm enerjileriyle her an teşkilatın içinde olmaları ve onları eski yeni gözetmeksizin alana çekmeleridir.

Çevremde de gözlemlediğim bu tespitin gözden kaçırılmaması ve sandıklara gidinceye kadar geçecek sürecin dengeleri kurmak açısından fırsat olarak görülmesini ısrarla vurguluyorum.

Niyet, şu veya bu partiyi 3-5 belediye kazansın diye cesaretlendirmek veya organize etmek değil tabii ki.

Ne kadar güçlü şekilde girilirse seçimlere ve vatandaş iktidar partisi karşısında ne kadar güçlü ve organize olmuş partiler görürse yarış o denli kaliteli olur ve kenti yönetecek kadrolar o denli kaliteli oluşturulur.

Köylerinde bu seçimlerde ilçelere oy vereceğini, genç seçmenin sayısal etkinliğinin de gözden kaçırılmaması gerekilen bu seçimler diğer seçimlerden farklı olacaksa eğer, oluşacak meclis yapısının da diğer seçilenlerden çok çok farklı olması gerekir.

Gençlere ve bayanlara meclislerinde fazlaca yer açan partiler, diğerlerinden epey farklı olacaktır.

Benden söylemesi.

Kalın sağlıcakla.

Dip not: Geçen yazımdan sonra Gebze bölgesinden epey bir telefon aldım. “Burada olup bitenleri görmüyorsunuz” diye sitem edenler oldu. Araştırmacı gazeteci arkadaşların el atması gereken konularmış. İnşallah ilgi duyanlar bir el atarlar!

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.