Fahiş fiyat denilince ilk akla gelen Erdoğan'a yakın şirketler
Ekonomi, 09 Ocak 2025 20:31CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiye verilen desteğin gübredeki artışla birlikte henüz çiftçinin cebine girmeden geri alındığını söyledi. Gürer, Erdoğan'ın fahiş fiyatlara karşı boykot çağrısına ise Mehmet Cengiz, Cengiz Holding ve Fehmi Yıldızın Erdoğan'la yakınlığı üzerinden yanıt verdi. Gürer, "En yakınınızdaki üç gübre şirketini çağırıp hesap sorun" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçiye verilen desteğin gübredeki artışla birlikte henüz ellerine geçmeden eridiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Gürer, "2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında tarımsal üretimin desteklenmesi adına çiftçilerimize gübre desteği tutarı 8 milyar 281 milyon lira olarak belirlenmiştir. Çifti başına düşen gübre desteği 3 bin 10 liraya yükselmiştir. Ancak bu rakamda daha çiftçinin cebine girmeden gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçiden geri alınmıştır" ifadesini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında artan gübre fiyatları ve çiftçinin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Gübre, üretimde verim demektir. Gübre yetersiz verilirse üretim düşer. Türkiye toprakları için gübre vazgeçilmezdir. Ancak gübre fiyatlarındaki artışlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorlamaktadır. Sahte gübre de çiftçiye darbe vurmaktadır. Gübre fiyatları Aralık ayından beri koşarak gidiyor. Gübreye verilen destek, yıllık fiyat artışının yarısına bile ulaşmamaktadır. 2024 yılında çiftçilere verilen toplam gübre desteği Cumhurbaşkanlığı bütçe gerekçesinde 4 milyar 965 milyon lira olarak açıklanmıştır. Bu desteği çiftçi sayısına böldüğümüzde çiftçi başına bin 805 lira gübre desteği düşmektedir. 2024 yılında çiftçinin kullandığı taban gübrenin fiyatı ise bir yıllık artışlar 5 bin 800 liradır.
Üre gübresi en önemli üst gübredir. 1 Ocak 2024 tarihinde tonu 12 bin 600 lirayken, yıl sonunda 17 bin 500 liraya yükselmiştir. 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında tarımsal üretimin desteklenmesi adına çiftçilerimize gübre desteği tutarı 8 milyar 281 milyon lira olarak belirlenmiştir. Çifti başına düşen gübre desteği 3 bin 10 liraya yükselmiştir. Ancak bu rakamda daha çiftçinin cebine girmeden gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçiden geri alınmıştır.
ERDOĞAN'LA YAKINLIKLARINA İŞARET ETTİ, 'HESAP SOR' DEDİ
Fahiş fiyatların üreticiyi ve besiciyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Gürer, Cumhurbaşkanı’nın fahiş fiyatlara karşı boykot çağrısının kulağa hoş geldiğini ancak bu sorunun kaynağına inilmesi gerektiğini belirtti.
Gürer, gübre sektöründe etkili olan üç büyük şirketin fahiş fiyat politikasına dikkat çekerek Eti Gübre’nin sahibi Mehmet Cengiz, DAP Gübre’nin sahibi Cengiz Holding, Yıldız Gübre’nin sahibi Fehmi Yıldız'a işaret etti.
Gürer, Fehmi Yıldız’ın, Cumhurbaşkanı’nın hastaneye kaldırıldığı sırada yanında olan kişi olduğunu hatırlatarak, "Fahiş fiyatlar üreticiyi ve besiciyi boğmaktadır. Cumhurbaşkanının fahiş fiyatı boykot çağrısı kulağa hoş geliyor. Gübrede fahiş fiyatı kim yapıyor? Üç etkili güç merkezi var. Birincisi Eti Gübre, Mehmet Cengiz'in, ikincisi; Dap gübre Cengiz Holding'in ve üçüncüsü; Fehmi Yıldız'ın Yıldız Holding'i. Kendisi Cumhurbaşkanı araç içinde kilitli kalıp hastaneye kaldırıldığında yanında olan kişi. En yakınınızdaki üç gübre şirketini çağırıp hesap sorun. Partinizin üyesi olup fahiş fiyatta bulunanlardan hesap sorun. Önemli ölçüde fiyatların geri çekildiğini göreceksiniz" ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 09 Ocak 2025 20:31
Yorumlar (0)
Fatih Altaylı muhalefete muhalefet etti!
Darıca’da bayram sonrası üstyapı için kollar sıvanacak
Vali Aktaş’tan Nevruz Bayramı mesajı
Vatandaşlarımızı suyu tasarruflu kullanmaya ve kaynaklarımızı korumaya davet ediyoruz
Büyükakın: Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az
İçi mühimmat dolu insansız deniz aracı karaya vurdu
Akın Gürlek'in tapuları 3 ilçede sorgulanmış!
O teğmende görevine dönüyor
Telefonunuzdaki bu belirtilere dikkat!
Gebzelileri bu etkinlikler bir araya getirdi
Gıda fiyatları yükseliyor
Bakan Yardımcısı Çelik ve Vali Aktaş, soluğu Garnizon Komutanlığı’nda aldı
Binlerce kişi borcunu ödeyemedi
MHP'lilerle DEM'liler kucaklaştı!
Atıklar İzmit Körfezi’ne ulaşmadan toplanıyor
Asgari ücrete ara zam sesleri
Bu gidiş gidiş değil! Bir fabrika daha kapandı
Motorine bir zam daha geliyor
AKP binası önünde bayram harçlığı kuyruğu
Artık seçim ufukta görünüyor
Gebze Ticaret Odası’nda bayramlaşma heyecanı
Başkan Söğüt: Sevgi ve hoşgörüyü çoğaltmalıyız
Erdoğan'dan vatandaşa simit, çocuklara harçlık
Muhalefetin oyu daha yüksek
Köy yollarında 125 milyonluk dev çalışma
Bekaert’te hukuksuz baskı ve mobbing artıyor
GTO Başkanı Aslantaş: Birlik ve beraberliğin daha da kuvvetlendirmesini temenni ediyorum
KOTO’daki bayramlaşma iş dünyasını bir araya getirdi
Büyükakın, Balkan ve Ortadoğu iftarlarını eleştiren haberlere sert çıktı
İttifaklar seçimin kaderini belirliyor
Körfezliler Kent Bayramlaşması’nda buluştu
Vali Aktaş ve eşi huzurevi sakinleri ile bayramlaştı
Altın toplamak için büyük bir fırsat!
Derince’de bayramlaşma törenine yoğun katılım
Başkan Çiftçi: Bu güzel zamanlar, hepimiz için büyük bir mutluluk
Boş baklava Cumhuriyet vizyonuna ihanetin bedelidir
Kocaeli’de bayramda kar sürprizi!
AKP Gebze İlçe Başkanı Kaya: Gönüllere dokunmaya devam edeceğiz
